04 / 05 / 2024

Igor di Bernardini: İtalya, Türk yatırımcılara odaklandı!

Igor di Bernardini: İtalya, Türk yatırımcılara odaklandı!

İtalya'nın İzmir Konsolosu Igor di Bernardini, "Doğrudan yatırım yapmak elbette kolay değil, ancak kriz nedeniyle el değiştiren çok sayıda firma var. Bu bir fırsat" dedi




2010'dan beri İtalya'nın  İzmir  Konsolosluğu görevini yürüten Igor di Bernardini ile konsolosluğun Cumhuriyet Meydanı'ndaki ofisinde bir araya geldik. Bernardini'ye İtalya ile İzmir ve Türkiye arasındaki ticari ilişkileri sorduğumuzda bir davet ile karşılaştık. Öncelikle odaklandıkları noktanın İtalya'ya daha fazla yatırımcı çekmek olduğunu belirten Bernardini, ekonomik kriz nedeniyle İtalya'da çok sayıda firmanın el değiştirdiğini ve bunun Türk yatırımcı için ciddi bir fırsat olduğunu dile getirdi. Göreve geldiği 2010 yılında 18 bin olan vize sayısının 28 bine yükseldiğini dile getiren Bernardini, aynı zamanda sıkı bir Lazio taraftarı.


Tarihsel bağ

- İzmir ile İtalya'nın Venedik ve Cenova şehir devletleri dönemine dek uzanan eski ve köklü ilişkileri var. Bugün durum nedir?

- Bugün için bu bağların İzmir ile İtalyan şehirleri arasında şehirler bağlamında çok güçlü olduğunu söylemek güç. Şehir anlamında İstanbul ile daha güçlü bağlar var. Bundan bir asır kadar önce İzmir'de yaşayan ve sayıları 20 bini bulan İtalyan vatandaşları ve İtalyan asıllı kişi vardı. Bugün bu rakam 900 civarında. Bunlar arasında önceden beri burada yaşayan ve Levanten olarak adlandırılan kişiler, evlilikler yoluyla buraya yerleşenler ve uzun süreli kalmak amacıyla gelen İtalyan vatandaşları var. Kültürel ilişkiler söz konusu olduğunda, İtalya'dan bakıldığında dikkat çeken yer İstanbul. İzmir ise kendini genel olarak bir liman ve ticaret şehri olarak tanımlıyor. Bu yüzden kültürel ve turistik amaçla İzmir'e gelenler, İstanbul'a gelenlerden çok daha az.

- İtalyan firmaların İzmir'deki yatırımlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu düzey sizce yeterli mi ve geliştirilmesi için neler yapılabilir?

- Türk yatırımcıların İtalya'ya yatırım yapmaları noktasına odaklanmış durumdayız. Elbette İzmir'de çok sayıda İtalyan yatırımı var. Eldor, Çimentaş ve Indesit gibi firmalar var. Ancak yakın zamanda bitmesini umduğumuz ekonomik krizin de etkisiyle İtalya'ya yabancı yatırımı nasıl daha çok çekeriz düşüncesi ön planda. İtalya, Türk yatırımcılar için uygun fırsatlar barındırıyor. Doğrudan yatırım yapmak elbette kolay değil, ancak kriz nedeniyle el değiştiren çok sayıda firma var. Türk yatırımcılar bunlara dikkatlerini odaklayabilir.

- İtalya misyonu olarak verdiğiniz vize sayısının arttığını izliyoruz. Bu yıl durum nedir?

-Şu anda tam bir rakam verebilmem çok mümkün değil ama bu yılın Ocak ayından beri 26 bin pasaporta vize verdik. Bu rakam, halen geçen yıl verdiğimiz vize sayısını 4 bin kadar aşmış durumda. Yıl sonuna kadar toplamda 28 bin vize vereceğimizi tahmin ediyoruz. Bunların dörtte biri ticari amaçlı alınan vizelerden oluşuyor. Ben 2010 yılında göreve geldiğimde yılda 18 bin vize veriyorduk. Üç yılda rakamı 10 bin kadar artırdık. Çok dikkate değer bir artış olduğunu düşünüyorum.


Kruvaziyer turizmi

- İzmir son yıllarda kruvaziyer turizminde ciddi bir atılım gerçekleştirdi. İtalya da kruvaziyer turizminde İzmir'in en önemli ticari ortaklarından biri. Bu noktadan hareket ederek İzmir'deki liman tartışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Alsancak Limanı'nın daha çok kruvaziyerin gelebilmesi için revize edilmesi gerektiğini belirten, bunun yanında Alsancak'ın bir konteyner limanı olarak kalması gerektiği yorumlanıyor...

- İzmir için en önemli nokta altyapı. Şu anda kentin mevcut altyapısı, ticaret faaliyetlerine uygun durumda. Ancak bu noktada ileride kentin hangi yönde ilerlemek istediğinin ortaya konması gerekiyor. Gelecek yıllarda şu anda da olduğunuz gibi bir ticaret şehri olarak var olmak ve gelişmek niyetiniz varsa ona göre düzenlemeler yaparsınız. Ama ticaret kenti kimliğini koruyarak kültürel ağırlıklı bir ilerleme öngörüyorsanız bazı düzenlemeler yapmak gerekir. Limanı geliştirmek de buna dahil. Olan biteni dışarıdan izleyen benim bakış açıma göre ise krizin sona ermesinden sonra kruvaziyer ticaretinin artacağını göz önüne alırsak limanınızda bazı düzenlemeler ve geliştirmeler yapmak gerekecek. Ancak bununla birlikte kentin altyapısında da buna uygun atılımlar yapmak gerek. Old City'den başlanabilir. Mimari düzenlemeler yapılabilir, yeşil alanlar artırılabilir, kültürel yatırımlar yapılabilir. Ancak bu ikisi birlikte yürümeli.


Kültürel seçenek

- Gelenler için "İzmir'e neden geleyim" sorusuna yanıt olacak noktalar yaratılabilir...

- Evet. Turistlerin daha uzun süre İzmir'de vakit geçirmelerini sağlayacak düzenlemelerden bahsediyorum. Bunun için daha iyi bir liman ve kültürel seçenekler oluşturulmalı. İzmir'in bunu ileride yapacağını düşünüyorum.



Yeni Asır


Geri Dön