21 / 12 / 2024

İhtirazi kayıt nedir?

İhtirazi kayıt nedir?

İhtirazi kayıt, mükelleflerin beyan ettikleri matrah veya matrah kısmının vergiye tabi olup olmadığı hususundaki tereddütlerini yargıda gidermeleri imkânını sağlıyor. Peki, ihtirazi kayıt nedir? İhtirazi kayıt ile ödeme nasıl yapılır?



İhtirazi kayıt nedir?

İhtirazi kayıt, mükelleflerin beyan ettikleri matrah veya matrah kısmının vergiye tabi olup olmadığı hususundaki tereddütlerini yargıda gidermeleri imkânını sağlıyor.


İhtirazi kayda ilişkin vergi kanunlarında bir tanımlama bulunmuyor. Ancak genel anlamda ihtirazi Kayıt; muayyen hakları kullanmak serbestisini muhafaza etmek isteyen tarafın bu hususta vaki beyanı olarak karşımıza çıkıyor.


Vergi Daireleri İşlem Yönergesinin 39/3. Maddesine göre mükelleflerce kanuni gerekçe gösterilerek beyan edilen matrah ve matrah kısmı üzerinden tarh edilen vergiye dava hakkının saklı tutulması yolunda beyannameye yazılı nota ihtirazi kayıt adı veriliyor.


İhtirazi kayıtla beyan edilen matrahlar üzerinden tarh ve tahakkuk ettirilen vergiler için vergi mahkemelerinde dava açma süresi 30 gün oluyor.


İhtirazi kayıtla beyan edilen matrahlara ilişkin vergi, tahakkuk fişi ile tarh ve tahakkuk ettiriliyor. 


İhtirazi kayıtla beyan edilen matrah veya matrah kısmı üzerinden tarh ve tahakkuk ettirilen vergiler ile ilgili olarak vergi mahkemesinde açılan davanın mükellef aleyhine sonuçlanması durumunda tahsilat işlemine devam ediliyor.


İhtirazi kayıtla beyan edilip ödendikten sonra vergi mahkemesi kararına göre iade edilip temyiz sonucuna göre tahsili gereken vergilere, iade tarihinden yargı kararının vergi dairesine tebliğ tarihine kadar geçen süre için 6183 sayılı kanuna göre belirlenen tacil faizi oranında gecikme faizi hesaplanıyor.


Buna göre örneğin emlak vergisi mükellefleri, yüksek hesaplayarak ödedikleri emlak vergileri hakkında ihtirazi kayıt beyanı verebiliyor.


Vergi mahkemesi avukatlık ücreti 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön