27 / 04 / 2024

Konut yatırım aracı olmaktan çıkıyor mu? Evini satan dükkan alıyor!

Konut yatırım aracı olmaktan çıkıyor mu? Evini satan dükkan alıyor!

Gayrimenkul uzmanı Gülcan Altınay yaptığı açıklamada konutlara istedikleri zammı yapamayan ev sahiplerinin evlerini satıp iş yeri aldığını söyledi.



Birkaç sene öncesine kadar TÜİK tarafından açıklanan TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, hükümet tarafından getirilen uygulama sonrasında yüzde 25 oranla sınırlandırılmıştı. Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25'ten daha fazla zam yapılamıyor. Yaşanan bu durumdan sonra ev sahipleri de çözümü konutlarını satmakta buluyor. 

Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan Gayrimenkul uzmanı Gülcan Altınay, “Konut sahipleri kiracılara istedikleri zammı yapamadıkları için konutlarını satılığa çıkardılar. Talep olmadığı için konutlarının prim yapma oranı, değer oranı da düşük seviyede devam ediyor” diye konuştu.

 

KONUT YATIRIM ARACI OLMAKTAN ÇIKIYOR MU?

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada konutların yatırım aracı olmaktan çıktığını ve yatırımcının artık iş yeri almaya yöneldiğine değinen Gayrimenkul uzmanı Gülcan Altınay , “Özellikle Trakya bölgesinde yatırımcılar artık ev almaya değil de iş yeri almaya yöneldi. Yani küçük metrekarelerde fabrikaları, sanayi dükkanlarını alıp yatırımlarını böyle gerçekleştiriyorlar. Konu ile ilgili olarak  örnek vermem gerekirse, 300 metrekarelik bir sanayi dükkanını, metrekaresi 900 dolar, 1000 dolar gibi bir fiyatlar satın alıyorlar. Yani toplamda 270 bin dolardan satın alıyorlar. Türk Lirası bazında yaklaşık olarak 7 buçuk milyon liraya denk geliyor. Bu 300 metrekare iş yeri kiraya verilmek istendiği zaman kira bedeli de yaklaşık 1500 dolar. Bu da 50 bin TL civarı bir rakama denk geliyor. Ve bunu 150 ayda amorti ediyor” dedi.

Konut yatırım aracı olmaktan çıkıyor mu? Evini satan dükkan alıyor!

“YATIRIMCILAR SANAYİ DÜKKANI ALMAYA YÖNELDİ”

Yaptığı açıklamada 2023 yılı Ekim ayı kira artış oranının iş yerlerinde şu an yüzde 55 oranında olduğuna değinen Gayrimenkul uzmanı Gülcan Altınay, “Konutlarda yüzde 25 olduğu için yatırımcılar artık yatırımlarını iş yerlerine, sanayi dükkanlarına yani bütçesine uygun olan yerlere yapıyor. Örnek vermek gerekirse 7-8 milyon TL'ye konut almak değil de bunun yerine sanayi dükkanı almaya yöneldi. Bütçesi daha çok olan daha büyük metrekareyi tercih ediyor veya 2 tane dükkanı yan yana satın alıyor. Daha büyük bir iş yerine daha büyük bir sanayiciye,fabrikaya kiraya veriyor” dedi.

Ayrıca konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre iş yerlerinde kasım ayında yapılacak kira artış oranı ise ekim ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte yüzde 54,26 olarak kayıtlara geçmişti.

 

Burdur'da 4.4 büyüklüğünde deprem!

İngiltere'de konut fiyatlarında son 5 yılın en büyük düşüşü!

İstanbul’dan tersine göç başladı! En çok hangi bölgelere göç ediliyor?


Geri Dön