27 / 04 / 2024

Ihlara Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı tamamlandı!

Ihlara Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı tamamlandı!

Ihlara Özel Çevre Koruma Bölgesinin 20 yıllık vizyonu oluşturularak ve önümüzdeki 5 yıl içerisinde etkin yönetimini sağlayacak kararların tespiti ile birlikte Ihlara ÖÇK Bölgesi Yönetim Planı uygulama süreci etkin bir şekilde başlatıldı.




Özel Çevre Koruma Bölgeleri; tarihi, doğal, kültürel vb. değerler açısından bütünlük gösteren, gerek ülke, gerekse dünya ölçeğinde ekolojik alanlardır. Bu alanlardan biri de Ihlara Vadisi Özel Çevre Koruma Bölgesidir. Ihlara Vadisi Özel Çevre Koruma Bölgesi, 22 Ekim 1990 tarih ve 90/1117 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit ve ilan edilmiştir. Bölge 54.34 kilometrelik alanı kapsamaktadır.


Adını koruma bölgesine veren Ihlara Vadisi, Hasan Dağı (3268 m) ve Melendiz (2963 m) Dağları'nın eteklerinde kurulmuş olan Güzelyurt İlçe' sine bağlı Ihlara ve Selime Kasabaları ile Yaprakhisar ve Belisırma Köyleri' ni içine almakta ve kuzeybatı yönünde 14 km boyunca uzanmaktadır. Melendiz Dağı’ndan doğan Melendiz Irmağı, Ihlara Kasabası içinden iki tarafı kavak ağaçları ile kaplı dik yamaçlar arasından vadiye girip, güney - kuzey yönünde menderesler çizerek Mamasın Barajı'na ulaşır. Jeolojik, arkeolojik, etnografik, biyolojik, tarımsal ve turizme yönelik özellik ve etkinliklere sahip Bölgenin doğal ve kültürel değerleri, oldukça zengindir.


Vadi ve çevresinin sahip olduğu doğal ve kültürel değerleri korumak için Özel Çevre Koruma Bölgesi ilanından itibaren Bölgede birtakım çalışmalar yürütülmüştür. Alanın envanterini çıkarmak üzere Bölgenin biyolojik çeşitliliğinin tespiti projesi ile sosyo-ekonomik ve kültürel değerler araştırmaları, su kalitesi izleme çalışması, alt yapı ve çevre düzenleme çalışmaları yapılmıştır. Bölgenin doğal, kültürel ve sosyoekonomik değerlerinin korunarak kullanılması için hazırlanan yönetim planı bitmiş ve onaylanmıştır.


Ihlara Özel Çevre Koruma Bölgesinin 20 yıllık vizyonu oluşturularak ve önümüzdeki 5 yıl içerisinde etkin yönetimini sağlayacak kararların tespiti ile birlikte Ihlara ÖÇK Bölgesi Yönetim Planı uygulama süreci etkin bir şekilde başlatılmıştır.



Geri Dön