27 / 04 / 2024

Yabancıya konut satışları son 33 ayın dibinde!

Yabancıya konut satışları son 33 ayın dibinde!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen yabancıya konut satışları Şubat ayında resmen dibi gördü. TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre Şubat'ta toplam konut satışları içerisinde yabancılara gerçekleştirilen konut satışının payı yüzde 2,0 şeklinde oldu.



Son dönemlerde sık sık gündeme gelen yabancıya konut satışlarında düşüş sürüyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bu sabah açıklanan resmi rakamlara göre Türkiye'de yabancılara gerçekleştirilen konut satışları 2024 yılı Şubat ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 44,9 azaldı 1846 adete indi.

Şubat ayında yabancıya konut satışında, son 33 ayın en düşük rakamı görüldü. Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi dönemi hariç bırakıldığında da yabancıya konut satışlarında 59 ayın dibi görülmüş oldu.

Açıklanan verilere göre 2024 yılının Şubat ayında toplam konut satışları içerisinde yabancılara gerçekleştirilen konut satışının payı yüzde 2,0 şeklinde oldu. Yabancılara gerçekleştirilen konut satışlarında ilk sırayı 691 konut satışı ile mega kent İstanbul aldı. Söz konusu satışlarda mega kent İstanbul'u sırasıyla 659 konut satışı ile Antalya ve 151 konut satışı ile Mersin takip etti.

Yabancılara gerçekleştirilen konut satışları 2024 yılı Ocak-Şubat döneminde ise bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 48,0 azalma gösterdi ve 3 bin 907 şeklinde oldu.

2024 yılının Şubat ayında Rusya Federasyonu vatandaşları ülkemizden toplamda 395 konut satın alırken, Rusya Federasyonu vatandaşlarını sırasıyla 200 konutla İran, 112 konutla Irak ve 105 konutla da Ukrayna vatandaşları takip etti.

 Yabancıya konut satışları son 33 ayın dibinde!


RUSLARDA 31 AYIN EN DÜŞÜK RAKAMLARI

Sözcü'de yer alan habere göre Rusya Federasyonu vatandaşlarının ülkemizden aldıkları konut sayısı Şubat ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 66,6 oranında düşüş göstererek, 395 adet şeklinde oldu ve 31 ayın en düşük seviyelerine

2022 yılının Şubat ayında Ukrayna savaşının başlamasından sonra Türkiye'ye akın eden Ruslar, 2022 yılının Aralık ayında Türkiye'de 2 bin 403 konut almış ve adeta rekora imza atmıştı. 

Rusların ülkemizden aldığı konut sayısı Şubat ayında 31 ay sonra ilk kez 400'ün altını gördü.

 Yabancıya konut satışları son 33 ayın dibinde!

SATIŞLAR NEDEN DÜŞÜYOR? 

Ülkemizde konutların dolar bazında çok yüksek seviyelere yükselmesi, yerlilerle beraber yabancılarda da satış sayılarının düşmesini beraberinde getiriyor.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan ve 11 şehri de etkileyen depremlerin yarattığı korku da yabancıların ülkemizden konut alımlarını azaltan bir faktör olarak belirtiliyor.  

Ayrıca bunun dışında yabancıya vatandaşlıkta taşınmaz fiyatının 400 bin dolara çıkartılmasının, ikamet izni için alacakları taşınmazlarda alt sınırın 75 bin dolardan 200 bin dolara yükseltilmesinin ve yabancıya satışlarda gayrimenkul değerlemelerinde oluşan rantın Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından incelemeye alınmasının da yabancı taleplerindeki düşüşte etkili olduğu kaydediliyor. 

Yüksek konut fiyatları Türkleri yurt dışına kaçırıyor! Avrupa ülkelerinin uzun kredi vadesi cezbediyor!

Kadınların gayrimenkule ilgisi giderek artıyor!

O şehir için 6.9, 7.2 ve 7.7 büyüklüğünde deprem uyarısı! Uzman isim fayları tek tek açıkladı: Tüm Marmara'yı vurur!


Geri Dön