23 / 11 / 2024

İhracatın lideri otomotiv değil, inşaat sektörü!

İhracatın lideri otomotiv değil, inşaat sektörü!

İhracata ve istihdama katkısıyla dikkat çeken demir-çelik gibi inşaat malzemeleri sektörü 68,1 milyar TL'lik üretim hacmiyle ekonominin can simidi olmaya devam ediyor




İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, dünyada inşaat malzemeleri ihracatında 7. sırada olduklarını belirterek, "Türkiye'de bir numaralı ihracatçı sektör biziz." dedi.

İnşaat sektörü 2010 yılı boyunca büyümesini sürdürdü. Aynı yıl ilk dokuz aylık dönemi yüzde 18,4 oranında büyümeyle kapattı. Sektörde faaliyet gösteren firmalar, rakamlara bakıldığında ihracatın lokomotifi olarak bilinen otomotivin aksine birincilik kürsüsünde inşaat sektörünün oturduğunu söylüyor. İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, rakamları yeniden revize ettiklerini belirterek, "2008'de 24 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Demir-çelik ve seramik gibi alanları da ihracata ekledik. Geçen yılı, 2009 yılındaki yüzde 16,1 küçülmeyi telafi ederek kapattık. Ayrıca bizim ihracatımız ithalatımızdan 11 milyar dolar fazla. Otomotivde bu yok. İhracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 280. Otomotivde böyle mi" diyor.

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) ve CNR Expo Fuarcılık, İstanbul'u dünyanın yapı sektöründe en stratejik küresel işbirliği noktası haline getirmek amacıyla Megabuild Fuarı için 7 yıllık sözleşme imzaladı. İMSAD Başkanı Orhan Turan, fuara ilişkin düzenlenen basın toplantısında, inşaat sektörünün 2010'un 3. çeyreğinde yüzde 24,6 oranında büyüyerek, Türkiye'de en hızlı büyüyen sektör olduğunu kaydetti. Türkiye ekonomisinin yüzde 7-8 büyümeyle tamamlayacağı beklenen 2010'da, inşaat sektörü için kayıpların telafi edilerek büyümeye geçiş dönemi olduğuna işaret eden Turan, gelecek 5 yılda inşaat sektörünün her yıl ortalama yüzde 13,6 büyüme kaydedeceğini söyledi. Cumhuriyet'in 100. yılı olan 2023'te 100 milyar dolar yurtdışı müteahhitlik geliri, 100 milyar dolarlık iç pazar büyüklüğü ve 100 milyar dolar inşaat malzemeleri ihracatı hedefleri olduğunu belirten Turan, bu hedefler doğrultusunda çalıştıklarını kaydetti. Turan, Türk inşaat malzemesi sanayiinin dünya ihracat ligindeki yedinciliğini 2023 yılında İMSAD olarak 100 milyar dolar ihracatla üçüncülüğe taşımayı hedeflediklerini bildirerek, bugün Türkiye'nin demir-çelik, inşaat demiri ve radyatör ihracat payında dünyada 1. sırada olduğunu anlattı. Turan, "Bölgemizde Türk inşaat sanayii olarak Çin'den İtalya'ya uzanan geniş bir coğrafyada rakibimiz yok." dedi. Turan, kendi sektörlerinde Türkiye'nin bir marka oluşturma zorunluluğu bulunduğuna işaret ederek, Türkiye'nin hızla global markalar çıkarması gerektiğini kaydetti. EKONOMİ SERVİSİ

50 bin ziyaretçi bekliyoruz

CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, CNR olarak sektörün büyüklüğüne yaraşır bir organizasyon yaparak, İstanbul'u dünya yapı malzemeleri ticaretinin merkezi haline getirmek istediklerini söyledi. 8-11 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek fuarla, inşaat sanayiinde üretim üssü olarak konumlanan Türkiye'ye Ortadoğu, Afrika, Körfez ülkeleri ve Türk cumhuriyetleri gibi dış pazarlarda yeni ufuklar açılması hedefleniyor. Megabuild 2011'in ilk hedefi 120 bin metrekare alanda binden fazla katılımcıyı 50 bin profesyonel ziyaretçi ile buluşturmak. Hedef, 2013'te konusunda dünyanın en büyük 3 fuarı arasında yer almak. 7 yıl boyunca her yıl sürekli yapılacak Megabuild Fuarı'nın 2011 trendleri, "Enerji verimliliği'', "Yeşil ve akıllı binalar'' öne çıkıyor.
Zaman
 


Geri Dön