28 / 04 / 2024

İdris Güllüce:Ülkemizde 7 milyon civarı problemli bina var!

İdris Güllüce:Ülkemizde 7 milyon civarı problemli bina var!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce:Ülkemizde 7 milyon civarı problemli bina var. Bir an evvel bunları yenilememiz lazım.



Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, yabancıya emlak satışının ihracat kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneğince (İMSİAD) düzenlenen toplantıda yabancıya satış konusunda bir ufuk darlığı olduğunu ancak şu anda iyi noktalara gelindiğini ifade etti.


Dünyaya bu ticaretin devam etmesi gerektiğini vurgulayan Güllüce, "Yabancıya emlak satışı ihracat sayılmalı. Ben yüzde 100 katılıyorum. Niye patates satınca oluyor da daire satınca neden müteahhit ihracat yapmış gibi bakılmasın? Sorun, bir mantalite problemi. Bir zihinsel devrime, değişikliğe ihtiyacımız var" diye konuştu.



Konuşmasında 17 Ağustos depremine de değinen Güllüce, "Türkiye'deki inşaat sektörünün, onları yöneten kurumların çok dikkatli olması lazım. Şuanda statik hesapları yapılmış düzgün bazı binalar bile 1'inci derece deprem bölgesine göre statiği kurtarmıyor" dedi.


Türkiye'nin gelişmesiyle binaların da değişmesi gerektiğini aktaran Güllüce, "Ülkemizde 7 milyon civarı problemli bina var. Bir an evvel bunları yenilememiz lazım. Depremle ilgili çok riskli, çöküntü alanlarımız bir hayli fazla. Hatta çöküntü alanında olmadığını bildiğimiz, gördüğümüz, güzel olan ama statiğine, malzemesine baktığımızda çok kötü olan binalarımız da var. Bu sebeplerden dolayı kentsel dönüşümü önemsiyoruz. Bunda 'rantsal dönüşüm' diyen zihniyet, 3'üncü havaalanına da hızlı trene de termik santrale de otobana da karşı çıkıyor ama kendileri de kaçak bina yapıyor, meslek odası olduğu halde" diye konuştu.


Yeni Akit



Geri Dön