22 / 12 / 2024

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gökce: ‘Konut sorunu, büyük bir krize dönüşmek üzere’

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gökce: ‘Konut sorunu, büyük bir krize dönüşmek üzere’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve şehir plancısı Dr. Buğra Gökce, X hesabından konut satışlarının düşmesine karşın fiyatların ve kredilerin artışına dikkat çekti. Gökce, "Yaşadığımız konut sorunu, büyük bir dönüşmek üzere" dedi.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve şehir plancısı Buğra Gökce, İstanbul'da gün geçtikçe büyüyen konut sorununa ve sonuçlarına ilişkin X hesabından açıklamalarda bulundu.

'BÜYÜK KRİZE DÖNÜŞMEK ÜZERE'

Konut satışlarının giderek düştüğünü fakat, fiyatların ve konut kredilerinin arttığını ifade eden Gökce, "Yaşadığımız konut krizi bu saatten sonra bekamızı etkileyecek bir insani krize dönüşmek üzere" değerlendirmelerinde bulundu.

Bunun sebeplerini güncel verilerle açıklayan Gökce şunları söyledi: "Konut satışları ekimde 2022’nin aynı ayına göre yüzde 8,7 düştü. Buna karşın Endeksa verilerine göre Türkiye'de bir senede ortalama konut fiyatları yüzde 103 arttı. İstanbul'da artış yüzde 89,6 oranında gerçekleşirken, Ankara'da konut fiyatları yüzde 121,1 oranında, İzmir'de yüzde 98 oranında, Antalya'da yüzde 91 oranında, Adana'da yüzde 74,7 oranında, Muğla'da yüzde 110 oranında, Trabzon'da yüzde 99,3 oranında oldu. Konut fiyatları yükselirken, konut kirası da artış gösterdi. Ülkemizde kira bedeli bir senede yüzde 127,8 arttı. İstanbul'da artış yüzde 91 oranında, Ankara'da yüzde 178 oranında, İzmir'de yüzde 131 oranında gerçekleşti.”

 İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gökce: ‘Konut sorunu, büyük bir krize dönüşmek üzere’

'ASGARİ ÜCRET KİRAYA YETMİYOR'

“Bugün İstanbul'da 100 metrekare konut kirası ortalama 17 bin 111 lira. Yani asgari ücretli tüm aylığıyla ev kirasının yalnızca yüzde 67'sini karşılayabiliyor. Ankara'da bu yüzde 82 ve İzmir'de ise yüzde 75 oranında. Fiyatlar bu ölçüde yükselirken konut kredisi de yükseldi. Bugün Türkiye'de 100 metrekare ortalama konut fiyatı 3 milyon 40 bin TL. Kamu bankalarından 10 yıl vadeli 2,5 milyon TL kredi alınması durumunda taksit bedelli ayda 98 bin 258 TL’ye çıkıyor. Bu nedenle Türkiye'nin yüzde 90'ının böyle bir krediyi geri ödeme olanağı bulunmuyor.”

'KONUTLARI YABANCILAR VE ZENGİNLER ALIYOR'

“Ev fiyatlarının ve kiranın yükselişi nedeniyle, çalışanlar, emekçiler konut sahibi olamıyor. Artan ihtiyaçlar yüzünden insanlar evlerini satarken, satılan evleri yabancılar veya zaten birden fazla evi olan yüksek sermaye sahipleri alıyor. Ev sahipliği oranı bu nedenle 2002’de yüzde 73 oranından yüzde 56'ya düştü.”

 İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gökce: ‘Konut sorunu, büyük bir krize dönüşmek üzere’

“BÜYÜKŞEHİRLERDE YAŞAMAK ÇOK ZOR”

“Derin mülksüzleşme yoksulluğu yükseltirken, özellikle yeni işe başlayan vatandaşların, asgari ücretlilerin, kamu memurlarının ve ücretlilerin büyükşehirlerde yaşama fırsatı da kalmıyor. Konut almak bir yana, konut kiralamak bile gittikçe imkânsızlaşıyor. Bu nedenle, İstanbul'dan Anadolu'ya göç artıyor. Büyükşehirlerde ikamet eden konut krizinin iki yönü var. Birincisi üretim ve hizmet sektörü gibi kritik alanlarda istihdam altında olanlar kazandıkları gelirle geçinemedikleri için başka kentlere göç ederken, istihdam ve üretim oluşturan önemli sektörlerimiz de üretimi etkileyecek ciddi bir istihdam krizi yaşıyor. Maliyetlerdeki yükseliş enflasyonu ve ortalama hayat masraflarının da arttırdığı ve kamu yönetimi doğru politikalarla emekçilerin hakkını muhafaza etmediği için Türkiye'nin ya üretim gücü ya da rekabet gücü düşüyor. Aynı et, süt, yumurta, peynir, sebze ve aynı zamanda, meyve sektörlerinde olduğu gibi diğer alanlarda da üretim düşüşüne bağlı fiyat artışları da yakın dönemde bizi bekliyor.”

Hatay’da son depremzede konutunu teslim alana kadar çalışmaya devam!

Adıyaman’da 41 binden fazla deprem konutu yükseliyor!

O vergi ödemesinde süre daralıyor! Ödenmezse ceza katlanacak! Son gün 30 Kasım!


Geri Dön