27 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödemesinde süre daralıyor! Ödenmezse ceza katlanacak! Son gün 30 Kasım!

Emlak vergisi ödemesinde süre daralıyor! Ödenmezse ceza katlanacak! Son gün 30 Kasım!

Konutu, iş yeri, aracı, arsası olan vatandaşlar için sayılı gün kaldı. Kasım ayıyla beraber Emlak Vergisi ve ek MTV’nin ödenmesi gerekiyor. Ödeme yapılmadığı takdirde faiz işlemeye başlıyor. İşte detaylar...



Araç sahipleri MTV’yi ocak ve temmuz aylarında öderken ev, iş yeri sahipleri de mayıs ve kasım aylarında Emlak Vergisi'ni ödemekle mükellef oluyor. Son yapılan değişiklikle araç sahiplerine ek MTV getirildi. Ayrıca, eylül ve kasım aylarında ödenmesi kararlaştırıldı. Eylül ayındaki ek MTV taksitini ödeyen vatandaşlar kasım ayında ödeme yaparak ek MTV borçlarını kapatmış olacak.

Otomobil, arazi taşıtları ve motosiklet, minibüs, panelvan, motorlu karavan, otobüs, kamyonet, kamyon, çekici, uçak ve bunun yanı sıra, helikopter sahipleri ek MTV ödemesini 30 Kasım 2023’e kadar ödemek zorunda.

 Emlak vergisi ödemesinde süre daralıyor! Ödenmezse ceza katlanacak! Son gün 30 Kasım!

MTV ÖDEMELERİ NASIL YAPILACAK?

İnteraktif Vergi Dairesi ve Dijital Ödeme noktasında “Hızlı Ödeme” alanındaki MTV Ödeme bölümüne şifre girişi yapmadan; plaka, T.C. Kimlik Numarası ile “Tescil Tarihi” veya “Sahiplik Belge Tarihi” bilgilerinden birini girerek MTV borçlarını öğrenebilir ve ödeyebilirsiniz.

EMLAK VERGİSİ DE ÖDENECEK

Türkiye'de gayrimenkulü olan her vatandaş emlak vergisini vermekle yükümlü tutuluyor. Emlak Vergisi her sene mayıs ve kasım dönemlerinde olmak üzere toplamda 2 defa ödeniyor. Bina, arsa veya arazi gibi gayrimenkullere ait bu vergiler belediyelerce tahsil ediliyor. 30 Kasım 2023 tarihine kadar Emlak Vergisi'ni ödemek gerekiyor.

Uzmanlar, son zamanlarda EYT ile emekli olan 1.6 milyon vatandaşın muafiyet durumlarını da araştırması gerektiğini ifade ediyor.

 Emlak vergisi ödemesinde süre daralıyor! Ödenmezse ceza katlanacak! Son gün 30 Kasım!

YÜZDE 2,5 GECİKME ZAMMI

Öte yandan, Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Emlak vergileri, taşınmazın kayıtlı olduğu ilgili belediyeye ödenmektedir. Aynı zamanda, pek çok belediye internetten ödeme alabildiği gibi, bazı belediyeler için vergi ödemeleri e-Devlet’ten de yapılabilmektedir. Emlak Vergisi’nin zamanında ödenmemesi halinde, geciken taksit miktarı için ödemenin geciktiği her ay ve kesri için yüzde 2,5 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır” diye konuştu.

EYT'DEN EMEKLİ OLANLARA MUAFİYET 

Özellikle son zamanlarda EYT ile emekli olan 1.6 milyon yurttaşın muafiyet durumlarını da araştırması gerektiğini vurgulayan Özelmacıklı, “Türkiye’de brüt yüzölçümü 200 metrekareyi aşmayan tek meskeni olan ya da tek meskenin intifa hakkına sahip olan emekliler için emlak vergisi muafiyet var. Bu karar, tek meskene hisseyle sahip olmaları durumunda hisselerine ait kısım hakkında da uygulanıyor” dedi.

Hatay’da son depremzede konutunu teslim alana kadar çalışmaya devam!

Adıyaman’da 41 binden fazla deprem konutu yükseliyor!

Emlak sektöründe kriz beklenenden erken geldi! İnşaatlar durma noktasında!


Geri Dön