Emlak Terimleri

İhtiyati tedbir kararına nasıl itiraz edilir?

Mahkeme konusu olan menkul ve gayrimenkulün dava süresince devir ve temlik edilememesi için tapu kaydına ihtiyati tedbir şerhi konulabiliyor. Peki, ihtiyati tedbir kararına nasıl itiraz edilir?

İhtiyati tedbir kararına nasıl itiraz edilir?

Mahkeme konusu olan menkul ve gayrimenkulün dava süresince devir ve temlik edilememesi için tapu kaydına şerh işleniyor. Bu şerh "İhtiyati tedbir" olarak ifade ediliyor. Peki, ihtiyati tedbir kararına nasıl itiraz edilir?


1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu kapsamında yer alan esaslara göre, ihtiyati tedbir kararına itiraz edilebiliyor. İhtiyati tedbir kararına itiraz süresi tedbirin uygulanmasına ilişkin tutanağın tebliğinden itibaren yedi gün olarak tespit ediliyor.


İhtiyati tedbir kararına karşı itiraz 

MADDE 398- (1) Karşı taraf dinlenmeden verilmiş olan ihtiyati tedbir kararlarına itiraz edilebilir. Aksine karar verilmedikçe, itiraz icrayı durdurmaz. 


(2) İhtiyatî tedbirin uygulanması sırasında karşı taraf hazır bulunuyorsa, tedbirin uygulanmasından itibaren; hazır bulunmuyorsa tedbirin uygulanmasına ilişkin tutanağın tebliğinden itibaren yedi gün içinde, ihtiyatî tedbirin şartlarına, mahkemenin yetkisine ve teminata ilişkin olarak, kararı veren mahkemeye itirazda bulunabilir.


(3) İhtiyatî tedbir kararının uygulanması sebebiyle menfaati açıkça ihlâl edilen üçüncü kişiler de, ihtiyatî tedbiri öğrenmelerinden itibaren yedi gün içinde ihtiyatî tedbirin şartlarına ve teminata itiraz edebilirler.


(4) İtiraz, dilekçeyle yapılır. İtiraz eden, itiraz sebeplerini açıkça göstermek ve itirazının dayanağı olan tüm delilleri dilekçesine eklemek zorundadır. Mahkeme, ilgilileri dinlemek üzere davet eder; gelmedikleri takdirde dosya üzerinden inceleme yaparak kararını verir. İtiraz üzerine mahkeme, tedbir kararını değiştirebilir veya kaldırabilir.


(5) İtiraz hakkında verilen karara karşı, kanun yoluna başvurulabilir. Bu başvuru öncelikle incelenir ve kesin olarak karara bağlanır. Kanun yoluna başvurulmuş olması, tedbirin uygulanmasını durdurmaz.



İhtiyati tedbir talebi!