30 / 04 / 2024

İkametgah cezası 2014!

İkametgah cezası 2014!

Yasal olarak herkesin bir tek ikametgahının olması gerekiyor. İkametgah bildiriminde hiç bulunmayanları; veya ikametgahını değiştirdiği halde bildirimde bulunmayanları ceza bekliyor. Peki ikametgah cezası ne kadar? İşte ikametgah cezası 2014..



İkametgah cezası 2014!

Oturulan, ikamet edilen yer anlamına gelen ikametgah, bir kimsenin yerleşme kast ve niyetiyle oturduğu yer anlamına geliyor. Yasal olarak herkesin bir tek ikametgahı bulunabiliyor. İkametgah bildiriminde hiç bulunmayanları; veya ikametgahını değiştirdiği halde bildirimde bulunmayanları ceza bekliyor. Peki ikametgah cezası ne kadar?


Tüzel kişilerin ikametgahı, tüzüğünde aksine hüküm bulunmadıkça, işlem merkezinin bulunduğu yeri ifade ediyor. Yasa tarafından ikametgahın belirlenmesi ise örneğin kocanın ikametgahı aynı zamanda karının ve velayetleri altındaki çocukların, ikametgahının da olmasını ifade ediyor.


İkametgah belgesi, hem muhtarlardan hem de Nüfus Müdürlüklerinden temin edebiliyor. Ayrıca, ikametgah belgesi yalnız bağlı bulunulan ilçe Nüfüs Müdürlüğünden değil, tüm Türkiye'deki Nüfus Müdürlüklerinden ücret ödenmeden alınabiliyor.


İkametgah cezası 2014 ne kadar?

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 68 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi gereğince, 2014 yılı için adres bildirimlerinin süresi içinde yapılmaması halinde 436,00 TL, gerçeğe aykırı beyanda bulunulması halinde ise, 875,00 TL idari para cezası uygulanması öngörülmüştür.


Kabahatler Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde idari yaptırım kararına esas savunmanın kişiye tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde ilçe nüfus müdürlüğüne bilgi ve belgelerle müracaat edilmesi gerekmektedir.


Aynı Kanunun 27 nci maddesinin birinci fıkrasında İdari para cezası ve mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişkin idari yaptırım kararına karşı, kararın tebliği veya tefhimi tarihinden itibaren en geç on beş gün içinde sulh ceza mahkemesine başvurulabilir. 


İkametgah nereden alınır?


Geri Dön