05 / 05 / 2024

ihtirazi kayıt ne demek

ihtirazi kayıt ne demek

İhtirazi kayıt, mükelleflerin beyan ettikleri matrah veya matrah kısmının vergiye tabi olup olmadığı hususundaki tereddütlerini yargıda gidermeleri imkânını sağlıyor. Peki, ihtirazi kayıt nedir? İhtirazi kayıt ile ödeme nasıl yapılır?

Emlak Vergisi ödemelerinde 'ihtirazi kayıt' önerisi!

Emlak vergisindeki yüksek artıştan rahatsız olan vatandaşlar tüketici derneklerine şikâyet yağdırdı. Bazı vatandaşlar, evlerinin yakınına AVM yapıldı diye 8 kat fazla vergi ödediklerini kaydetti.

İmar yasasına takılanlardan yapı kayıt talebi: Mağduriyet yaratan yapı kayıt sorunu çözülsün! 

Büyükşehirdeki köylerin mahalle statüsüne dahil edilmesinin ardından köylerde imar mağduriyetleri ortaya çıktı. İmar yasasına takılanlar, köylünün kendi tapulu yerlerinde afet riski taşımayan yapılarının kayıt altına alınmasını talep etti. 

Yapı kayıt belgesi nedir, ne işe yarar?

İmar barışı kapsamında bulunan yapıların bu haktan faydalanabilmesi için birtakım adımların atılması gerekir. Bu çalışmalardan biri de yapı kayıt belgesi alınmasıdır. Peki, Yapı kayıt belgesi nedir, ne işe yarar? İşte detaylar...

AKTOB Başkanı: Kayıt dışı ve fahiş fiyatlarla konutların kiraya verilmesinde özellikle mücadele ettik!

Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, turizm sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. AKTOB Başkanı Kavaloğlu, kayıt dışı ve fahiş fiyatlarla konutların kiraya verilmesinde özellikle mücadele ettiklerini söyledi.

IMEI 2024 kayıt ücreti belli oldu! Yurt dışı telefon kayıt ücreti ne kadar olacak?

2024 yılı IMEI kayıt ücretleri de belli oldu. IMEI kayıt ücretleri en son 6.091 liradan 20.000 liraya yükselmişti. Peki, IMEI 2024 kayıt ücreti ne kadar olacak?

AÖF kayıt yenileme ne zaman? Kayıt yenileme süreci uzatıldı mı? Ders kayıtları nasıl yapılır?

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri'ne kayıt ve kayıt yenileme süreleri uzatıldı. 2023-2024 AÖF akademik takviminde sınav tarihleri de detaylı bir şekilde belirtilmiştir. Peki AÖF kayıt yenileme tarihleri ne zaman ve ders kayıtları nasıl yenilenir?

Çiftçiler aman dikkat! Çiftçi Kayıt Sistemi başvurularını kaçırmayın! Son tarih resmen açıklandı! 

Çiftçi Kayıt Sistemi için başvurular 1 Eylül tarihinde resmen başlamıştı. Peki Çiftçi Kayıt Sistemi başvuruları için son tarih ne zaman? Nasıl başvuru yapılır? İşte ayrıntılar...

Çiftçiler dikkat! Sakın kaçırmayın: Çiftçi Kayıt Sistemi'ne başvurular yarın başlıyor!

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlar yarın resmen başlıyor. Peki ÇKS kaydı nasıl yapılır? İşte ayrıntılar...

Cepte IMEI kayıt ücretine büyük zam geliyor! IMEI kayıt ücreti yeni yılda kaç TL olacak?

IMEI kayıt ücretine yeni yılla birlikte büyük zam geliyor. Mobil telefonlarda IMEI ücretleri şimdi ne kadar? 2023’te IMEI ücretleri kaç TL zamlanacak?

Çiftçiler dikkat! Çiftçi Kayıt Sistemi başvurularında yeni düzenleme! 

Tarım ve Orman Bakanlığı, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) başvuru dönemi ile ilgili yeni bir düzenlemeye gitti. Peki Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) başvuru dönemi ile ilgili ne değişiklik yapıldı? İşte son dakika gelişmesi...

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne başvurular e-Devlet'ten yapılacak!

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, "2 milyon 171 bin 646 çiftçiyi kapsayan Çiftçi Kayıt Sistemi'ne elektronik yönetimle başvuru yaparak, üreticilere iş ve zaman kazandıracak bir sistemin hayata geçirileceğini açıkladı.

2022-2023 İÜ AUZEF kayıt tarihleri ne zaman? AUZEF kayıt harç ücretleri ne kadar? AUZEF harçları tam liste!

Öğrencilerin gözü kulağı bu haberde. İstanbul Üniversitesi Açık öğretim Fakültesi AUZEF 2022-2023 yılı kayıt harç ücretleri, birçok öğrencinin merak ettiği sorulardan birisi. Sistemine kayıtlı yaklaşık 330 bin öğrencisi olan AUZEF’in, bu eğitim döneminde harç ücreti ne kadar olacak. İşte devamı..

Yapı Kayıt Belgesi iptal edilenler ne yapacak?

İmar Barışı düzenlenmesi kapsamında 81 ilde başlatılan denetimler sonucu, mevzuata aykırı başvurular hakkında belge iptalleri ve yıkımlar konusunda harekete geçildi. Peki Yapı Kayıt Belgesi iptal edilenler ne yapacak? İşte detaylar...

Yapı Kayıt Belgesi iptal olanlar ne yapacak?

Yapı Kayıt Belgesi iptal olanlar ne yapacak? İptalden sonraki süreç nedir? İşte merak edilen o soruların yanıtları...

ihtirazi kayıt ne demek Haberi

ihtirazi kayıt ne demek

İhtirazi kayıt nedir?

İhtirazi kayıt, mükelleflerin beyan ettikleri matrah veya matrah kısmının vergiye tabi olup olmadığı hususundaki tereddütlerini yargıda gidermeleri imkânını sağlıyor.


İhtirazi kayda ilişkin vergi kanunlarında bir tanımlama bulunmuyor. Ancak genel anlamda ihtirazi Kayıt; muayyen hakları kullanmak serbestisini muhafaza etmek isteyen tarafın bu hususta vaki beyanı olarak karşımıza çıkıyor.


Vergi Daireleri İşlem Yönergesinin 39/3. Maddesine göre mükelleflerce kanuni gerekçe gösterilerek beyan edilen matrah ve matrah kısmı üzerinden tarh edilen vergiye dava hakkının saklı tutulması yolunda beyannameye yazılı nota ihtirazi kayıt adı veriliyor.


İhtirazi kayıtla beyan edilen matrahlar üzerinden tarh ve tahakkuk ettirilen vergiler için vergi mahkemelerinde dava açma süresi 30 gün oluyor.


İhtirazi kayıtla beyan edilen matrahlara ilişkin vergi, tahakkuk fişi ile tarh ve tahakkuk ettiriliyor. 


İhtirazi kayıtla beyan edilen matrah veya matrah kısmı...