02 / 05 / 2024

Kahramanmaraş depremlerinde herkesi şoke eden detay! Duyanların ağzı resmen açık kaldı!

Kahramanmaraş depremlerinde herkesi şoke eden detay! Duyanların ağzı resmen açık kaldı!

Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde, 6 Şubat tarihindeki depremlerde yıkılan ve 38 kişinin yaşamını yitirdiği apartmanın ruhsatsız yapıldığı ortaya çıktı. İlgili apartmana yönelik aralarında Nurdağı Belediye Başkanı Ökkeş Kavak'ın da bulunduğu 9 sanık hakkında 22 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle dava



İslahiye Cumhuriyet Başsavcılığı, sorumluluk alanındaki Nurdağı ilçesi Başpınar Mahallesi'nde, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki depremde yıkılan ve 38 kişinin hayatını kaybettiği Emek Apartmanı'na ilişkin yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.

İslahiye Belediye Başkanı seçilmeden önceki senelerde inşa edilen binanın müteahhidi olan Nurdağı Belediye Başkanı Ökkeş Kavak'ın da aralarında yer aldığı tutuklu sanıklar Aliye Sema Ö, Mustafa T. ve tutuksuz sanıklar Ahmet Ö, Derya T, Dursun Ali T, Oktay N, Suat S. ile hakkında yakalama kararı çıkarılan Kadir A.’ya yönelik hazırlanan iddianame İslahiye Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

 Kahramanmaraş depremlerinde herkesi şoke eden detay! Duyanların ağzı resmen açık kaldı!

Sanıkların "Bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına sebep olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan toplam 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılması istenilen iddianamede, 1998 yılında inşasına başlanan binanın, 2004 yılında tamamlandığı kaydedildi.

Kaçak olarak inşasına başlanan binaya 3 Haziran 2010 tarihinde yeni yapımına başlanılmış̧ gibi sahte evrak tanzim edilerek yapı ruhsatının oluşturulduğu, ruhsat tarihi itibarıyla mevcut binanın durumunu gösterir testlerin, deneylerin ve bunun yanı sıra, gerekli raporların hazırlanmadığının anlaşıldığı belirtilen iddianamede, o tarihte binanın yapımından sorumlu yapı sahibi ve yapım işini üstlenen Osman Kavak'ın deprem sonucunda yaşamını yitirdiği bilgisine yer verildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) tarafından düzenlenen bilirkişi raporunda da binanın ruhsatlandırma tarihi itibarıyla proje etabından temel zemin emniyet gerilmesinin, kolon donatı alanı ile kiriş donatı alanının yetersiz olduğu ifade edilerek, proje ile uygulama arasında farklılıkların bulunduğu belirtildi.

 Kahramanmaraş depremlerinde herkesi şoke eden detay! Duyanların ağzı resmen açık kaldı!

BİNA YAPIMINA RUHSATSIZ BAŞLANMIŞ

Söz konusu iddianamede, yapı ruhsatının düzenlendiği tarih itibarıyla yapı müteahhidinin Ökkeş̧ Kavak (Kavak Ticaret), denetleyen firma yetkilisinin de hakkında yakalama kararı çıkarılan Kadir A. olduğu aktarılarak, "Tüm soruşturma evrakı beraber değerlendirildiği zaman suça konu binanın, yapımına ruhsatsız (kaçak) olarak 1998’da başlanılarak 2004’de tamamlandığı, deprem yüzünden yıkılan binanın fiilen yapım sürecinde, projelendirme, yapım ve iş bitim etaplarında 1997 tarihli Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılara İlişkin Yönetmelik ve İmar Yasası’nda belirtilen esaslara uyulmaksızın inşa edildiğinin belirlendiği anlaşılmıştır” denildi.

Cumhurbaşkanı Yılmaz’dan milyonları ilgilendiren deprem ve kentsel dönüşüm açıklaması!

TOKİ'den konut almak isteyenlere müjde! 2 bin 546 TL taksitle konut satılacak! İşte ödeme planları...

Kiracı ve ev sahipleri dikkat! Kira fiyatlarında deprem etkisi yaratacak düşüş!

Geri Dön