28 / 12 / 2024

İkinci el konutlar için değerleme raporu zorunlu oluyor!

İkinci el konutlar için değerleme raporu zorunlu oluyor!

Şu anda sadece krediyle satışlar ve yabancıya satılan gayrimenkuller için değerleme raporu talep ediliyor. Ancak önümüzdeki günlerde tüm ikinci el konutlar için değerleme zorunlu olacak.



Evin gerçek değerini belirlemek için değerleme raporu şart. Şu anda kredili satışlarda değerleme isteniyor. Geçtiğimiz günlerde yabancılara Türkiye’den yapılacak gayrimenkul satışlarına değerleme raporu zorunluluğu getirilmişti. Hükümet, ‘Taşınmaz Değerleme Sistemi’ ile tüm ikinci el konutlar için de ekspertiz raporu zorunluluğu üzerinde çalışıyor. 

YILLAR İÇİNDE DEĞİŞİR

Posta Gazetesi'nden Meltem Kara'nın haberine göre bir gayrimenkulün değeri yıllar içerisinde artabiliyor. Değerinin azaldığı durumlar da söz konusu olabiliyor. Gayrimenkulün konum, yaş, alan ve nitelik gibi özelliklerinin değerlendirilmesiyle piyasa değerine sadece değerleme yöntemli ile belirlenebiliyor. Değerleme sayesinde satılacak ya da alınacak gayrimenkulün güncel fiyatını tespit ettirebiliyorsunuz. 

SİGORTA İÇİN GEREKLİ

Satışın yanı sıra sigorta için de ekspertiz önemli oluyor. Örneğin DASK poliçesi için bina değeri, eşya değeri ekspertizi yapılıyor. Bu ekspertizler doğru yapılamazsa herhangi bir hasar durumunda olması gerekenden daha az ödemeler alabiliyorsunuz. 

867 BİN RAPOR

2018 yılında 867 bin 546 adet raporda 1 milyon 843 bin 253 bağımsız taşınmaz değerlemesi yapıldı. Bu taşınmazların 921 bin 582’sini konutlar oluşturdu. Konut kredi faizlerindeki yükseliş nedeniyle bankalar üzerinden yapılan satış azalınca değerleme adedi de bir önceki yıla göre yüzde 25 azaldı.

EN FAZLA İSTANBUL'DA

En çok raporun düzenlendiği iller, en fazla konutun satıldığı illere paralel olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa olarak sıralandı. İstanbul’da geçen yıl 159 bin 555, Ankara’da 79 bin 213, İzmir’de 52 bin 489, Antalya’da 36 bin 996 ve Bursa’da 31 bin 519 ekspertiz raporu hazırlandı. En az rapor ise 379 adet ile Bayburt’ta düzenlendi.

ESENYURT LİDER

En çok raporun düzenlendiği 10 ilçede İstanbul Esenyurt 17 bin 568 rapor ile ilk sırada bulunsa da listede Ankara’nın ağırlığı var.  Ankara  Çankaya 14 bin 85 rapor ile ikinci sırada. Liste Ankara Keçiören, Yenimahalle, Mamak, Bursa Nilüfer, Ankara Etimesgut, İstanbul Kadıköy, Antalya Kepez ve Gaziantep Şehitkamil olarak sıralanıyor.


Geri Dön