28 / 04 / 2024

Kurul başkanı ve üyelerine yapılan konut yardımına Sayıştay denetimi!

Kurul başkanı ve üyelerine yapılan konut yardımına Sayıştay denetimi!

Sayıştay Başkanlığı bir üst kurulda yaptığı denetimde Kurul Başkanı ve üyelere gerçekleşen konut tahsis katkısı tutarlarının kamu zararı olduğuna karar verdi. Yeni Şafak gazetesi Köşe Yazarı Ahmet Ünlü ise bu konuyu ele alan bir yazı paylaştı. İşte detaylar...



Bir üst kurulda kurul kararıyla kurul başkanı ve üyelerine konut tahsis katkısı ödenmesine karar verildiğini ve aynı zamanda, bu karara istinaden ödeme yapılmaya başlandığını ifade eden Ahmet Ünlü, “Ayrıca, kurul kararıyla ödenen net konut tahsis katkısı miktarlarının, ilgili tutarların belirlendiği tarihten o güne kadar gerçekleşen kamu görevlileri aylık ve enflasyon farkı zamları dikkate alınarak 01 Temmuz 2017’den geçerli olmak üzere kurul başkanı ve üyeler için 3 bin 275 lira, başkan yardımcıları için 3 bin 068 lira, daire başkanları ve başkanlık müşavirleri için 2 bin 757 lira, müdürler için ise 1.059 lira olarak ödenmesine ve bu tutarların işbu karar tarihinden sonra gerçekleşecek kamu görevlileri aylık ve enflasyon farkı zamlarının uygulanması suretiyle güncellenmesine karar verilmiştir” dedi.

Kurul başkanı ve üyelerine yapılan konut yardımına Sayıştay denetimi!

İşte Ünlü’nün o yazısı...

“Ne yazık ki kamu kurumlarında bu tür ödemelere ara ara rastlanılmaktadır. Fakat kurulun mevzuat dayanağı olmadan bu tür ödemelere yönelik bir karara imza atması anlaşılabilir bir durum değildir. Düşüncemize göre konu uzmanları, ilgilileri uyarmıştır. Bazen uyarıların başarısız olduğu ya da bundan hiçbir şey olmaz denildiği olmaktadır, ki işte o durumlardan birisi de bu.

KURUL KARARI İLE KONUT TAHSİS KATKISI KARARININ HUKUKİ DAYANAĞI YOK

Üst kurulun teşkilat yasasında “Kurul Başkanına Başbakanlık Müsteşarı için belirlenen her türlü ödemeler dâhil ekonomik ve sosyal haklar miktarında aylık ücret ödemesi yapılır. Başbakanlık Müsteşarına ödenenlerden, vergi ve diğer kanuni kesintilere tâbi olmayan kişiler bu yasaya göre de vergi ve diğer kesintilere tâbi olmaz. Kurul üyelerine ise Kurul Başkanına gerçekleşen ödemelerin yüzde 95’i oranında aynı usûl ve esaslara göre ödeme gerçekleşir…. Kurumun kadro karşılığı sözleşmeli personelinin maaşlarıyla diğer ekonomik ve sosyal hakları birinci fıkrada ifade edilen ücret tavanını geçmemek üzere Kurulca tespit edilir. Kurul, Başkan ve Üyelerine 1’nci fıkraya göre belirlenen ücretler miktarında, damga vergisi hariç herhangi bir kesintiye tabi olmaksızın, her ay tazminat ödenir.” hükümleri bulunmaktadır.

Söz konusu mevzuat hükümlerine göre; Kurul başkan ve üyelerine, sosyal haklar kapsamında “konut tahsis katkısı” isimli bir ödemenin Kurul kararıyla gerçekleşmesinin hukuki dayanağı bulunmamaktadır.

KURULDA 2012 YILINDAN SONRA YAPILAN DEĞİŞİKLİĞE UYULMAMIŞ

375 sayılı KHK’nın Ek 11’inci maddesinin (b) fıkrasında; “ 5018 sayılı Yasaya ekli (III) sayılı Cetvelde sayılan düzenleyici ve denetleyici kurumlarla beraber Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun (TMSF) kadro ve pozisyonlarına 15 Ocak 2012’den sonra ilk defa veya tekrar atanan kurul başkanı, kurul üyesi ve başkan yardımcısı ile aynı zamanda, murakıp ve uzman unvanlı meslek personeline, ilgili mevzuatı gereğince verilen her türlü maaş, aylık, ücret, ek ücret, prim, zam, tazminat, ikramiye, fazla çalışma ücreti, kâr payı ve her ne isimli olursa olsun gerçekleşen diğer ödemeler ile sosyal hak ve yardımlar çerçevesinde gerçekleşen bütün ayni ve nakdî ödemelerin 30 günlük toplam net tutarı; kurul başkanı için bakanlık müsteşarı, kurul üyesi için bakanlık müsteşar yardımcısı başkan yardımcısı için bakanlık genel müdürü, murakıp ve bununla beraber, uzman unvanlı meslek personeli için Başbakanlık uzmanlarına mevzuatında kadrosuna bağlı ekonomik haklar ile sosyal hak ve yardımlar çerçevesinde gerçeklemesi öngörülen ödemelerin 30 günlük toplam net tutarını geçemez ve bunlar, emeklilik hakları bakımından da emsali olarak belirlenen personel ile denk kabul edilir. Diğer mevzuatın bu maddeye uygun olmayan hükümleri uygulanmaz.” denilmiştir.

Kurul başkanı ve üyelerine yapılan konut yardımına Sayıştay denetimi!

Bu kapsamda, kurum personeline gerçekleşecek ödemelere ilişkin esaslar 5411 sayılı Kanun’un 102’nci maddesinde düzenlenmesine karşın, söz konusu ödemelere 375 sayılı Yasa Hükmünde Kararname’nin Ek 11’inci maddesinin (b) fıkrası ile bir tavan getirilmiştir.

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) Ek 11’inci maddesinin (b) fıkrası hükmü yürürlükte olduğu müddetçe 15 Ocak 2012’den sonra kurum kadro ve pozisyonlarına atanan Kurul başkan ve üyelerine gerçekleşen ödemelerin bu maddede gerçekleşen belirlemelere göre belirlenmesi gerekmektedir. Buna göre, kurulların ücret belirleme yetkisi kalmamıştır.

Aynı zamanda, sosyal yardımların nelerden ibaret olduğu 657 sayılı Yasa’da sayılmış, konut tahsis yardımı olarak herhangi bir maddi ifadeye yer verilmemiştir. Müsteşar ve müsteşar yardımcısı konusunda sosyal haklar çerçevesinde lojman tahsisi planlanmış ise de bu, ayni bir haktır. Kurumun lojmanı bulunuyorsa tahsis edilebilir veya Kamu Konutları Yönetmeliği çerçevesinde kiralama suretiyle tahsis yapılabilir. Müsteşar ve müsteşar yardımcısına tahsis edilen kamu lojmanının, rakamlaştırılıp bir maaş öğesi olarak doğrudan personele konut tahsis yardımı olarak verilmesine ilişkin bir uygulamadan söz edilmediği gibi, bu hakkın hiçbir surette ekonomik yardıma dönüştürülmesi de imkânsızdır.

Bu doğrultuda, Kurul Başkan ve üyelerine ancak konut kiralanabileceği, bir ödemenin söz konusu olmadığı, konut kiralanması konusunda da 2018’de Hazine ve Maliye Bakanlığından bir görüş ve Cumhurbaşkanlığından bir izin alınmadığı belirlenmiştir.

2012 YILI ÖNCESİNDE ATANANLAR İÇİN KONUT YARDIMI VERİLEBİLİR

Sayıştay kararında, Kurumun 2018 yılı işlemlerine yönelik düzenlenen… sayılı Asıl İlamın 4’üncü maddesinde, 15 Ocak 2012’den sonra Başkan Yardımcısı, Daire Başkanı ve Müdür kadro ve pozisyonlarına ilk kez veya tekrar atanan kadro karşılığı sözleşmeli personele “konut tahsis katkısı” ödenmesi ile aynı İlamın beşinci maddesinde 15 Ocak 2012’den önce Başkan Yardımcısı, Daire Başkanı, Müşavir ve Müdür kadro ve pozisyonlarında görevlendirilen kadro karşılığı sözleşmeli personele yapılan “konut tahsis katkısı” ödemelerinin mevzuata aykırılık teşkil etmediğine karar verilmiştir."

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Bakan Özhaseki: ‘200 binden fazla konut bitmek üzere’

Konya’da 8 taksitle sanayi alanı imarlı arsa satılacak!

İstanbul BB Genel Sekreter Yardımcısı Gökce: ‘Konut sorunu, büyük bir krize dönüşmek üzere’

Geri Dön