29 / 04 / 2024

Konut alımında yeni dönem geldi: Neler değişecek? Ev alacaklar hemen göz atın! 

Konut alımında yeni dönem geldi: Neler değişecek? Ev alacaklar hemen göz atın! 

Konut kredilerinde yeni dönem resmen başladı. Bundan sonra tapusu olan vatandaş, yeni bir konut daha alırsa, evin değerinin yüzde 90’ı değil, yüzde 22.5’i kadar kredi alabilecek. İşte merak edilenler...



Kamu yetkililerinin son aylarda sık sık gündeme getirdiği  ‘Konutu yatırım aracı olmaktan çıkaracağız’ söylemi kapsamında ilk somut adım atıldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından, ikinci konutunu alacaklar için konut kredileri sınırılandırıldı. 

Geçtiğimiz gün duyurulan kararda, konuya ilişkin "Konut kredilerinde kredi değer oranı tüketicinin kendisinin, eşinin veya 18 yaş altındaki çocuklarının en az bir konutu varsa yüzde 75 azaltılarak uygulanacak" ifadelerine yer verildi. 

Konut alımında yeni dönem geldi: Neler değişecek? Ev alacaklar hemen göz atın! 

Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre; konu ile ilgili bir örnek vermek gerekirse, geçmişte 3 milyon TL'lik konut alan bir vatandaş, kaç mülkü olursa olsun konutun değerinin yüzde 90'ı kadar kredi talep edebiliyordu. 

Şimdi bir konutu varsa yüzde 75 kısıtlama ile kullanabileceği kredi, evin değerinin yüzde 22.5’ine geriledi. 

Bu durumda alıcı 3 milyonluk evde 2 milyon 700 bin Türk Lirası değil, 675 bin TL kredi alabilecek. Peşinat olarak da 300 bin TL değil 2 milyon 325 bin TL ödeme yapması gerekecek. 

Alınan yeni karar ilk defa konut alacakları etkilemeyecek. İlk defa ev alacaklar, konutun değerine ve enerji sınıfına göre değişmekle beraber yüzde 90’a kadar kredi alabilecek. 

Konut alımında yeni dönem geldi: Neler değişecek? Ev alacaklar hemen göz atın! 

YENİ DÜZENLEMENİN ETKİLERİ NELER OLACAK? 

Kararın amaçları ve konut sektörü ile tüketicilere olası etkileri şu şekilde sıralanabilir: 

Kredi imkânının gerçek ihtiyaç sahibine dönmesi ile konut sahipliği oranının yükselmesi planlanıyor. 

Talepte yaşanan azalma ile beraber fiyat yükselişinin dengelenmesi hedefleniyor. 

Fakat sürecin uzun sürmesi halinde satıştaki düşüşle üretimde azalma yaşanabilir. Bu durumda da arz ve talep dengesizliği büyür. 

Yatırım için konut alanların düşmesi, kiralık konut sayısında azalmaya sebep olabilir. 

Düzenleme en çok yazlık piyasasına etki eder. Kredi kısıtlaması sebebiyle, ikinci konut konumunda olan yazlıkların satışında önemli düşüşler gerçekleşebilir. 

Konut alımında yeni dönem geldi: Neler değişecek? Ev alacaklar hemen göz atın! 

KONUTTA KREDİLİ SATIŞLARIN PAYI NE KADAR? 

Kredilere gelen sınırlamanın ardından akıllara ‘Türkiye’de toplam Konut satışında kredili satışın payı ne kadar?’ sorusunu getirdi. 

Banka kredili satışın payı son bir senede yüzde 10.5 ile yüzde 25.4 arasında  seyretti. TÜİK tarafındna açıklanan Temmuz rakamlarına göre, kredili satışın payı yüzde 13.3 ile son 7 ayın en düşük seviyesine indi. 

Tüketiciler, faizde yaşanan yükseliş sebebiyle ağırlıklı olarak peşin ve senetle alıma yöneldi. Kamu bankalarının sitesinde yer verilen bilgilere göre, aylık faiz yüzde 2.39-2.59 bandına kadar yükseldi. Özel bankalarda ise bu rakam çoğunlukla yüzde 3'ten fazla. 

Ev sahibi ve kiracılar için yeni dönem 1 Eylül'de resmen başlıyor! 

Dünyada konut fiyatlarının en çok yükseldiği üç il Ankara,  İzmir  ve İstanbul oldu! 

Yurt ücretlerine yüzde 100 zam geldi! KYK yurtlarında yıllık oda fiyatı 5.700 TL oldu! 


Geri Dön