Kent Haberleri

İki köy Şile ormanlarının içine taşınıyor! Halk, tapularını satarsa, arsayı alan villa yapıp 40-50 milyona satabilecek!

Ormanı orman dışına çıkarılıp villa rantına açılması yöntemi daha da büyüdü. Şimdi de iki köy Şile ormanlarının içine taşınıyor. İşte ayrıntılar...

İstanbul’un su kaynakları arasında bulunan, Ömerli ve Darlık Barajı’nın altında yer alan iki köyün, normal boş bir yerleşim yerine taşınacağı yerde İstanbul’un akciğeri olan Şile ormanlarının içine taşınmasına karar verildi. Bölgede ağaçlar kesilecek ve yerine köy kurulacak.

Şu anlık  22 hektarını kaybedecek ormanda kesilen ağaçların yerine lüks villalar inşa edilecek. Esenceli köyünün de Darlık köyü gibi canlı ormanın kalbine taşınması tepkilere ve eleştirilere neden oldu.

Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre; Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) Başkanı Hüsrev Özkara, konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Özkara, ormanda yerleşime açılan alanın ne orman vasfını kaybettiğine ne de tarıma imkan verdiğine dikkat çekti ve "Ormanın içine adeta dinamit konulmuş oldu. Anayasaya ve yasaya açıkça ihlal mevcut. Dava açıyoruz" diye konuştu. 

Darlık köyü, 1990’larda baraj altında kalınca Şile ormanının içerisine yerleştirildi. Zamanla köy mahalleye, evler villaya çevrildi. Darlık halkına ormanı işgalden cezalar uygulandı, mahkemeler yıkım kararı verdi. Fakat cezalar uygulamaya alınmadı. 

Şimdi yeni kararla Darlık’ın genişlemesinin, Esenceli’nin de orman içine taşınmasının resmen önü açılmış oldu. OD Başkanı Özkara, Darlık örneğinin aynı şekilde şimdi Esenceli’de yaşanacağının altını çizdi. 

Özkara, konu ile ilgili açıklamasında Cumhurbaşkanlığı kararıyla köy halkının mağduriyeti giderilmiş gibi göründüğüne, fakat  yeni rantları önünün daha da açıldığına vurgu yaptı. 

TOD Başkanı Hüsrev Özkara, söz konusu açıklamasını "Şimdi köy halkı tapusunu alınca orman içindeki yerini 8-10 milyon TL'ye satacak. Arsayı alan üzerine villa inşa edip 40-50 milyona satacak. Rantçılar hazır durumda bekliyor" diyerek tamamladı. 

İstanbul'un Şile ilçesindeki bazı alanlar orman sınırları dışına çıkartıldı. Söz konusu karar, 32628 Sayılı Resmi Gazete'de yer aldı. Yayımlanan karara göre, İstanbul'un, Şile İlçesinde Ömerli ve Darlık barajlarının yapımından etkilenen Esenceli ve Darlık mahallelerinde hala yaşayan ailelerin iskanı gerekçesiyle bazı alanların orman sınırları dışına çıkartılması kararı alındı. 

Deprem sigortasına talep azaldı! 20 milyon konutun sadece 11 milyon 253 bininde deprem sigortası var!

Barınma sorununda köprüden önce son çıkış mı? 5 maddede kira ve konut krizine çözüm!

Prof. Dr. Naci Görür Suriye'deki depremi değerlendirdi! Hatay'ı işaret etti! Büyük depremin habercisi mi?