05 / 05 / 2024

Kredi kayıt bürosu kredi notu!

Kredi kayıt bürosu kredi notu!

Kredi kayıt bürosu kredi notu nedir? Bireylerin risklerini, göreceli olarak belirler. Kredi notunun amacı, bireyleri öngörülen riskleri açısından bir sıralamaya koyuyor. İşte kredi kayıt bürosu kredi notuna ilişkin esaslar...



Kredi kayıt bürosu kredi notu!

Risk Raporu, kişinin Bankalardan kullanmış olduğu geçmiş kredilerin ödeme performansını göstermektedir. Risk içeren her türlü ilişkide, riski alan tarafa müşterisinin kredi geçmişini görme olanağı sağlar. 


Bu sayede daha sağlıklı risk kararları verilebilmektedir. Risk Raporu'nda yer alan bilgiler ve bu bilgilerin ne anlama gelebileceği konusunda genel açıklamalara aşağıda yer verilmiştir.


KKB Kredi Notu

Bireylerin risklerini, göreceli olarak belirler. Bir diğer deyişle Kredi notunun amacı, bireyleri öngörülen riskleri açısından bir sıralamaya koymaktır. Bu nedenle bir bireyin KKB Kredi Notu'nun düşük çıkması için geçmişinde mutlaka ciddi bir ödeme sorunu olması şart değildir. 


Örneğin geçmiş kredi ödemelerinde hiç bir gecikme bulunmayan iki kişiden birinin daha fazla sayıda ve daha eski kredi hesapları varsa, diğerinin Kredi Notu göreceli olarak daha düşük çıkacaktır. Bunun sebebi, borcuna olan sadakatine ilişkin diğer kişiye göre daha az bilgi bulunmasıdır. 


Ancak bir kredi kararını olumlu ya da olumsuz vermek için çizginin nerede çekileceği ve kredi notuna ek olarak başka hangi kriterlerin dikkate alınacağı, tamamen kredi veren üye kuruluşun insiyatifindedir.


Risk Raporunun olumlu ve/veya olumsuz bilgiler ile tüm içeriğinin tek bir puanda gösterimidir. Gösterge yeşile ne kadar yakın ise kişinin geçmiş kredi sicili o kadar olumlu olarak değerlendirilir. İbre kırmızıya yaklaştıkça olumsuz anlamı taşımaktadır.


Kredi Kayıt Bürosu nedir?


Geri Dön