Otomobil

İkinci el otomobil alacaklar dikkat! Yüzde 7 daraldı!

Resmi olarak açıklanan verilere göre, 2021'de ikinci el otomobil pazarında bir önceki yıla göre yüzde 7 oranında bir daralma meydana geldi.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, son zamanlarda sık sık gündeme gelen ikinci el piyasasının son durumunu masaya yatırarak, 2022 yılı sektör beklentilerini resmen açıkladı.

MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada ikinci el otomobil pazarının 2021'i düşüşle kapattığını kaydederek, ‘’Gerek pandemi sebebiyle yaşanan ekonomik zorluklar, gerek kurda yaşanan dalgalanmalar, gerekse sıfır araç üretiminde ve tedarikindeki sıkıntılar ikinci el araç piyasasını olumsuz etkiledi’’ dedi.

 

MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç, 2. el pazarında 2021'in ilk aylarından itibaren bir önceki seneye göre düşüş yaşandığını kaydederek, şöyle konuştu: ‘’2020 yılının son 3 ayında başlayan daralma 2021 yılının neredeyse son 3 ayına kadar devam etti. Araç yokluğu ve kurda yaşanan dalgalanmalar sebebiyle yaşanan fiyat artışları ikinci el pazarını olumsuz yönde etkiledi. EBS Danışmanlık’tan aldığımız verilere göre 2020 yılında 6 milyon 477 bin 153 adet olarak gerçekleşen ikinci el pazarı, 2021 yılını 6 milyon 15 bin 36 adetle kapattı. Pazarda yüzde 7,1 oranında bir düşüş var.’’

2021'de satılan 2. el otomobillerin yüzde 54’lük kısmının 10 yaş ve üzeri araçlardan oluştuğunu kaydeden Erkoç, ‘’Veriler ışığında satılan araçların yüzde 81’i 5 yaş, yüzde 54’ü ise 10 yaş ve üstü, yüzde 40’ı ise 15 yaş ve üzerinde araçlardan oluşuyor. Fiyatlar yükselirken alım gücü düşüyor. Bu da talebi ikinci ele yöneltiyor.’’ dedi.

 

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen çip krizinin hala dünyada sürdüğünü kaydeden Erkoç, yeterli çip olmadığını, fabrikaların üretime ara verdiğini, bu nedenle ülkemizde talebi karşılamanın ve araç bulmanın zorlaştığını ve son zamanlarda sık sık gündeme gelen bu sorunun 2022 yılının 2. yarısına kadar üretimi aksatacağını belirtti.

Otomotiv sektörünün canlanması amacıyla uzun vadeli bir çözümün gerektiğini kaydeden Erkoç, ‘’Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi ve döviz kurunun düşmesi gerekiyor. ÖTV matrah limitlerinde düzenleme yapılıyor ancak döviz artınca araç fiyatları da arttığı için düzenlemenin etkisi kısa süreli oluyor. Araç fiyatlarında uzun vadeli bir çözüm için döviz kurunun düşmesi ve ÖTV indirimi gerekiyor’’ diye konuştu.
 

Araba almak isteyenler dikkat! Dev otomobil markasından 182 bin liralık çılgın indirim!

TOKİ 3 ilde ucuz konut satacak! 1089 lira taksitle ev fırsatı!

TOKİ'den dar gelirliye 5 bin 808 ucuz konut müjdesi!

Emlakta 2022 nasıl geçecek?

Kripto paralarda şok! Dönüş başladı mı?