08 / 05 / 2024

Iğdırlı müteahhit Abdülcabbar Baştemur, işe çaycılıkla başladı!

Iğdırlı müteahhit Abdülcabbar Baştemur, işe çaycılıkla başladı!

Iğdır 'da iş hayatına çaycılık yaparak başlayan Abdülcabbar Baştemur, başarı basamaklarını bir bir tırmanarak küçük işletmesini büyük bir şirkete dönüştürdü. Abdülcabbar Baştemur 'un iş yaşamı tam bir başarı hikayesi...



Iğdır 'da inşaat, taahhüt, nakliyat, madencilik gibi bir çok alanda faaliyet gösteren şirketlerin sahibi olan Abdülcabbar Baştemur 'un iş yaşamı tam bir başarı hikayesi...

Iğdır 'ın Kars 'a bağlı bir ilçe olduğu dönemde, 3 kardeşiyle birlikte 1983 yılında küçük bir kahvehaneyi kiralayarak işe başlayan Baştemur, çay dağıttığı esnada diğer kahvehanelere göre farklı olanı yaptığını, kahvehanenin bahçesini hizmete soktuğunu ve bu bahçede çiçek yetiştirmeye başladığını, dolayısıyla da müşterilerin kendi kahvehanesini tercih ettiğini anlattı.

Kahvehaneden biriktirdiği parayla 1987 yılında kentin ilk briket imalathanesini kurduklarını anlatan Baştemur, 1992 yılında Nahçıvan 'a yönelik Dilucu Sınır Kapısı 'nın açılmasıyla ticaretin tam bir patlama yaşadığını, briket üretimlerinin 4 kat arttığını söyledi.

'1993-94 yılları arasında müthiş bir ticari canlılık oldu. Biz de imalathanemize  Ankara  'dan yeni makineler aldık ve üretimimizi artırdık. 4 işçiyle başladığımız fabrikada işçi sayımızı 20 'ye çıkardık' diyen Baştemur, imalathanenin bu dönemde şirkete dönüştüğünü, 1996 yılında 20 dönümlük yeni bir arazi kiraladıklarını ve parke taşı imalatı işine girdiklerini belirtti.

Baştemur, 'Bizim yaptığımız dönemde bölgede hiç parke taşı üretimi yoktu. Dolayısıyla bu alanda rakipsizdik. Kars 'tan Ağrı ve Erzurum 'a kadar bölgenin tüm parkesi bizden gidiyordu. 1999 yılında 2 kardeşimle birlikte 5 kişi 'Hakra İnşaat ' isimli şirketi kurduk. İmalatın yanı sıra taahhütlük, madencilik, tarım ve hayvancılık alanlarında da hizmet vermeye başladık' diye konuştu. Dört işçiyle başladıkları çalışma hayatında şu anda 2 ayrı şirkette 165 kişiye istihdam sağladıklarını anlatan Baştemur, 2 ayrı şirketin geçen yılki toplam cirosunun 12 milyon lirayı bulduğunu ifade etti. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 'nin kalkınması için doğru yatırımların önemine dikkati çeken Baştemur, bölge insanının çalışkan olduğunu ve fırsat bulması halinde çok ciddi başarılar yakalayabileceğini söyledi.

FARKLI BİR İşžADAMI PORTRESİ

İş hayatının yanı sıra kentte bir çok sosyal projenin içinde de yer alan Abdülcabbar Baştemur, çalıştırdığı işçilere yönelik farklı uygulamalarıyla da dikkati çekiyor. Ramazan ayı boyunca tüm işçilerin günlük mesailerini 2 saat aşağı çeken ve evlerine erken gitmelerini sağlayan Baştemur, ayrıca bu ay boyunca günlük pide dağıtımı ve haftalık olarak da kumanya dağıtımı yaptırıyor. İşçilerini ihmal etmemeye çalıştığını anlatan Baştemur, 'Onların mutluluğu, bizim mutluluğumuzdur' diyerek, çalışanlarına yönelik giyim, gıda ve yakacak gibi yardımların da yapıldığını belirtti.

Baştemur, ayrıca geçen yıl 64 öğrenciye eğitim bursu verdiklerini, öğrenci sayısının bu yıl artarak 79 'a ulaşacağını vurguladı.

AA


Geri Dön