Genel

İgor Seçin, enerji projeleri için İstanbul'a geliyor

Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin bugün İstanbul'a geliyor. Seçin'in enerji ajandasında İstanbule kurulacak nükleer santral, Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı ve doğalgaz bulunuyor  

Türkiye ile Rusya arasında 100 milyar dolarlık ticaret çıtası konulan ikili ilişkiler hız kazanıyor. Rusya'nın etkili isimlerinden Başbakan Birinci Yardımcısı İgor Seçin, bugün İstanbul'a geliyor. Gazprom Export Genel Müdürü Alexander Medvedev ve Rusya Enerji Bakanı Sergey şžmatko'nun da eşlik edeceği ziyarette iki ülke arasındaki enerji projeleri ele alınacak. Görüşmelerin gündeminde, Mersin- Akkuyu'da yapılması planlanan nükleer santral projesi ile Rus ve Kazak petrolünü Akdeniz'e taşıyacak Samsun- Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın olduğu belirtiliyor.

NÜKLEER GÜNDEMDE
Enerji ajandasıyla Türkiye'ye gelecek Seçin'in ziyaretinde, 12 Mayıs'ta Başbakan Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev arasında imzalanan nükleer santral inşası anlaşması sonrası, teknik heyetlerin ilk resmi toplantısının yapılması planlanıyor. Anlaşma kapsamında 20 milyar dolarlık finansmanı tek başına üstlenecek olan Rusya, 2013 yılında santrale temel atmayı ve ilk üniteyi 2018 yılında devreye almayı planlıyor. Seçin'in temaslarında da nükleer santralle ilgili iki ülke arası ilişkiler ele alınacak.

SAMSUN-CEYHAN HIZ KAZANIYOR
Seçin'in temaslarında boğazlardaki petrol yükünü azaltması yönüyle Türkiye'nin stratejik önem atfettiği Samsun- Ceyhan Petrol Boru Hattı da gündeme gelecek. Projeyle, Rus ve Kazak petrolünün, yoğunluğu gittikçe artarak her gün felaketten dönen Marmara boğazlarından taşınması yerine boru hattı ile Ceyhan'a götürülmesi hedefleniyor. Uluslararası enerji terminali olma hedefindeki Ceyhan'a önemli katkı sağlayacak proje, Türk Boğazları'ndaki tanker trafiğinin yarattığı risklerin bertaraf edilmesi yönünden stratejik öneme sahip. Projenin hayata geçmesiyle Rus ve Kazak petrolünün dünya pazarlarlarına güvenli ve ekonomik olarak pazarlanmasının da önü açılmış olacak.

'AL YA DA ÖDE' PAZARLIĞI
Seçin'e ziyaretinde Gazprom Başbakanı Medvedev de eşlik ediyor. Doğalgaz fiyatlarının artması üzerine 2010 yılında doğalgaz tüketimi düşen Türkiye, kullanamadığı yaklaşık 4-5 milyar metreküp doğalgaz için 'al ya da öde' yükümlülüğüne düştü. Bu kapsamda Rusya'ya 2009 yılı için 500 milyon dolar ödenmesi gerekiyor. Seçin'in Türkiye temaslarında doğalgaz sözleşmelerindeki 'al ya da öde' de esneklik sağlanması istenirken Türkiye'nin 2010 için ödemek durumunda kalabileceği yaklaşık 1.5 milyar dolarlık tutarın ötelenmesi hedefleniyor.

HEDEF 100 MİLYAR $'LIK TİCARET
Rusya ve Türkiye arasında başta turizm ve müteahhitlik alanında ilişkilerin üst düzeyde olduğunu belirten Karma Ekonomik Komisyonu'nun (KEK) karşılıklı eş başkanları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı İgor Seçin, Haziran ayında gerçekleşen Türkiye-Rusya KEK toplantılarında ticari ilişkilere yeni hedef koymuştu. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 yıl içinde 100 milyar dolara çıkarılması bekleniyor. Bugün Rusya-Türkiye arasındaki ticaret hacmi 33 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

Dört ana başlıkta işbirliği sürüyor
Türkiye'nin Rusya ile Batı Hattı-1, Batı Hattı-2 ve Mavi Akım olmak üzere toplam 28 milyar metreküplük 3 farklı doğalgaz kontratı bulunuyor.

 Türkiye doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 62 'sini Rusya'dan sağlıyor.

 Mersin Akkuyu nükleer santralinin milletlerarası anlaşma modeliyle Rusya tarafından inşa edilmesi planlanıyor.

Boğazlardaki petrol trafiğini azaltacak Samsun- Ceyhan Boru Hattı ile Rus ve Kazak petrolünün Ceyhan'dan dünya pazarlarına ulaştırılması hedefleniyor.

Türkiye, Rus doğalgazını aracısız Avrupa'ya ulaştıracak Güney Akım projesi için Rusya'nın, Karadeniz'deki münhasır ekonomik bölgesinde sismik çalışmalar yapmasına izin verdi.
Sabah/Mehmet Nayır