04 / 05 / 2024

Kira artışı göçü devam ediyor: 25 bin liralık kira, asgari ücretliyi vurdu! 

Kira artışı göçü devam ediyor: 25 bin liralık kira, asgari ücretliyi vurdu! 

Bodrum'da kira fiyatları 3 yıl içinde 10 kart arttı. Ev bulmakta ve kiralamakta zorlanan vatandaşlar göç etmeye başladı. Firma yöneticileri sosyal konut talebinde bulundu.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayı konut satış istatistiklerini geçtiğimiz gün paylaşmıştı. Bu kapsamda ülke genelinde konut satışları eylülde yüzde 9,5 gerileyerek 102 bin 656 olarak kaydedildi.

Bu durumda konut satışlarının azalması, hak sahiplerinin konutlarını kiralamaya yöneltti. Uzun bir süreden sonra kiralar yüzde 4 geriledi.

Ancak Bodrum'da son yıllarda artan ev kiraları sebebiyle firmaların çalışan bulamama sorunu patlak verdi. Bodrum Ticaret Odası 3’nolu Meslek Komitesi Üyesi Kısaoğlu, çalışanların ilçeden göç etmeye başladığını söyledi.

İlçede son 3 senede içinde konut kiraları 10 kat arttı. Kira rakamları sebebiyle asgari ücretle geçinen çalışanlar, bölgeyi terk etmeye başladı.

Bodrum'da en ucuz ev kirasının 25 bin-30 bin TL seviyesinde olduğu ilçede, firmalar çalışan bulamıyor. Firma yöneticileri, sorunun uzun zamandır devam ettiğini belirterek çözüm bulunmasını istiyor. 

Kira artışı göçü devam ediyor: 25 bin liralık kira, asgari ücretliyi vurdu! 

ÇALIŞANLAR BODRUM'U TERK ETTİ

Gazete Duvar'da Selçuk Arslan'ın haberine göre, konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Bodrum Ticaret Odası'nın 3’nolu Meslek Komitesi Üyesi olan Selim Kısaoğlu, gelinen süreçte çalıştıracak eleman bulamadıklarını ifade etti. Kısaoğlu, İlçede tehlike çanlarının çaldığına dikkat çekti. Sorunun aslında yeni olmadığını ve senelerdir önem alınmaması sebebiyle bu noktaya geldiğine vurgu yapan Kısaoğlu, "Bodrum’da artık özel sektör rahat değil. Satış yapacak, sevkiyat yapacak eleman bulamıyoruz" dedi.

"ELEMAN BULAMAMIZIN ASIL NEDENİ YÜKSEK KİRALAR"

"Eleman bulamamızın asıl nedeni de yüksek kiralar" diyen konunun altını çizen  Kısaoğlu, "Çalışan insanlar Bodrum’u terk etti. Askeri ücret ile çalışan işçi geçinemez oldu.

Bu sorunu geçtiğimiz senelerde ifade ettik, ne yazık ki önlemler alınmadı. Mesela oteller, personel barındıracakları yer bulamıyor" diye kaydetti,

Uzak yerden ev tutanlar da yol ücretleriyle karşılaşıyor diye belirten Kısaoğlu, "Yol ücretleri de 4 katına çıkmış durumda. Böyle giderse çalışan bulamayacağız. Bu konuya dair acil önlemlerin alınması lazım" ifadelerini kullandı.

Kira artışı göçü devam ediyor: 25 bin liralık kira, asgari ücretliyi vurdu! 

KAYA: 'SOSYAL KONUT GEREKLİ'

Toprak Yapı Yöneticisi Adem Kaya, benzer sorunların inşaat sektöründe de yaşadığını söyledi. 15 Ekim itibariyle inşaat sezonun açıldığının bilgisini veren Kaya, “Bu sorun aslında Bodrum genelinde yaşanıyor. İnşat sezonu başladı fakat çalışacak insan yok" dedi.

Geçtiğimiz senelerde şehir dışından insanların gelip çalıştığını söyleyen Kaya, "Bizler onlara evler kiralayabiliyorduk veya kendileri bulabiliyordu. Artık imkânsız hale geldi. Bir evin maliyeti 25 bin lira olmuş. Günlük para kazanan biri için bu maliyetin karşılanması zor. Bizler işveren olarak bu maliyetleri karşılayacak durumda değiliz" diye değerlendirdi.

Birçok şantiyede eksik eleman ile hizmet vermeye çalıştıklarını söyleyen Kaya, bu sorunların devam etmesi durumunda kalitesiz hizmet sorunu da baş göstereceğini kaydetti. Kaya son olarak, "Bu anlamıyla derhal önlemlerin alınması lazım. Sosyal konut ve ya lojmanların yapılması lazım" dedi.

Memur, hemşire, öğretmen, polis memuru, mühendis maaşlarında deprem! Oran açıklandı! Maaşlarınız tam bu kadar olacak!

Milli Emlak’tan Ankara’da 45 bin TL’ye satılık arsa!

KKTC, paundla kiralamanın yeni gözdesi oldu! Yüzlerce proje yükseliyor!

Geri Dön