02 / 05 / 2024

İstanbul'da ortalama ev fiyatı 13.2 milyon TL, ortalama altındaki ev fiyatı 2.7 milyon TL oldu!

İstanbul'da ortalama ev fiyatı 13.2 milyon TL, ortalama altındaki ev fiyatı 2.7 milyon TL oldu!

Endeksa tarafından yapılan bir araştırmada konut fiyatlarında yaşanan artışın her segmentte aynı olmadığı ortaya konuştu. Buna göre, lüks konutta fiyat artışı yavaşladı. İşte o rakamlar...



Yükselen inşaat maliyetleri ve arz-talep dengesizliği sebebiyle, konut fiyatlarındaki artış sürüyor. Fakat veriler, artış hızının yavaşladığını gösteriyor. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın geçtiğimiz günlerde açıkladığı haziran ayı konut fiyat endeksinde yer alan rakamlara göre, senelik fiyat artışı yüzde 95.9 oldu ve 16 ay sonra ilk defa çift haneli artış yaşandı. Son bir sene değerlendirildiğinde yükseliş yüzde 189'a kadar ulaşmıştı. 

İstanbul da ortalama ev fiyatı 13.2 milyon TL, ortalama altındaki ev fiyatı 2.7 milyon TL oldu!

Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre; Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa tarafından yapılan bir araştırma da fiyat artış hızının her segmentte aynı olmadığını gösterdi. İstanbul’da üst segmentteki konutlarda fiyat yükselişi, ortalamadan çok düşük oldu. 

İstanbul’daki evler özelliklerine göre iki segmente ayrıldı ve bu şekilde masaya yatırıldı. 

Üst segment konutlar, en az 4 odası ve 2 banyosu olan, bina görevlisi ya da güvenliği bulunan, otoparklı konutlar şeklinde ifade edildi. Ortalamanın altında olan konutlar ise en fazla 3 odası olan, tek banyolu, bina görevlisi ya da güvenlik bulunmayan, oroparksız konutlar şeklinde belirlendi. 

Bu kriterlerle üst segment konutların ortalama metrekare fiyatı 47 bin 682 Türk Lirası, ortalama konut fiyatı 13 milyon 207 bin 914 Türk Lirası şeklinde açıklandı. 

Ortalamanın altındaki segmentte ise ortalama metrekare fiyatı 30 bin 22 lira olurken, ortalama fiyat 2 milyon 701 bin 980 lira şeklinde belirlendi. 

İstanbul da ortalama ev fiyatı 13.2 milyon TL, ortalama altındaki ev fiyatı 2.7 milyon TL oldu!

İstanbul genelinde  ortalama metrekare fiyatının 31 bin 927 Türk Lirası, ortalama konut fiyatının 3 milyon 831 bin 240 Türk Lirası olduğu belirtildi. 

Türkiye genelinde ise ortalama metrekare fiyatı 20 bin 706  liraya, ortalama konut fiyatı 2 milyon 691 bin 780 liraya kadar yükseldi. 

Bu iki segmentteki değer değişimine bakıldığında, ortalamanın altındaki konutlardaki değer değişiminin İstanbul geneline yakın olduğu, üst segmentteki konutlardaki değer değişiminin ise ortalama ve ortalama altındaki konutlara göre çok düşük kaldığı belirlendi. 

İstanbul da ortalama ev fiyatı 13.2 milyon TL, ortalama altındaki ev fiyatı 2.7 milyon TL oldu!

Ocak-temmuz döneminde İstanbul genelinde konut fiyatları yüzde 42.8, ortalamanın altındaki konutlar yüzde 42.5 yükselirken, üst segmentteki konutlarda fiyatlar yüzde 22.8 arttı. Yıllık değer değişim oranları ise İstanbul geneli için yüzde 90.6, ortalamanın altındaki konutlar için yüzde 87.6, üst segmentteki konutlar için yüzde 50.5 şeklinde oldu. 

Endeksacom Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt,  konuya ilişkin açıklamada bulundu ve "Yaptığımız analiz gösterdi ki, Konut değer artışı hız kesti, fakat enflasyona paralel artmaya devam ediyor. Özellikle üst segment olarak tanımladığımız ortalamanın üstündeki konutlarda yavaşlamanın daha fazla olduğunu görüyoruz" ifadelerine yer verdi. 

Görkem Öğüt, inşaat maliyetlerindeki yükseliş, arz yetersizliği gibi parametreler dikkate alındığında  kısa dönemde fiyatlarda önemli bir düşüş beklemediklerinin altını çizdi. 

Konut alımında yeni dönem geldi: Neler değişecek? Ev alacaklar hemen göz atın! 

Ev sahibi ve kiracılar için yeni dönem 1 Eylül'de resmen başlıyor! 

Dünyada konut fiyatlarının en çok yükseldiği üç il Ankara,  İzmir  ve İstanbul oldu! 


Geri Dön