30 / 04 / 2024

İkinci elde fiyat köpüğü bitti, otomobil artık yatırım aracı olmaktan çıktı!

İkinci elde fiyat köpüğü bitti, otomobil artık yatırım aracı olmaktan çıktı!

Aşin Otomobil Genel Müdürü Okan Erdem “Artık kredi çıkmıyor, faizler yüksek. Otomobili ihtiyacı olan alıyor” derken, Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, “Talep biraz sıfıra doğru kaydı” ifadesini kullandı.



Otomotiv piyasasında taşlar yerine oturmaya başladı. Alınan önlemlerle birlikte ikinci elde yaşanan spekülatif fiyat hareketleri de sona erdi. Otomotiv sektörünün önde gelen şirketleri de artık otomobilin yatırım aracı olmaktan çıktığını belirtirken, sıfır araca erişimin artması ile birlikte talebin de bu yöne kaydığı görüşünde.

Aşin Otomobil Genel Müdürü Okan Erdem, kredilerin çıkmaması ve faizlerin yüksek oluşu nedeniyle artık otomobile yatırım aracı gözüyle bakılmadığını belirterek, “Ancak konuttan ziyade otomobil daha ulaşılabilir olduğu için döviz artışıyla beraber tüketiciler enflasyondan korunmak için tekrar yatırım aracı olarak otomobile dönebilir. Sıfır araç tarafında marka ve model bazlı olarak stok sorunu artık yok. Daha az araç alındığı için stoklar eridi. Ülkeye gelen araç sayısında düşüş yok. Talebin daralmasıyla böyle bir durum ortaya çıktı” şeklinde konuştu.

OTOMOBİL ALMAK İÇİN İYİ BİR DÖNEM

İkinci el tarafında kısmi olarak fiyat artışının durduğuna dikkat çeken Erdem şöyle devam etti: “Yeni yıl ile birlikte üretici enflasyonu nedeniyle yine fiyatlarda yükseliş olacaktır, yine döviz kaynaklı da fiyatlarda artış yaşanmasını bekliyoruz. İkinci eldeki fahiş fiyat durumu artık yok. Bazı premium araçlarda liste fiyatı üzerinden satış yapılıyor, ancak fiyatlarda düşüş söz olmadı. Orta ve uzun vadede otomobil yine yatırım aracına döneceği için fiyatlardaki stabilite bozulabilir. Birçok ürünün fiyatı yükselirken otomobil fiyatlarında düşüşten bahsetmek hayalperestlik olur. Fiyatı düşürecek tek etken ÖTV’de matrah artırımı veya geniş çaplı bir ÖTV indirimi olabilir. Otomobil satın almak için iyi bir dönemdeyiz. Nakdi olan tüketici otomobil alma kararını ertelemezse yararına olur.”

FİYATLAR HAZİRAN DÜZEYİNE GERİLEDİ

Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş, araç fiyatlarında 3 yılın ardından ilk kez tüketici nezdinde kabul görecek bir düşüş yaşandığını vurgulayarak, “Fiyatlar Haziran ayı düzeyine kadar indi. Araç fiyatlarında yaşanan ortalama yüzde 12-15 arasındaki düşüşle 1-6 yaş aralığındaki otomobillere olan talep tekrar artış gösterdi. Pandemiden bu yana ikinci el araç sektöründe yaşanan manipülasyonlar artık geride kaldı. İkinci el araç fiyatlarında artık köpük dönemi bitti, nihai tüketicinin, otomobile ihtiyacı olanların önü açıldı. Otomobilin yatırım aracı, bir emtia olarak kullanılması durumu da artık sona erdi. Kredi kısıtlamaları ve yüksek faizin etkisiyle pazarda durgun pozisyon yaşanıyor. 45-55 gün olan ortalama satış günü önümüzdeki aylarda 60-65 günlere çıkacak. İlan platformlarındaki fiyatlarla reeldeki fiyatlar arasında balon diyebileceğimiz bir fark halen mevcut. Pazardaki gerçek fiyatlarla sanal fiyatlar arasında yüksek bir fark yaşanıyor. Bu ilanlar azaldıkça veya pazar fiyatına oturunca, sektör de kendisini toparlayacaktır” şeklinde konuştu.

İkinci elde fiyat köpüğü bitti, otomobil artık yatırım aracı olmaktan çıktı!

TALEP BİRAZ SIFIRA KAYDI

Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre de şunları söyledi: “Türkiye ikinci el araç pazarında finansman çözümleri 10 araçtan ortalama 7’sini bağlarken, bankaların onayladığı kredi miktarlarının düşük düzeyde olması ve sıfır araçlardaki stokçuluk problemlerinin azalması, ikinci el araç pazarında son 2 aydır ciddi bir durgunluk yarattı. Alıcı ve satıcıların yegane buluşma noktası olan ekspertiz merkezlerinde düşüşler yaşanıyor. Fiyatlar gevşeyince ekspertize gelen araç yaşı ise ortalama 8-10’dan 2-6 yaşa kadar indi. İkinci ele olan talep sıfır araçlardaki arz problemlerinin aşılmasıyla bir parça sıfıra doğru kaydı. Ancak uzun zamandır bayilerde, galerilerde veya kişilerde bekleyen araçlar ortaya çıktı ve bu araçların hangi koşullarda saklandığı belli değil. Ayrıca sürekli sıfır araç taşıyan bir tırın kazaya karıştığı haberlerini görüyoruz. Bu araçlar günün sonunda onarılacak ve tekrar satılacak. Dikkatli olmakta fayda var. Alacağınız sıfır araç bayiden de olsa, galeriden de olsa, kişiden de olsa mutlaka ekspertize gidin. Her 100 sıfır araçtan 2’sinde boya-değişen-tadilat tespit ediliyor.”


 


 


 


 


 


 


Geri Dön