İdris Güllüce: Sanayi kuruluşları beyanname verecek!
Birleşmiş Milletler ’de İklim değişikliği zirvesine katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce TRT TÜRK ekranlarında önemli açıklamalarda bulundu. Güllüce 'Sanayi kuruluşları beyanname verecek' dedi.
Sanayi kuruluşlarını daha kolay ve çabuk denetlemek için bir çalışma yaptıklarını açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce: “İzmit'te 12 bin fabrika var. 12 binini nasıl denetlersiniz, düşünebiliyor musunuz? Kaç sene sonra sıra gelir, binlerce insan gerekir denetleyebilmek için. Biz sanayi kuruluşlarının kendilerinden bir beyanname almak suretiyle zaten her fabrikada çevre mühendisimiz var. Bunların vereceği bilgiler ve imzalar karşılığında denetlenmiş kabul edip olası bir yanlışlığında çok ağır cezalar vereceğiz. Beyan ediyorsun, her şey tamam diyorsun, altına imza atıyorsun olmadığı zamanda kusura bakma fabrikanın ya kapanmasını ya da milyarlarca lira çok ağır cezalar ile karşılaşacağını bil. ”dedi.
BM temasları kapsamında cıva tüketimi ile ilgili uluslararası Minimata sözleşmesini imzaladıklarını ifade eden Bakan Güllüce; “Cıva tüketimi ile ilgili sözleşme yaptık. Ülkeme ve insanlığa hayırlı olsun. Bundan böyle Türkiye’de cıva tüketimi, ithalatı ve sanayide kullanımı sınırlandırılacak ve belli bir aralıktan sonra bu sıfırlanacak. ”dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın genel kurulda yaptığı konuşmaya da değinen Bakan Güllüce “Dünya beşten büyüktür” sözünün tarihe altın harflerle yazılacağını ifade ederek bu konuşmanın bir insanlık, demokrasi ve ahlak manifestosu olduğunu belirtti.
Bakan Güllüce gelişmiş ülkelere çevre konusunda da bazı eleştiriler getirdi. “Gelişmiş ülkelere de benim bir sitemim oldu. Dünyayı siz kirlettiniz, dünyayı siz tükettiniz, birçok şeyi tükettiniz insanlığı tükettiniz, komşuluğu tükettiniz, dostluğu tükettiniz, arkadaşlığı tükettiniz ve doğayı tükettiniz. Önceki saydıklarımı telafi edemezsiniz ama doğa çok tükettiğiniz için endüstri devrimini erken yaptığınız için çevre sonradan aklınıza geldi. Ama gelişmekte olan ülkeler ve az gelişmiş ülkeler çevreyi kirletmediler. Bu yüzden de sizin bunlara borcunuz var. Gelişmemiş ülkelerden kendinizde olan şartları hemen isteyemezsiniz. İstiyorsanız eğer destek vermelisiniz lazım dedim.” dedi.