29 / 04 / 2024

Cumhurbaşkanı Yılmaz’dan milyonları ilgilendiren deprem ve kentsel dönüşüm açıklaması!

Cumhurbaşkanı Yılmaz’dan milyonları ilgilendiren deprem ve kentsel dönüşüm açıklaması!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda başlayan 2024 yılı bütçesinin görüşmelerinde deprem ve kentsel dönüşümle ilgili açıklamalarda bulundu. Yılmaz, deprem hasarları için 1 trilyon 28 milyar lira kaynak ayrıldığını açıkladı.



Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 11 ili doğrudan etkileyen, "asrın felaketi" olarak adlandırılan Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin, 120 bin kilometrekarelik bir alanda 14 milyon vatandaşın yaşadığı, ülkede tarımsal ve sanayi üretiminin yoğun olarak yapıldığı, kadim medeniyetin tarihi, kültürel ve turistik açıdan zenginliklerini barındıran yörelerinde büyük bir yıkıma sebep olduğunu söyledi.

Depremin ardından gerçekleşen çalışmaları anlatan ve depremin ekonomiye tahmini maliyetinin yaklaşık 104 milyar dolar olarak hesaplandığını ifade eden Yılmaz, "Hiçbir afette, hiçbir felakette vatandaşlarımızı sahipsiz bırakmadığımız gibi deprem bölgesindeki 11 kentimizin altyapısı ve üstyapısıyla tekrar ayağa kaldırılması ilk önceliğimizdir” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Yılmaz’dan milyonları ilgilendiren deprem ve kentsel dönüşüm açıklaması!

Depremin en fazla etkilediği ve büyük oranda kent merkezlerinde kalan eski yerleşim bölgelerinin zeminlerini de ayrıntılı biçimde incelediklerini ve bu bölgelerde, fay hattına yakınlık söz konusu olduğunda insanları mağdur etmeyecek biçimde imar kısıtlaması, bina yüksekliği ve yoğunluğunda azaltım dahil her çeşit kısıtlamayı yaptıklarını aktaran Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

"Tüm projelerimizi, Türkiye Yüzyılı vizyonu ve Türkiye’nin tüm ulusal ve uluslararası strateji ve politika belgeleri, sektörel projeksiyonları, eylem planları, çevre düzeni, bölge, bütünleşik kıyı bölgeleri ve nehir havzası yönetim planlarını göz önüne alarak tasarladık. Kentlerimizi ovalardan çıkararak yamaçlara doğru uzanacak bir hatta sıvılaşmanın olmadığı ve fay hatlarından uzak bölgelere inşa ediyoruz.”

Cumhurbaşkanı Yılmaz’dan milyonları ilgilendiren deprem ve kentsel dönüşüm açıklaması!

KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZLANDIRILACAK

“Kapsayıcı, afetlere duyarlı ve yaşanabilir bir kentleşmeyle beraber depremden etkilenen tüm illerimizde yaşanabilirliği en yüksek düzeye çıkaracak kentsel dönüşüm seferberliğiyle beraber afetlere duyarlı ve sıfır atık yönetimi ile yaşanabilir yerleşim bölgeleri oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu amacın gerçekleştirilmesinde, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurduğumuz Kentsel Dönüşüm Başkanlığı ve bu kapsamda TBMM’nin gündemine gelmesini beklediğimiz kentsel dönüşümü hızlandırmayı amaçlayan kanun teklifi büyük önem arz etmektedir."

"DEPREM HASARLARI İÇİN 1 TRİLYON 28 MİLYAR LİRA KAYNAK AYIRIYORUZ"

Yılmaz, 2023 yılı içinde bütçeden 762 milyar TL’lik deprem harcaması yapılacağını öngördüklerinin altını çizerek, "2024 yılı bütçemizde afet risklerinin azaltılması, depremlerin neden olduğu hasarların hızlı bir şekilde giderilmesi ve deprem bölgesinde yaşayan insanların ihtiyaçları için 1 trilyon 28 milyar lira kaynak ayırıyoruz. Bu miktarın GSYH'ye oranı yüzde 2,5 oranındadır" şeklinde konuştu.

Kiracı ve ev sahipleri dikkat! Kira fiyatlarında deprem etkisi yaratacak düşüş!

TOKİ'den konut almak isteyenlere müjde! 2 bin 546 TL taksitle konut satılacak! İşte ödeme planları...

Akaryakıtta yılın son indirimi! Araç sahipleri depolarını dolduracak! Haberi alan benzin istasyonlarına koşacak!


Geri Dön