27 / 04 / 2024

Yeni yatırım aracı sanayi dükkânları oluyor! Yatırımcıların yeni gözdesi oldu!

Yeni yatırım aracı sanayi dükkânları oluyor! Yatırımcıların yeni gözdesi oldu!

Konutun yatırım aracı olmaktan çıkıp çıkmadığı tartışılırken, konuya ilişkin değerlendirme Gayrimenkul Uzmanı Gülcan Altınay’dan geldi. Altınay, konut sahiplerinin artık konutlarını satarak iş yeri almaya başladıklarını aktardı.



2022 yıl Haziran ayı öncesine kadar TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, hükümet tarafından getirilen uygulamanın ardından yüzde 25’le sınırlandırılmıştı. Buna göre, güncellenen kontratlarda, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamıyor. Konut sahipleri de çözümü konutlarını satmakta buluyor. Gayrimenkul Uzmanı Gülcan Altınay, “Konut sahipleri kiracılara diledikleri zammı yapamadığı için konutlarını satılığa çıkardılar. Talep olmadığı için konutlarının prim yapma oranı, değer oranı da düşük seviyede sürüyor” diye konuştu.

Yeni yatırım aracı sanayi dükkânları oluyor! Yatırımcıların yeni gözdesi oldu!

KONUT YATIRIM ARACI OLMAKTAN ÇIKIYOR

Konutun eskisi gibi yatırım aracı olmadığını ve bunun yanı sıra, yatırımcının artık iş yeri almaya yöneldiğini paylaşan Altınay, “Özellikle Trakya’da insanlar artık ev almaya değil de iş yeri satın almaya yöneldi. Yani küçük metrekarelerde fabrikaları, sanayi dükkânlarını alıp yatırımlarını böyle yapıyorlar. Örneğin gerekirse, 300 metrekarelik bir sanayi dükkânını, metrekaresini 900 dolar, bin dolardan satın alıyorlar. Yani 270 bin dolardan alıyorlar. TL bazında yaklaşık 7 buçuk milyon liraya denk geliyor. Bu 300 metrekare işyerini kiraya vermek istediğinde kira tutarı yaklaşık 1500 dolar. Bu da 50 bin civarı bir rakama tekabül ediyor ve bunu 150 ayda amorti ediyor” dedi.

Yeni yatırım aracı sanayi dükkânları oluyor! Yatırımcıların yeni gözdesi oldu!

“YATIRIMCI SANAYİ DÜKKÂNI ALMAYA YÖNELDİ”

Ekim ayı kira artış oranı iş yerlerinde şu an yüzde 55 olduğunu söyleyen Altınay, “Evlerde ise yüzde 25 olduğu için insanlar, artık yatırımlarını iş yerlerine, sanayi dükkânlarına yani bütçesine uygun yerlere gerçekleştiriyor. Örneğin 7 - 8 milyon TL’ye konut almak yerine sanayi dükkânı almaya yöneldi. Bütçesi daha fazla olan daha büyük metrekareyi alıyor veya iki adet dükkânı yan yana alıyor. Daha büyük bir iş yerine, daha büyük bir sanayiciye ya da fabrikaya kiraya veriyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, iş yerlerinde kasımda yapılacak kira artış oranı ise ekim ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla yüzde 54,26 oldu.

Kirasını ödeyemeyen işçi, şantiyede yaşamaya başladı!

Kurul başkanı ve üyelerine gerçekleşen konut yardımına Sayıştay denetimi!

Bakan Özhaseki: ‘200 binden fazla konut bitmek üzere’


Geri Dön