Kentsel Dönüşüm

İdris Güllüce: Rant vergisi hemen olacak bir şey değil!

İdris Güllüce, gayrimenkullerden alınması planlanan rant vergisinin kısa vadede olmayacağını söyledi. Alt yapının tam olarak hazır hale getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Güllüce, 'Vatandaş korkmasın öyle yarın olacak değil' dedi...

İdris Güllüce, gayrimenkullerden alınması planlanan rant vergisinin kısa vadede olmayacağını söyledi. Zamanlama konusunda süre vermeyen Güllüce, şuanda zor olduğunu ifade etti. Alt yapının tam olarak hazır hale getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Güllüce, 'Vatandaş korkmasın öyle yarın olacak değil' dedi.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce, bir grup muhabire gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Mersin Akkuyu'da yapılacak Türkiye'nin ilk nükleer santraline ilişkin ÇED başvurusunun Bakanlığa verildiğini bildiren Güllüce, 'ÇED tesisi yapacak adamla devletin bir akdidir. Şartları devam ettirip ettirmediğini de biz kontrol ediyoruz. ÇED raporu verildi. Şu anda inceleniyor. Yeterli midir, eksik görülürse tekrar yeniden düzenle denilecektir' değerlendirmesinde bulundu.


KAPLUMBAĞA HASTANESİ YOK


Deniz kaplumbağalarıyla ilgili İztuzu'nda bakım, inceleme, tedavi ve laboratuar araştırması yapmak için bir mekân olduğunu ifade eden Bakan Güllüce, üniversite ile Bakanlığın orada doğru dürüst hastane yapmak için yola çıktığını ifade etti. Güllüce, 'Başka yerde değil de niye orada' diyeceksiniz. Çünkü başka yere gitmesi için yarım saatlik yol alınacaktı. Bunu temin için bina yapılacaktı. Vatandaşa rağmen yapacak halimiz yok, mademki istenmiyor biz projeyi iptal ettik, öyle bir hastane yapmayacağız. Çevreci arkadaşların rahatsız olmasına gerek yok, mevcut haliyle kalacak' dedi.


KANALİSTANBUL İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR


Pahalı dairelerin olduğu yerin CHP'li olduğu ifade ede Bakan Güllüce, 'İstanbul'da daire fiyatlarını sorun ben size CHP'nin oy oranını söyleyeyim. Daire fiyatları 700 bin liradan fazlaysa AK Parti'nin oyları düşer. Yani fiyatlar yükseldikçe partinin oyları düşer. CHP'nin olmadığı 26 ili kastetmiyorum. Kaç ilde de yüzde 5'in altında. CHP'nin olduğu illere bakın. Bir daire 1 milyon doları geçmişse AK Parti hiç yoktur, CHP'de yüzde 95 falandır' diye konuştu. Sahildeki kıyı kenar çizgilerine ilişin teknik heyet çalışmasının devam ettiğini bildiren Güllüce, Kanal İstanbul'a yönelik çalışmalarında sürdüğünü söyledi.


BELLİ BİR GÜCE KAVUŞMALIYIZ


Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın gündeme getirdiği 'rant vergisi' konusunun yanlış anlaşıldığını dile getiren Güllüce, 'Sayın Bakan bir vizyon anlatırken, herhalde dikkatten kaçmış, yarın olacak gibi bir algı oluştu. Böyle bir şey değil. Kalkınma Bakanı, ileriye doğru bir vizyon çiziyor. Yarın anlamında değildir o' dedi. 'Şu anda zaten zor, uygun değil. Bir kere altyapımız buna müsait değil' ifadesini kullanan Güllüce, bunun için bir süreç gerektiğini bildirdi. Bunun Türkiye belli bir ekonomik güce ulaştığında yapılabileceğini belirten Güllüce, şöyle devam etti: 'Bakanlıkların altyapısı ve numaratajından tutun envanterine, değerlendirme yapmasına kadar hepsinin hazır olması gerekir. Bunlar hep zaman alacak şeylerdir. Vatandaş hiç korkmasın, öyle


çarşamba günü olacak iş değil bu, yani hemen yarın olacak bir şey değil. Bazı gazetelerde hemen yarın alınacakmış gibi haberler çıktı, onu düzeltmek istiyorum.


Kentsel dönüşüme vatandaş şartı


Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce, kentsel dönüşümde yerel yönetimden yana anlayışı olduğunu ifade ederek belediyelere devredileceğini açıkladı. Vatandaşın onayının alınmadan kentsel dönüşüm yapılmaması gerektiğini dile getiren Güllüce, 'Ben de kentsel dönüşüm yapayım diyor belediyeler. Nasıl yapacaksın, kaç metrekare cevap yok. Bunların cevabı yoksa nasıl yapacaksın? Ben bir yola çıkayım diyen başkanlar var. Buna rağmen olmaz. 'Canım kentsel dönüşüm istiyor biraz da biz yapalım' olmaz. Böyle kentsel dönüşüm olmaz. Böyle olursa belediye sıkıntı yaşar. Çok ciddi bir çalışmaya ihtiyaç var' dedi. CHP'nin Burdur'da evinizi başınıza yıkıp sizi Isparta'ya gönderecek denildiğini aktaran Güllüce, Burdur'u bu yüzden CHP'nin kazandığını ifade etti.


Yeni Şafak Gazetesi