08 / 11 / 2024

İkinci İnovasyon Konferansı 27 Kasım'da gerçekleşti!

 İkinci İnovasyon Konferansı 27 Kasım'da gerçekleşti!

Yapı sektöründe iş mükemmelliğiyle rekabet avantajı yaratan, sektörün geleceği “inovasyon”; Yapı-Endüstri Merkezi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen İnovasyon Konferansı’nda ele alındı...




27 Kasım 2012’de YEM Etkinlik Salonu’nda Saint-Gobain Weber ana sponsorluğu ve Akşan Yapı sponsorluğunda, Material ConneXion® İstanbul’un ise bilgi ortaklığıyla gerçekleşen konferans, konunun yerli yabancı uzmanlarının verdiği bilgiler ve sektörde bu alana yatırım yapan firmaların paylaştıkları deneyimlerle yol haritası çizdi.


YEM, Türkiye’deki ekonomik büyümeden doğrudan etkilenen, hem istihdamın hem de ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün kurumsallaşmasına katkıda bulunmak ve agresif rekabet ortamında kurumların fark yaratmasına destek olmak amacıyla, bu yıl “İnovasyon Konferansı”nın ikincisini düzenledi. “Yapı ve inşaat sektöründe iş mükemmelliği ve inovasyon” odağında düzenlenen konferansı endüstriyel yapı harçlarında dünya lideri Saint-Gobain Weber ana sponsor olarak, Akşan Yapı sponsor olarak, Material ConneXion® İstanbul ise bilgi ortağı olarak destekledi. 27 Kasım 2012, Salı günü YEM’in Fulya’daki binasında gerçekleşen konferansı, dünyanın yenilikçi malzemeler konusundaki en önemli tasarım merkezi Material ConneXion®’ın Uluslararası Danışmanı ve İstanbul Direktörü Paolo Cancellato yönetti.


Konferansın Açılış Konuşmaları kapsamında söz alan Yapı-Endüstri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol, ‘inovasyon’ kavramının kökenine ve kelime anlamına değinerek inovasyon kavramının Türkçe’sinin bulunmasının önemli olduğunu belirtti. İnovasyonun yenilikten farklı olarak ‘buluş’ ve ‘yaratıcılık’ unsurlarını bünyesinde barındırdığını ifade eden Hasol, sanat, tasarım ve mimarlık alanında yeni olanı söylemenin kıymetli olduğunu vurguladı. “Dünya ve gelecek yenilikçilerin olacak” diyen Hasol, rekabet edebilmek ve ayakta durabilme için yeni şeyler yapılmasının artık bir gereklilik olduğuna dikkat çekerek konuşmasını tamamladı. 


Material ConneXion® İstanbul Direktörü Paolo Cancellato ise İnovasyon Konferansı’nın katılımcılar için ilham kaynağı olacağını aktardı. Eskiden “inovasyonu orijinal bir fikri alıp ölçülebilir bir değer haline getirmek” şeklinde tanımladığını belirten Cancellato, artık kavramı, yaşam alanlarının yeniden ve daha iyi tasarlanması ve daha iyi bir yapı sektörü için bir araç olarak yorumladığı paylaştı. Bu noktada çok ciddi anlamda inovasyon eksikliği ile karşı karşıya kaldığımızı vurgulayan Cancellato, kentsel dönüşümü bu bağlamda bir fırsat olarak görmek gerektiğini ve Türkiye için inovasyonun sürdürülebilirliği ortak bir değer olarak ele almak için önemli olduğunu vurguladı.


İnovasyon Konferansı’nda ‘Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil!’ başlıklı bir sunum gerçekleştiren BMGI Uluslararası İnovasyon Direktörü Dr. Phil Samuel, dört parçadan oluşan sunumunu “inovasyon bu kadar önemli ise sahip olmak neden bu kadar zor?” sorusuyla tamamlayacağını belirtti. “Geleceğe yaklaşabilmek için geçmişten kurtulmak gerekiyor” diyen Samuel, başarılı bir şirketin sonsuza kadar başarılı olma, yeni bir şirketin ise oyunun kurallarını yeniden yazma şansına sahip olduğunu vurguladı. İnovasyonun bir süreci olduğunu ve bu durumun akıllara “inovasyon nedir” sorusunu getirdiğini belirten Samuel, kabul edilen tanımına göre inovasyonun yenilikleri hayata geçirmek, müşteri için değer arttırmak ve bütün paydaşların katılımı olmak üzere üç bileşeni bulunduğunu ifade etti. İnovasyonun kısaca yaratıcılığın ticarileşmesi olarak tanımlayan Samuel, süreç inovasyonuna da değinerek inovasyonun yüzde doksanından fazlasının ‘iş model inovasyonları’ndan oluştuğunu vurguladı. Teknik nedenlerle başarısız olunmadığını anlatan Samuel, mantalite nedeniyle başarısız olunduğunu vurguladı. Samuel, “Ben buna inanıyorum çünkü imkansız” seklinde yeni bir tutumun mevcut olduğunu dile getirerek; “İmkansız olarak görülen şeyler neler? Bunları bir liste haline getirin… ‘Ben bunu yapacağım’ diyebilirsiniz. Etrafınıza bakın, buradaki her şey zamanında imkansız görülüyordu” dedi. Samuel, sunumunu Yamani’nin "Tas devri taslar bitti diye sona ermedi" sözü ile tamamladı.


Anahtar konuşmacılardan diğeri Mario Cucinella Architects’in Kurucusu mimar Mario Cucinella, İnovasyon Konferansı’nda “Yaratıcı Empati” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Sunumuna, dünyanın önümüzdeki 20 yıllık sürecini aktararak başlayan Cucinella, inovasyonun gelecek için öneminden bahsetti. Ekonomi ve yapı sektörü için endişelenmeye gerek olmadığını vurgulan Cucinella, enerji tüketimi sorunlarıyla yüz yüze olduğumuzu ve yapı sektörünü bu yönde bir şeyler yapmaya ikna etmek gerektiğini belirtti. Karbondioksit salınımında geri dönülmez bir noktaya gittiğimizi söyleyen Cucinella, sürdürülebilir yapı malzemesini tedarik etmek kadar üretim sürecinin de önemli olduğuna değindi. Günümüzde enerji tüketiminin yüzde 50’sinin binalardan kaynaklandığını hatırlatan Cucinella, mimarların bu durumu daha fazla sürdürmek gibi bir şansının olmadığını söyledi. 1980 dönemi mimarlarının teknolojiye sırtlarını yaslayarak, bin yıllık mimari birikime sırtını döndüğünü söyleyen Cucinella, bu durumun bugün çözülmesi gereken bir sorun yarattığını anlattı. Yaratıcı empati kavramından bahseden Cucinella, bahsedilen yaratıcılığın bir araç olduğu ve yaratıcılığın mekanla empati kurması gerektiğini vurguladı. Yerel-bölgesel inovasyonun önemini ve mimarların toplumsal yaşama etkisini anlatan Cucinella, yaratı empati kavramını tasarım örnekleriyle açıkladı.


Konferansın en önemli yeniliklerinden biri olan “canlı röportaj” bölümünde “Sektör Liderleri İnovasyonu Tanımlıyor” başlığıyla, endüstriyel yapı harçlarında dünya lideri Saint-Gobain Weber’in Türkiye Genel Direktörü Levent Gökçe ile yapısal çelik sistemleri üreticisi ve bu sistemleri kullanan yapı inşaat firması Akşan Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şimşek yer aldılar. Bu bölümün moderatörlüğünü Edusya Nano Teknoloji Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Varol Yılmaz üstlendi. Canlı röportajda, sektörün önemli aktörlerinin 'inovasyon'u nasıl tanımladıkları ve içselleştirdikleri de masaya yatırılarak inovatif ürünler ile yeni pazarlar oluşturulması, yapı sektöründeki uygulama alanları ve etkileri irdelendi.  


Geri Dön