02 / 05 / 2024

İhtirazi kayıt ile ödeme nasıl yapılır?

İhtirazi kayıt ile ödeme nasıl yapılır?

Mükelleflerce kanuni gerekçe gösterilerek beyan edilen matrah ve matrah kısmı üzerinden tarh edilen vergiye dava hakkının saklı tutulması yolunda beyannameye yazılı not olan ihtirazi kayıt ile ödeme nasıl yapılır?



İhtirazi kayıt ile ödeme nasıl yapılır?

İhtirazi kayıt, Vergi Daireleri İşlem Yönergesinin 39/3. Maddesine göre mükelleflerce kanuni gerekçe gösterilerek beyan edilen matrah ve matrah kısmı üzerinden tarh edilen vergiye dava hakkının saklı tutulması yolunda beyannameye yazılı nota deniyor.


İhtirazi kayıt, mükelleflerin beyan ettikleri matrah veya matrah kısmının vergiye tabi olup olmadığı hususundaki tereddütlerini yargıda gidermeleri imkânını sağlıyor. Peki, ihtirazi kayıt ile ödeme nasıl yapılır?


İhtirazi kayıtla beyan edilen matrahlar üzerinden tarh ve tahakkuk ettirilen vergiler için vergi mahkemelerinde dava açma süresi 30 gün oluyor.


İhtirazi kayıtla beyan edilen matrahlara ilişkin vergi, tahakkuk fişi ile tarh ve tahakkuk ettiriliyor. 


İhtirazi kayıt dilekçesi:


.......... VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ’NE 

İSTANBUL

 

..../.../......


Konu : İhtirazi kayıt dilekçesidir.


Müdürlüğünüzün ....... vergi hesap numaralı mükellefiyiz.

 

“1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 3. maddesinde yer alan "Bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder. 


Bir binaya (4751 sayılı Kanunun 6/B maddesiyle değişen ibare Yürürlük: 9.4.2002) paylı mülkiyet(*) halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. (4751 sayılı Kanunun 6/B maddesiyle değişen ibare Yürürlük: 9.4.2002) Elbirliği mülkiyette(**) malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar. " esasları gereğince bina vergisi mükellefiyiz. 


Emlak vergisini, ihtirazi kayıtla ödemekteyiz.


İhtirazi kayıt dilekçemizin kabul edilmesini talep ederim. 


Saygılarımızla,



Ad, Soyad

İmza


Yüksek emlak vergisine ne yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön