29 / 04 / 2024

İkinci el otomobil satışlarında rüzgar tersine döndü! Yatırım devri kapandı, fiyatlar düşüşe geçti!

İkinci el otomobil satışlarında rüzgar tersine döndü! Yatırım devri kapandı, fiyatlar düşüşe geçti!

Otomobil almak isteyenleri heyecanlandıran gelişmeler yaşanmaya başladı. İkinci el araç piyasasında Rüzgar tersine döndü. Satılık ilanları ikiye katlandı.



Son üç senede aniden yükselişe geçen ikinci el otomobil satışlarında rüzgar tersine döndü. İlan sitelerinde satılık araç sayısı kendini katladı. Bu kapsamda yatırım amaçlı talep düştükçe otomotiv piyasasında sıfır araç bollaşmış ve ikinci el araç piyasası sert frenlemişti. 

Ekim ayının sonu itibarıyla otomobil satış hızı o kadar yavaşladı ki; temmuzda 400 bin adet olan online sitelerdeki ikinci el araç ilanı sayısı 1 milyonu buldu. Satışlar durunca fiyatlar da düşüşe geçti.

Uzun zamandır sürekli kar eden ikinci el aracı olan şahıs veya şirketler araçları aydan aya sürekli değerleniyordu. Fakat Temmuz 2023 itibarıyla ibre resmen tersine döndü. Çünkü, Ticaret Bakanlığı tarafından alınan sıkı önlemler ve borsa, faiz gibi finansal yatırım araçlarının çeşitlenmesiyle sıfır araçlardaki ‘yatırım’ talebi geri çekildi. Böylece piyasada sıfır araç bolluğu yaşandı. 

Durum böyle olunca bayiler kısa sürede teslimat, markalar ellerindeki stokları eritmek için peş peşe kampanyaları duyurmaya başladı. Bu gelişmeler 2. el araç satışlarını da oldukça düşürdü. 

 İkinci el otomobil satışlarında rüzgar tersine döndü! Yatırım devri kapandı, fiyatlar düşüşe geçti!

İKİNCİ EL OTOMOBİL FİYATLARINDA DÜŞÜŞ

Hürriyet'ten Taylan Özgür Dil'in haberine göre; elinde ikinci el araç bulunan kişiler önce direnmeye çalıştı fakat sonunda fiyat kırmak zorunda kaldılar. Cardata verilerine göre, Türkiye’nin en fazla satan ikinci el otomobili Renault Megane Sedan’ın fiyatı temmuz ayında 870 bin lirayken ekim sonu itibarıyla yüzde 6.3 oranında gerileyerek 815 bin liraya düştü. 

Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, sıfır araçta fiyatların artmadığını hatta son bir ayda yüzde 0.19 düşüş olduğunu söyledi. İkinci el araçta ise 1-20 Ekim tarihleri arasında yüzde 9’luk bir düşüş gördürüldüğüne dikkat çeken Yalçın, "İnsanlar borsa gibi faiz gibi yatırım enstrümanlarına yöneliyor. Son 2 ayda markalar sıfır araç satmak için kampanyalara devam eder. Dolayısıyla 2.el araç fiyatlarında düşüş sürer" dedi.

Kuzey Marmara Otoyolu Çamlık-Reşadiye Bağlantı Yolu 1/5000 ve 1/1000 imar planı askıda!

Kahramanmaraş'ta 6 adet konut satılıyor! Belediye tarihi açıkladı! 

TOKİ'den bu ile 475 konutluk 3 yeni proje geliyor! Ucuz konut bekleyenler bu tarihleri sakın kaçırmayın!


Geri Dön