28 / 04 / 2024

İdris Yamantürk vefat etti!

İdris Yamantürk vefat etti!

GÜRİŞ Holding'in kurucusu ve Onursal Başkanı İdris Yamantürk, 96 yaşında yaşamını yitirdi.



Türkiye ekonomisinin gelişiminde büyük rol oynayan Cumhuriyet nesli iş insanlarından, inşaat sektörünün duayen isimlerinden İdris Yamantürk, iki haftadır koronavirüs tedavisi gördüğü  Ankara  Güven Hastanesi’nde yaşama veda etti.

Dünya'da yer alan habere göre, devlette çalıştığı dönemde enerji nakil hatlarının kurulmasına hizmet eden ilk mühendis kadrosunda bulunan İdris Yamantürk, şirketleri vasıtasıyla Türkiye’nin dört bir yanında 100’e yakın altyapı ve üstyapı müteahhitlik hizmetlerine imza attı. 

İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi’nden 1952'de mezun olan elektrik yüksek mühendisi İdris Yamantürk, bir süre devlette çalıştıktan sonra 1957 yılında kendi şirketini kurarak, sanayiden, inşaata, enerjiye, madencilikten, turizme geniş alanda hizmet veren Güriş Holding’in temellerini attı. Türkiye’de barajdan, enerji nakil ve üretim tesislerine, limanlara, fabrikalara, hastanelere kadar inşaat ve taahhüt işleri yapan Yamantürk, üretiminin yüzde 90’ını başta Almanya olmak üzere gelişmiş ülkelere ihraç eden Parsan Makina’yı 1968 yılında, Güriş Makina’yı da 1975 yılında faaliyete geçirdi.

Bir söyleşisinde ‘Dünyayı eğitimli insanlar kalkındırır” görüşünü dile getiren idris Yamantürk, çok sayıda hayır kurumunun dışında okul yapımına, burs hizmetlerine ve okuduğu kurum olan İTÜ’nün gelişimine büyük önem verdi.

İdris Yamantürk vefat etti!

İNTES Başkanı Koloğlu: Ülkemiz iş dünyası çok kıymetli bir değeri kaybetti

İdris Yamantürk’ün kurucusu olduğu Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası’nın (İNTES) Başkanı Celal Koloğlu, Türk inşaat sektörünün duayen ismi İdris Yamantürk’ü kaybetmenin büyük üzüntüsü içinde olduklarını dile getirdi.

Celal Koloğlu, Türk iş dünyasının; inşaat sektörünün gelişimine büyük emek vermiş, çalışkan, vatansever, başarıları ve örnek kişiliğiyle ülkenin gurur kaynağı olmuş kıymetli bir değerini kaybettiğini söyledi.

Zelal Koloğlu, Yamantürk ailesine ve Güriş Holding çalışanlarına da başsağlığı ve sabır diledi.
 

İdris Yamantürk kimdir?


Geri Dön