28 / 04 / 2024

Konut yatırım aracı olmaktan çıkıyor mu?

Konut yatırım aracı olmaktan çıkıyor mu?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından açıklanan kredi kararı gündeme bomba gibi düştü. Uzmanlar, yeni kararın konutu yatırım aracı olmaktan çıkaracağı, fiyatları düşüreceği görüşünde bulunuyor.



Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) konut kredi oranlarında değişikliğe gitti. İlk evini alacaklara her hangi bir kısıtlama yapılmazken, 2. konutunu alacaklara krediler yüzde 75 oranında azaltıldı. Kendisi, eşi ya da 18 yaş altı çocuğu üzerine evi olanlar yeni konut almak istediklerinde, konut bedelinin en çok yüzde 22,5'i kadar krediden yararlanabilecek. Uzmanlar, bu kararın konutu yatırım aracı olmaktan çıkaracağı, fiyatları düşüreceği görüşünde bulunuyor. 

Konut yatırım aracı olmaktan çıkıyor mu?

Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Dr. Nihat Şen, BDDK’nın kredi kararını Yeni Şafak'a değerlendirdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), konut kredilerinde ve konut teminatlı kredilerde uygulanacak kredi değer oranlarında değişikliğe gittiğine dikkat çeken Şen, "Konut piyasasında gerçek talebin oluşmasını sağlayacak BBDK kararına göre; kredide öncelik ilk evini almak isteyenlerde olacak. Evi olduğu halde ikinci bir ev almak isteyenler, daha fazla peşinat ödemek zorunda kalacak" değerlendirmesinde bulundu.

Konut yatırım aracı olmaktan çıkıyor mu?

İKİNCİ KONUTUNU ALANLARDA KREDİ YÜZDE 75 DARALTILDI

Resmi Gazete'de yayımlanan BDDK'nın 24 Ağustos 2023 tarihli kararına göre; konut almak isteyen kişiye; kendisi, eşi veya 18 yaş altındaki çocuğu üzerine halihazırda bir ev varsa ikincisi için daha az kredi verilecek değerlendirmesinde bulunan Şen, "Kredi miktarı eskiye göre yüzde 75 daha düşük olacak. Düzenleme kararlaştırılan tarih itibarıyla bankalara bildirilerek uygulamaya konuldu diye kaydteti.

Konut yatırım aracı olmaktan çıkıyor mu?

İLK EV ALIMDA DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK

İlk evini alanlar için ise kredi kısıtı uygulanmayacağına dikkat çeken Şen, "Karar kapsamında; 5 milyon TL'ye kadar olan sıfır konutların yüzde 22,5’ine kredi verilecek" diye belirtti.

Bu oran 5 ila 10 milyon TL arasındaki sıfır konutlar için yüzde 20 olarak belirlendiği bilgisini veren Şen, "Kredi değer oranı 10 ila 20 milyon lira arasındaki sıfır konutlar için yüzde 17,5, 20 milyon lira üzerine de yüzde 15 olacak" diye bildirdi.

İkinci ev alımında tercihini ikinci el konutlardan yana kullanan kişiler için de oranlar düşürüldüğünü söyleyen Şen, "Buna göre, 1 milyon TL'nin altındaki ikinci el konutların yüzde 22,5’ine kadar kredi alınabilecek. 1 ila 2 milyon TL arasındaki ikinci el konutlarda ise yüzde 17,5’ine kredi temin edilebilecek" diye kaydetti.

Konut yatırım aracı olmaktan çıkıyor mu?

BANKALARA RİSK AĞIRLIĞI

Şen son olarak, "BDDK, bankalara da risk ağırlığı düzenlemesi getirdi. İkinci konut için kredi kullandıracak bankalarda risk ağırlığı yüksek olacak. İkamet amaçlı gayrimenkul ipoteği ile teminatlandırılan kredilere yüzde 35 yerine yüzde 150 risk ağırlığı uygulanacak" değerlendirmesini yaptı.

Sipahiler Ağası Mehmet Emin Ağa Yalısı 200 milyon TL'ye satıldı! 

İstanbul'da ortalama ev fiyatı 13.2 milyon TL, ortalama altındaki ev fiyatı 2.7 milyon TL oldu!


Geri Dön