27 / 04 / 2024

Ev sahibi ve kiracılar için yeni dönem 1 Eylül'de resmen başlıyor! 

Ev sahibi ve kiracılar için yeni dönem 1 Eylül'de resmen başlıyor! 

Ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıklar için başlatılan yeni sistem 1 Eylül itibarıyla hayata geçiyor. İşte merak edilen tüm detaylar...



Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk dönemi 1 Eylül itibarıyla hayata geçiyor. Bundan sonra uyuşmazlıklarda önce arabulucunun yolu tutulacak. Karar en geç 4 haftada içinde belli olacak.

Kira tespit, uyarlama, tahliye, kontrat kaynaklı sorunlar, kat mülkiyetinden kaynaklı uyuşmazlıklar, taşınmaz paylaşımı, aidata dair davalar zorunlu arabuluculuk sürecine dahil edilecek. İhtilafların tamamı önce arabulucuya gitmek zorunda olurken anlaşamama durumunda daha sonra dava açılabilecek.

Ev sahibi ve kiracılar için yeni dönem 1 Eylül de resmen başlıyor! 

BAŞVURULAR ARABULUCULUK BÜROSANA YAPILACAK

Ahaber'de yer alan detaylara göre, arabuluculuk süreci davayı açmak isteyen kişi tarafından başlatılacak. Başvurular dava açılacak yetkili mahkemenin yer aldığı adliyedeki arabuluculuk bürosuna gerçekleştirilecek. Eğer o mahkemede büro kurulmadıysa yetkilendirilen sulh hukuk mahkemelerine başvurulabilecek.

Adliyedeki arabulucu bürosuna başvuru başvuru yapıldıktan sonra taraflarla ayrı ayrı görüşülerek uyuşmazlığa dair bilgi alınacak. Sonrasında taraflarla bir toplantı yapılacak. Tarafların menfaatlerine uygun çözüm bulunması durumunda arabulucu ve tarafların katılımıyla hazırlanan anlaşma tutanağı imzalanacak. Bu tutanak mahkeme ilamı niteliği taşıyacak. Arabulucuda uzlaşma sağlanamazsa eğer dava açılabilecek.

4 HAFTA İÇİNDE ÇÖZÜME KAVUŞACAK

Kira uyuşmazlıklarının 3 haftada çözüme kavuşturulması planlanıyor. Uyuşmazlık durumunda 1 hafta ek süre de alınabilecek.

Ev sahibi ve kiracılar için yeni dönem 1 Eylül de resmen başlıyor! 

2 SAAT KADAR GÖRÜŞMELERDE ÜCRET ALINMAYACAK

Başvuruda ve 2 saate kadar görüşmelerde ücret alınmayacak. Bu sürenin üzerindeki görüşmelerde asgari ücret tarifesine göre hesaplanacak bedel taraflardan eşit olarak talep edilecek. Dava açılması durumunda Adalet Bakanlığı'nın ödediği 2 saate kadar olan ücret, davada haksız çıkan tarafa yargılama gideri olarak ödetilecek. Görüşmeye taraflardan birinin katılmaması halinde uzlaşmazlık tutanağı katılan tarafla beraber düzenlenecek. Dava açılması durumunda katılmayan taraf ister haklı ister haksız çıksın arabulucu bedelinin ve yargılama giderinin tamamını ödemek zorunda olacak.

Ev sahibi ve kiracılar için yeni dönem 1 Eylül de resmen başlıyor! 

HANGİ ANLAŞMAZLIKLAR ARABULUCULUĞA DAHİL?

Kira tespit, uyarlama davaları, tahliye, kiracı ve mal sahibinin kira sözleşmesi kaynaklı ihtilafları arabuluculuk sürecine tabi tutulacak. Taşınır ve taşınmaz malların paylaştırılması, ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar için de başvuru yapılabilecek. Apartman, site yönetiminin aidat ödememe nedeniyle başlatacakları komşu hakkı, icra takibi, kat malikleri kurul kararına uymayanlar aleyhine açılacak davalar öncesinde de arabulucuya gidilmesi zorunlu.

Yurt ücretlerine yüzde 100 zam geldi! KYK yurtlarında yıllık oda fiyatı 5.700 TL oldu! 

Altında sert düşüş! Elinde 1 gram altını olan bile hemen baksın! 27 Ağustos 2023 altın fiyatları...

 


Geri Dön