Emlak Terimleri

İhtiyaç nedeniyle kiracı tahliyesi nasıl olur?

Kiraya verilmiş olan bir gayrimenkulün tahliyesi, ancak haklı sebeplerin varlığı halinde mümkün oluyor. Bu nedenler Borçlar Kanunu kapsamında yer alıyor. Peki, ihtiyaç nedeniyle kiracı tahliyesi nasıl olur? İşte konu hakkında tüm merak edilenler... Sadece kendi şahsı değil; eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ihtiyaç duyması halinde de kiracının tahliyesini talep edebiliyor

Gayrimenkul sahibi, kendisi kiralanana ihtiyaç duyarsa, kiracının tahliyesini talep etme hakkına sahip oluyor. Sadece kendi şahsı değil; eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ihtiyaç duyması halinde de kiracının tahliyesini talep edebiliyor. Bu duruma “gereksinim (ihtiyaç) sebebiyle tahliye davası” deniliyor. 

İhtiyaç sebebi ile tahliye davasının açılabilmesi için öncelikli olarak ihtiyacın gerçek, samimi ve zorunlu olması gerekiyor. Devamlılık arz etmeyecek ihtiyaç sebebi ile tahliye davası açılamıyor. Yine henüz olmamış yahut olması uzun süre alacak olan ihtiyaç bakımından tahliye söz konusu olamayacaktır. 

Yani bu kapsamda ihtiyaç talebinin davanın açıldığı esnada bulunması yeterli olmuyor. Dava devam ederken de ihtiyaç olgusunun devam ediyor olması gerekiyor. Bu durum kiralanan yerin konut olması halinde geçerli oluyor. 

Tahliye davalarına bakmakla görevli olan mahkemeler Sulh Hukuk Mahkemeleri olarak biliniyor. Bu nedenle ihtiyaç sebebi ile tahliye davasının taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemelerinde açılması gerekiyor. Aksi halde davanın yetkisizlik veya görevsizlik sebebi ile reddine karar verilebiliyor. 

İhtiyaç nedeniyle tahliye davası açılabilmesi ve davanın kabul edilmesi için belli şartların bulunması gerekiyor. Aksi takdirde davanın reddine karar verilebiliyor. 

İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davasının Şartları: 

1-) Kiralayanın kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu diğer kişilerin konut veya işyeri olarak taşınmaza ihtiyaçları olması,

2-) Bu kişilerin taşınmaz ihtiyacının sürekli, gerçek, samimi ve zorunlu olması,

3-) Davanın 1 aylık hak düşürücü sürüde açılmış olması gerekmektedir.

Dava açmak isteyen kiralayanın sözleşmenin belirli süreli olması halinde sözleşmenin sona erme süresi sonunda, belirsiz süreli kira sözleşmeleri bakımından ise yasal fesih dönemlerine ve fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshedebiliyor. Davanın bu süreler gözetilerek 1 ay içerisinde açılmış olması gerekiyor. Aksi takdirde yeniden fesih sürelerinin gelmesi beklenmesi gerekiyor. 

Davanın hak düşürücü süre olan 1 aylık süre içerisinde açılmaması durumunda dava usulden reddediliyor. 

Veraset ilamı nedir? Veraset ilamı nasıl çıkartılır?

Mirastan feragat sözleşmesi nasıl iptal edilir?

Mirastan feragat sözleşmesi 2022 örneği!

Sükna hakkı nedir? Sükna hakkı nasıl kurulur?

Temmuz ayı kira artış zammı belli oldu mu? Temmuz ayında kiralara ne kadar zam yapılacak?

Tapu harcı ödemesi hangi bankaya yapılır?

Geri Alım (Vefa) Hakkı nedir? Geri Alım Hakkı nasıl kullanılır?

Aile içi tapu devri nasıl yapılır?

Tapu devri masrafı 2022 ne kadardır?

Tapu devri için gerekli evraklar 2022 nelerdir?

Kiracının tahliyesi için ihtarname örneği!

Reddi miras süresi geçirilirse ne olur?

Reddi miras dilekçesi nasıl yazılır? Reddi miras dilekçe örneği!