09 / 01 / 2025

İflas ertelemede şaşırtan uygulamalar yaşanıyor!

İflas ertelemede şaşırtan uygulamalar yaşanıyor!

Son dönemde şirketlerin kötü niyetli kullanımlarıyla gündeme gelen iflas ertelemede şaşırtan uygulamalar yaşanmaya başladı. İflas erteleme, adeta bir finansman paketi gibi satılmaya başlandı.



Son dönemde şirketlerin kötü niyetli kullanımlarıyla gündeme gelen iflas ertelemede şaşırtan uygulamalar yaşanmaya başladı. Bu alanda uzmanlaşan bazı danışmanlık ve hukuk bürolarının da yönlendirmesiyle iflas erteleme, adeta bir finansman paketi gibi satılmaya başlandı.


BİR GÜNDE İFLAS 

Özellikle KOBİ'lerin yoğun olduğu sanayi bölgelerini kendine mekân edinen danışmanlar, kapı kapı dolaşarak finansman açısından zor durumda olduğu bilinen firmalarla görüşüyor. Görüşmelerde şirketin mali durumuna göre seçenekler masaya yatırılıyor. KOBİ'lere aslında şirketleri korumak için tasarlanan iflas erteleme müessesinin suiistimale açık yönleri anlatılıyor. Ardından da bu konuda verebilecekleri teknik ve hukuksal paketler tanıtılıyor. En ilginç olanı ise bir nevi VIP hizmetini andıran 'tek günde iflas erteleme' paketi. İstanbul'daki mahkemelerin yoğunluğuna dikkat çekilerek, teknik inceleme süresi nedeniyle aylar süren iflas erteleme kararının bir günde temin edilmesi seçeneği sunuluyor. Avukatlar bunun için önce şirketin merkezini Anadolu'daki bir şehre taşıttırıyor, ardından da o ildeki yerel mahkemeye iflas erteleme kararı aldırıyor. Aynı gün yeni bir şirket kurulumunun da startı veriliyor. Böylece şirketin ticari hayatını farklı bir kimlikle sürdürmesi sağlanıyor. Yeni şirket, kişinin borçluluk durumuna göre danışman firmanın üzerine de kurulabiliyor.


100 BİN TL'YE YAPILIYOR 

VIP paketin bedeli ise şirketin borçluluk yapısına göre değişse de ortalama 100 bin liradan başlıyor. Yaşananlar iş dünyasının da gündeminde. İflas ertelemelerin domino etkisi yarattığını belirten Türkiye Genç İşadamları Derneği Başkanı Rahmi Çuhacı, büyük şirketlerin de mağdur olduğunu belirtti. Çuhacı, "Örneğin bizim de üyemiz olan büyük bir şirketin taşeronu iflas erteleme istedi. Şimdi piyasa bu şirketten alacaklarını tahsil edemiyor. Çünkü iflas erteleme kararıyla, parası varsa bile borcunu ödememe hakkına kavuştu" dedi.


LİMİTİN ÜZERİNDE KREDİ

Çuhacı, bankaların da şirketlere limitinin üzerinde kredi vererek bu duruma yol açtıkları eleştirisini yaptı. Çuhacı, "Bankalar şirketlere limitinin 6-7 katı üzerinde kredi veriyor" dedi. Böyle bir tedbir almayı düşünmeyenlerin bile buna yöneldiğini anlatan Çuhacı, piyasanın bu yolla durgunlaştırıldığını söyledi. Hukukçular da, konuyla ilgili olarak ihtisas mahkemelerinin kurulması gerektiğini belirtti.




Metin CAN/Sabah


Geri Dön