İkinci ev alımında kredi sınırlamasının kapsamı genişleyebilir! Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda tek tek açıklandı!
Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda yer alan detaylar ortaya çıktı. Programda, ikinci el konut alımından, kiralık ev ve iş yerlerine kadar pek çok ayrıntı bulunuyor. İşte detaylar...
2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nın Onaylanması Hakkında Karar Resmi Gazete’de yayımlandı ve böylece detaylar da ortaya çıktı. Toplam 497 sayfalık programda, dünya ekonomisindeki gelişmeler ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeler ayrı başlıklarda inceleniyor.
Programın ikinci bölümünde ise 2024 senesi ile ilgili hedef ve politikalara yer veriliyor. Burada da 12. 5 Yıllık Kalkınma Planı’nda bulunan makroekonomik göstergelere ek olarak sektörel politika ve tedbirler bulunuyor.
Ekonomimcom'dan Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, Yatırım Programı’nın, Ekonominin Genel Dengesi başlıklı kısmında yer verilen verilere göre 2024 yılında da geçmiş yıllarda olduğu gibi yatırım ve tüketimin önemli bir bölümü özel sektör tarafından yapılacak. Buna göre, cari fiyatlarla 17 trilyon 879 milyar liralık toplam tüketim, 2024’te yüzde 59,8’lik yükselişle 28 trilyon 585 milyar TL olacak. Bunun 4 trilyon 329 milyar lirası kamu, 24 trilyon 255 milyar lirası ise özel sektör tarafından gerçekleştirilecek.
103 MİLYON DOLARLIK DEPREM MALİYETİNİN AYRINTILARI
Deprem felaketinin maliyetine ilişkin daha önceleri çıklanan 103 milyar doların detayları da 2024 yılı programında yer aldı. Buna göre maliyetin en büyük kısmını 56,9 milyar dolar ile konut zararları meydana getiriyor.
Bu rakamın içinde acil yıkılacak, yıkık, ağır ve orta hasarlı konutlar da bulunuyor.
Kamu kesiminin hasarı 12,9 milyar dolar, özel kesimin hasar tahmini ise 11,8 milyar dolar seviyesinde.
Acil harcama tutarının 6,8 milyar dolar şeklinde ifade edildiği tabloda, ev işi eşya maliyeti 3,1 milyar dolar, hafriyat maliyeti 2.2 milyar dolar, motorlu araç hasarı ise 300 milyon dolara ulaşıyor.
Ayrıca, esnafın gelir kaybı 700 milyon dolar, DASK ödemeleri 1,9 milyar dolar, motorlu taşıt sigorta ödemesi 100 milyon dolar, GSYH çıktı kaybı ise 6,9 milyar dolar şeklinde hesaplanıyor.
2'NCİ KONUTA İLİŞKİN KREDİ SINIRLAMASININ KAPSAMI GENİŞLEYEBİLİR
Programda, ikinci ev alımında kredi kullandırılmasına ilişkin getirilen sınırlamanın da kredi kartlarına getirilen sınırlama gibi izleneceği ifade ediliyor.
Yine aynı şekilde kredi değer oranının düşürülüp, kredi risk ağırlığını yükselten kararlara ek tedbirler alınacağı belirtiliyor.
KİRA VE ARAÇ SATIŞLARINA DİJİTAL KAYIT
Konut ve iş yeri kiralarıyla ikinci el araç satışlarındaki idari kayıt eksikliklerinin giderilmesine ilişkin şekilde dijital kayıt sistemleri oluşturulacak. Hem kira hem de ikinci el araç satışı gibi işlemler dijital ortamda kayıt edilecek.
KREDİ KARTLARINA DA YENİ ÖNLEMLER
12. Kalkınma Planı’nda 369,4 numaralı tedbirde bulunan “ekonomik dengeleri bozucu ve enflasyonu besleyen tüketim artışlarını önleyecek uygulamalar hayata geçirilecektir” metnine ilişkin uygulama ayrıntıları ön plana çıktı.
İlgili kısımda kredi kartı ile yapılacak mal ve hizmet alımlarıyla nakit çekimlerinde taksitlendirme süreleri başta olacak şekilde enflasyonu düşürmeye yönelik politikayı destekleme yönünde alınan kararların etkilerinin analiz edileceğinin altı çizildi. Gerek görülmesi halinde de bu konuda ek tedbirler alınacağı vurgulandı.
İstanbul’a 10 bin kiralık konut geliyor! Yeni Konut Modeli'nde riskli yapılarda yaşayanlar öncelikli olacak! |
TOKİ'den bu ile 222 konutluk iki yeni proje geliyor!
Mevduat kazancı fırladı: İşte Akbank, Yapı Kredi, ING... 32-46-92 günlük mevduat kazancı ne kadar?
1.20 faizli konut kredisinde son durum ne? Düşük faizli konut kredisi çıktı mı?