27 / 04 / 2024

Konut kredisi faiz oranları satışları yavaşlattı! Konut yatırım aracı olmaktan çıkıyor mu?

Konut kredisi faiz oranları satışları yavaşlattı! Konut yatırım aracı olmaktan çıkıyor mu?

Türkiye genelinde konut satış hızı kredilerdeki kısıtlama ve kredi faiz oranlarının yüksek olması gibi nedenlerle yavaşladı. Bu durum konuta olan cazibeyi azaltırken vatandaşlar başka yatırım araçlarına yönelmeye başladı.



Konut satışları düşmeye başladı. Konut satışlarındaki artış hızının yavaşlamasının sebeplerinden bir tanesinin kredilerdeki kısıtlama ve kredi faiz oranlarının yüksek olduğunu söyleyen Gayrimenkul Uzmanı Gülcan Altınay, mevduat faizlerinin yüksek olup yatırımların faizde bekletilmesi ve kiralara getirilen sınırlamayla beraber konut alımı yapmanın yatırımcı için mantıklı gelmediiğini söyledi.

Yatırımcıların yatırımlarını arsa tarla ya da faize yaptığını belirten Altınay özellikle Ocak ayından itibaren konut alımının yatırım aracı olmaktan çıkmaya başladığını ifade etti.

Altınay, “Kira getirileri konutların satış rakamlarına göre düşük kalıyor, amortisman süreleri uzuyor ve kişiler yatırımlarını konuta yapmanın mantıklı olmadığını düşünüyorlar” dedi.

Konut kredisi faiz oranları satışları yavaşlattı! Konut yatırım aracı olmaktan çıkıyor mu?

BALON FİYAT ARTIŞI GERİLEMEZSE  KONUT KRİZİ DEVAM EDER!

Gayrimenkul Uzmanı Gülcan Altınay,  konut krizinin tam ortasında olunduğunu söyleyerek  “Kişiler yüksek faizli konut kredileri alamadığı için, konut limitleri de düşük seviyede tutulduğu için insanlar konut alımında şu an zorluk yaşıyor. '' dedi.

Aynı zamanda konut arzında yaşanan sıkıntı ve fiyatların çok yüksek seviyede olması, enflasyon ve dolar artışının yüksek seviyede olmasının yanında kira rakamları düşük kaldığını belirtti.

Bu yüzden şu an konut alışında/satışında kriz yaşandığını söyleyen Altınay, “Krediler rahatlamazsa bu balon fiyat artışı biraz geriye gelmezse bu kriz devam eder. Krediler açıldığı başlayıp fiyatlar da normal seviyesine geldiği sürece sorunlar çözülmeye başlar” dedi. 

Konut kredisi faiz oranları satışları yavaşlattı! Konut yatırım aracı olmaktan çıkıyor mu?

SON İKİ AYDA KİRA ARTIŞ ORANLARI DÜŞTÜ!

Üniversite öğrencilerinin üniversitelere başlaması ve yurt sonuçlarının açıklanması ile birlikte pek çok üniversiteli eğitim hayatlarına başlamak için kalacak ev arayışına girdiğini söyleyen Altınay çok yüksek kira bedelleri öğrencileri, ücreti daha makul gelen özel yurtlara yönettiğini söyledi.

 Gayrimenkul Uzmanı Gülcan Altınay, “Özellikle son aylarda yaşadığımız üniversitelerin yerleşme sebebiyle küçük dairelerin kiralarında ciddi bir artış yaşanmıştı. Şu an bu durum normal seviyesinde devam ediyor kira artış oranları son iki aydaki artış hızına göre daha düşük. Tayini çıkan memur grup evlerine yerleşti, öğrenciler yerleşti ve şu an kiralık konut arayışında hızlı değil dolayısıyla arzu başlayınca fiyatlarda yerinde şu an seyrediyor” dedi.
 

Yabancıya konut satışlarında deprem korkusu! En fazla İstanbul etkilendi!

Kira artışı göçü devam ediyor: 25 bin liralık kira, asgari ücretliyi vurdu! 

Geri Dön