Ekonomi

İki buçuk milyon emeklinin gözü bu haberde.. Zam farkının yatacağı tarih belli oldu!

Emekli sandığı kapsamında maaş alan vatandaşlara ödenecek zam farkı tarihi belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre ödeme yapılacak tarih 28 Temmuz 2022.385

5510 sayılı Kanunun 4/1-(c) (Emekli Sandığı) bendi kapsamında emekli, vazife malulü, malul, yetim ve dul aylığı alan ve sayıları 2.385.799’u bulan vatandaşlar, 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren aylıklarında oluşan farkları, maaşlarını aldıkları PTT ve banka şubelerinden temin edebilecek.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre, aylıklarını her ay alanlara; Temmuz ayı olmak üzere 1 aylık tutarında, aylıklarını üçer aylıklar halinde almakta olanlardan; 1. grup mayıs-haziran-temmuz döneminde aylık alanlara; Temmuz ayı olmak üzere, 1 aylık tutarında, 2. grup haziran-temmuz-ağustos döneminde aylık alanlara; Temmuz ve ağustos ayları olmak üzere, 2 aylık tutarında, 3. grup temmuz-ağustos-eylül döneminde aylık alanlara; Temmuz, ağustos ve eylül ayları olmak üzere, 3 aylık tutarında, aylık farkı tahakkuk ettirildiği ifade edilmiştir.

Zam farkı ödemesi tutarı 6 milyar 447 milyon 227 bin 858 liradır.

Bağkur ve SSK aylığı, gelir ve aylık almakta olanların aylıkları zamlı olarak ödeme günlerinde ödenmeye başlandığı belirtilmiştir.
 

ZAM FARKI ÖDEMESİ BAYRAM ÖNCESİ BAŞLAMIŞTI

Bu sene Kurban Bayramı nedeniyle memurların maaş ödemesi öne çekilmiş ve ödemeler 8 Temmuz'da yapılmıştı. Buna göre memurlar bayram öncesinde yüzde 41.69 zam ve enflasyon farkının da eklendiği yeni zam alan maaşlarını almış oldular. Çiftçi, esnaf ve işçi emekli aylıkları ise yüzde 42.35'lik TÜFE farkı eklenerek 18 Temmuz 2022’den itibariyle ödenmeye başlandı. Bu durumda zamdan bir tek memur emeklileri yararlanamadığı söyleniyor.


MEMUR EKMEKLİSİ İÇİN ZAM

Memur emeklilerinin aylıklarına bakıldığında tarihler her ayın 1'ile 5'ini gösteriyor. Normal zamanda her 6 ayda bir memur emeklileri enflasyon açıklanmadan önce aylıklarını alıyor, zam farkları ise ocak ve temmuz aylarının 27-28'inci gününde ödeniyordu. Bu sene ise farkların bayramdan önce ödeneceğine ilişkin açıklamalar yapılınca memur emeklilerinde gidişata dair olumlu bir beklenti oluştu. Temmuz'un 1'i ila 5'inde aylıklarını zamsız alan emekliler mevcut koşullarda bayramda bekledikleri zam farklarını alamayarak durumdan yararlanamadı.