27 / 04 / 2024

Yabancıya konut satışlarında deprem korkusu! En fazla İstanbul etkilendi!

Yabancıya konut satışlarında deprem korkusu! En fazla İstanbul etkilendi!

Satılık ve kiralık ev fiyatlarının fırlamasının sebeplerinden biri olan yabancıya konut satışları, şubattaki 6 Şubat depremlerinden beri toparlanamadı. Ocak ayında yüzde 0,6 oranıyla sınırlı olan bu düşüş şubat ayında yüzde 27'ye fırladı ve eylül ayında ise yüzde 42 oranıyla sert gerilemeyi sürdü.



Yılın 2’nci ayında yaşanan ve 11 kentte büyük yıkıma sebep olan Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler, konut piyasasını da derinden etkiledi.

Yabancıların Türkiye’de taşınmaz alımını kolay hale getiren ve parayla vatandaşlık veren hükümet, yabancılara konut satışını hızlandırmış; bu satışlar Covid-19 pandemisinden itibaren de zirve seviyelere ulaşmıştı.

Sözcü’den Gamze Bal’ın haberine göre, Akkuyu’da çalışan Rus personeller ve savaşın ardından Türkiye’ye göç eden Ukraynalıların da etkisiyle bu satışlar resmen uçmuş; bu durum yurt içinde kiralık ve satılık ev fiyatlarını da artırıcı bir etki yapmıştı.

 Yabancıya konut satışlarında deprem korkusu! En fazla İstanbul etkilendi!

Fakat yabancılara konut satışlarının, 2022 yılı Aralık ayının 6 bin 300 adetlik yüksek bir satış adediyle tamamlanmasından sonra, özellikle 2023’ün 2’nci ayından yani Kahramanmaraş merkezli depremlerin meydana getirdiği büyük yıkımın ardından düşmeye başlaması dikkat çekti. Yabancıya konut satışlarının en fazla düştüğü il ise İstanbul oldu.

TÜİK’in verilerine göre, eylül ayında Türkiye’den en fazla konutu Ruslar aldı. Bunu İran, Irak ve Almanya vatandaşları takip etti.

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDEN SONRA SERT DÜŞTÜ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yabancıya satışlar ocakta yıllık bazda yüzde 0,6 oranında düşerken, bu oran depremin yaşandığı şubatta yüzde 27’ye ve mart ayında yüzde 38,7’e fırladı. Bu düşüş 2023’ün ikinci ve üçüncü çeyreğinde de artarak sürdü.

Bu kapsamda, yabancıya konut satışları nisan ayında yıllık bazda yüzde 60,3, mayıs ayında yüzde 46,9 ve haziran ayında yüzde 69,6 ile sert düşüş yaşadı. Temmuz ayında yüzde 28,9 oranında düşen yabancıya konut satışları, ağustos ve eylül ayında ise yıllık bazda yüzde 42 oranında düştü.

 Yabancıya konut satışlarında deprem korkusu! En fazla İstanbul etkilendi!

2023 yılı başında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 4,3 iken, yılın dokuzuncu ayına gelindiği zaman bu oran yüzde 2,9’a indi.

800 bin lira konut kredisinin ödeme planı neler? Toplam ödeme tutarı ne kadar?

Kiracılara müjde! Kira ödemelerinde devrim niteliğinde düzenleme!

Kahramanmaraş depremlerinde herkesi şoke eden detay! Duyanların ağzı resmen açık kaldı!


Geri Dön