29 / 04 / 2024

Kirasını ödeyemeyen işçi, şantiyede yaşamaya başladı!

Kirasını ödeyemeyen işçi, şantiyede yaşamaya başladı!

Konut kiralarının birkaç senede katlandığı Bodrum, asgari ücretlilerin ikamet etmesi için oldukça zor bir yer haline geldi. Bu nedenle, asgari ücretli bir işçi, konut kiralayamadığı için bir şantiyede yaşamaya başladı.



Asgari ücretle geçinen birinin son dönemlerdeki kira artışları nedeniyle Bodrum’da ikamet etmesi neredeyse imkânsız hale geldi.

Bu yıl için belirlenen 11 bin 402 TL’lik asgari ücretle Bodrum’da konut kiralamak da yaşamak da çok zor. Bu zorluğu yaşayan kişilerden biri de Mustafa Barım. Özel bir şirkette asgari ücretle çalışan Barım, konut kirasını karşılayamadığı için bir şantiyede kalmaya başladı.

Bodrum'da 3-4 kişinin yalnızca yatabileceği bir alan için istenen aylık kira ücreti 7 bin 250 TL oldu.

Kirasını ödeyemeyen işçi, şantiyede yaşamaya başladı!

MAAŞI SADECE YOL VE YEMEK ÜCRETİNE GİDİYOR

Gazete Duvar’ın haberine göre, bir tanıdığı vasıtasıyla yarım kalan bir şantiyenin örnek dairesinde ikamet eden Barım, Bodrum’da birkaç yer değiştirmiş. Barım’ın Bodrum ile tanışma hikâyesi pandemi öncesi başladı. İstanbul’da eşi ile beraber Barım, boşandıktan sonra Bodrum’a taşındı ve ablasının yanına yerleşti. Bir süre sonra ablası hayatını kaybedince Barım, diğer ablasının evine yerleşti. Fakat bu ablası da Bodrum’dan taşındı. O zamanki geliri ile konut kiralayamayan Barım’ın evsizlik süreci başladı. Bu yüzden, Barım gündüz çalışıp akşam kalmak için Bodrum Otogarı’na gitti. Böyle tam 3 ay yaşadı. Görevlilerce otogardan çıkarılan Barım, bir tanıdığı müteahhit vasıtasıyla bir şantiyenin örnek dairesine yerleşti. Aldığı maaşla ile ev kiralayamadığını söyleyen Barım’ın günlük giderleri şu şekilde: 150 TL yol ücreti, 350 TL yemek ve diğer ihtiyaçlar... Her gün yaklaşık 500 TL harcayan Barım’ın kazandığı asgari ücret yalnızca yol, yemek gibi temel ihtiyaçlara gidiyor.

KAZANCI 11 BİN 500 LİRA, GİDERİ 13 BİN LİRA

Yaşadığı durumu “Hayatta kalmaya çalışıyoruz” ifadeleriyle paylaşan Barım, yaşadığı hayatı hak etmediğini belirtiyor. Uzun seneler boyu ilaç sektöründe çalıştığını, öğretmen bir ailenden geldiğini söyleyen Barım, “Ben Türkiye’nin birikimli ve laik bir ailesinin evladıyım. Senelerce üretim içinde oldum. Yaşadıklarım tabii ki zor. Zorluğun ötesinde vicdanımı sızlatıyor. Gelinen süreçte ekonomi her şeyi belirler hale geldi. Eğitiminiz, bilgi birikiminiz, her şey artık bir hiç. Çalışmama karşın bir ev kiralayamıyorum” diye ifade ediyor.

Kirasını ödeyemeyen işçi, şantiyede yaşamaya başladı!

Aldığı asgari ücretin hesabını yapan Barım, “Günlük yaklaşık 500 TL masrafım oluyor. Aylık hesapladığım zaman bu rakam 13 bin TL’ye denk geliyor. Bir de üstüne 2 bin TL açığım kalıyor. Elektrik ve suyu nasıl karşılayacağım? Ne ile kıyafet alacağım? Nasıl ev kiralayacağım? Nasıl birikim yapacağım? Bu soruları sürekli soruyorum kendime. Fakat cevabı da yok. Neresinden tutarsam elimde kalıyor. Hayata tutunmaya çalışıyorum. Temel ihtiyaçlarımı da hesaplamıyorum. Bir an önce normale dönülmesi gerekiyor” diyor. Barım, kaldığı şantiyeden çıkarılması durumunda yine sokaklarda kalacağını paylaşıyor.

‘ACİL SOSYAL KONUT YAPILMALI’

Bodrum Ticaret Odası 3’nolu Meslek Komitesi Üyesi Kısaoğlu da asgari ücretle çalışan vatandaşların durumuna yönelik konut çağrısı yapıyor. Bodrum’da belirli bölgelerde sosyal konutların yapılması gerektiğinin altını çizen Kısaoğlu, “Bu problem, yıllardan beri sürüyor. Daha önce de çağrı yapmıştım. Asgari ücretli aldığı aylıkla geçinemiyor. Aylığı, kiralara yetmiyor. Aldığı ücretin hepsini kiraya veren biri ne yiyecek? Nasıl geçinecek? O nedenle, acilen sosyal konutların yapılması gerekiyor. Bu vatandaşlara sosyal konutların verilmesi şart. Böyle devam ederke çalıştıracak kimse bulamayacağız. Zaten ciddi seviyede Bodrum’dan göç oldu. Artık bir konutta üç asgari ücretli çalışırsa geçim sağlanabiliyor. 10 tane asgari ücretli çalışanım var. Hepsinin de ailelerinde üç kişi çalışıyor. Yoksa bir ya da iki kişinin çalışmasıyla Bodrum’da geçinmek oldukça zor” diyor.

Kurul başkanı ve üyelerine gerçekleşen konut yardımına Sayıştay denetimi!

İlk defa konut alacaklar için 1.20 faizli konut kredisi ne zaman açıklanacak? Başvuru şartları belli oldu mu?

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gökce: ‘Konut sorunu, büyük bir krize dönüşmek üzere’


Geri Dön