28 / 04 / 2024

İhsan Aydın: Büyükşehir lojmanı rezidans için satışta!

İhsan Aydın: Büyükşehir lojmanı rezidans için satışta!

Büyükşehir lojmanı rezidans için satışta Bursa'da 70'li yıllardan bu yana belediye çalışanlarının oturduğu Ertuğrulgazi'deki lojman arsası satışa çıkarıldı. Daha evvel satış kararı çıkan lojmanlar bir süre elden çıkarılamamıştı.



Bursa'da 70'li yıllardan bu yana belediye çalışanlarının oturduğu Ertuğrulgazi'deki lojman arsası satışa çıkarıldı. 

Büyükşehir Belediye Meclisi'nden daha evvel satış kararı çıkan lojmanlar bir süre elden çıkarılamamıştı. 

Büyükşehir Belediye Encümeni önümüzdeki ay 11 Şubat'taki ihaleyle yaklaşık 5 dönümlük lojman arsasının, bin 906 metrekarelik kısmını "Arsa satış karşılığı gelir paylaşımı" yöntemiyle satacak. 

Encümendeki ihale için adı geçen arsanın toplam değeri 30 milyon 334 bin TL olarak belirlenmiş. 

Söz konusu arsanın ihalesine katılmak isteyen firmaların son 15 yıl içinde tek bir iş kapsamında en az toplam 50 bin m2, konut, AVM, ofis, otel vb. yapıları tamamlama şartı aranıyor. 

Bursa'da büyük hacimli proje yapan firmalar Büyükşehir'in ihalesine katılabilecekler. 

Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin, 5 kat ve 1,10 emsal inşaat izinli arsanın değerini artırmak için satış öncesi emsali 1,75'e, kat sayısını da 8'e yükselttiği biliniyor. 

Büyükşehir Meclisi geçen yıl 18 Temmuz'daki oturumunda Ertuğrulgazi'de lojmanların bulunduğu birden fazla parselde plan değişikliği yapmıştı. 

Değişikliğe, Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi, "yoğunluk ve nüfus artışına yol açacağı" gerekçesiyle itiraz etmiş, ancak Belediye Meclisi'ndeki AK Partili üyelerin oylarıyla bu itiraz reddedilmişti. 

Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının uzun süre kullandıkları mülkler üzerine ihaleyi alan firma tarafından AVM'nin yanı sıra lüks konut olarak adlandırılan rezidans yapması bekleniyor. 

Bilindiği gibi Büyükşehir Belediyesi bir süre önce yargı ve iptal engelini aşmak için Fen İşleri Daire Başkanlığı şantiyesinin bulunduğu Yunuseli'deki mülkünü de gelir paylaşımı karşılığı satış yöntemiyle elden çıkarmıştı. 

Ertuğrulgazi'de de benzer bir modelle yatırımcı ilanına çıkıldığı anlaşılıyor. 

Üzerinde 135 lojmanın bulunduğu arsa, Bursa'nın Yıldırım ilçesinde kamu elinde korunabilmiş az sayıdaki mülkten biri olarak geçiyor. 

1970'li yıllarda inşa edilen, statik ve ekonomik ömrünü tamamlayan yapıların yıkılmasıyla birlikte önümüzdeki aylarda burada yeni, bambaşka bir binaların yükselmesi bekleniyor. 

Belediye çevrelerinde, Ertuğrulgazi'deki arsa için, son dönem Bursa'da hızlı bir çıkış yakalayan ve kentin Osmangazi ve Nilüfer ilçelerinde yaptığı projelerle dikkatleri üzerine çeken ünlü bir firmanın ilgilendiği konuşuluyor. 

Büyükşehir Belediyesi bu yöntemle satışı gerçekleştirirse dava açmanın ve satışı iptal ettirmenin de önünü kesmiş olacak. 

Meslek odalarının sık sık İdare Mahkemesi'ne açtıkları davalarla satış hedeflerini gecikmeli olarak gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin, yasanın bu avantajını kullanarak gayrimenkul satışlarını hızlandırdığını görüyoruz. 

Kentsel dönüşüm için yetersiz ve küçük bir alan olarak gözüken belediye mülkü, 11 Şubat'taki ihalenin ardından özel sektörün eline geçecek. 

Büyükşehir Belediyesi, seçim öncesi satışla, kasasına azımsanmayacak miktarda yeni kaynak sağlamış olacak. 


Olay Bursa / İhsan Aydın


Geri Dön