27 / 04 / 2024

İkinci, üçüncü konutta kademeli vergi artışı barınma sorununu çözer mi?

İkinci, üçüncü konutta kademeli vergi artışı barınma sorununu çözer mi?

Barınma sorunu gittikçe büyüyor. Kiralık ve satılık konut fiyatlarında yaşanan artışlar, vatandaşları zor duruma düşürüyor. Peki barınma sorunu nasıl çözülür? 



2024 yılına başta ekonomi kaynaklı sorunlar olacak şekilde, güvenlik, eğitim, çevre, dijital dönüşüm ve pek çok sorunla başlandı. Vatandaşların çıkmaza düştüğü ve acil çözüm bekleyen iki öncelikli sorun ise beslenme ve barınma oldu. 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Prof. Dr. Aykut Gül, bugünkü köşesinde beslenme ve barınma sorununun perde arkasını kaleme aldı. 

Prof. Dr. Aykut Gül, barınmanın da beslenmenin de Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi’nde ilk iki sırada olduğunu dile getirdi. 

İkinci, üçüncü konutta kademeli vergi artışı barınma sorununu çözer mi?

BOŞ EV SAYISI NEDEN ARTIYOR? 

Gıdada yeterlilik tartışmalarının yapıldığını, burada önemli olanın gıdanın üretiminden çok ona uygun şartlarda erişebilmek ve sonuçta uygun fiyata eve götürebilmek olduğunu dile getiren Prof. Dr. Aykut Gül, "Neredeyse beslenme kadar önemli hale gelen barınma sorunu ise Kahramanmaraş depremleriyle beraber daha da katlandı. Konut politikaları, konut kredileri, konut fiyatlarının yüksekliği ve bunlara bağlı şekilde de fahiş konut kiraları bu alanda önce çıkan problemler" ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Aykut Gül, konut piyasasının sağlıklı işlememesi, deprem, kentsel dönüşüm ve geleceğe ilişkin beklentilerin, boş tutulan ev sayısını artırdığının altını çizdi. 

Bu durumun atıl kapasite ve kaynak israfı anlamına geldiğini vurgulayan Gül, Emsalcom sitesinde Ece Çalışkan Vural’ın kaleme aldığı “Boş Konutlar, Barınma Sorununu Çözebilir mi?” başlıklı yazıda çok güzel tespitler ile önerilerin olduğunu dile getirdi. 

İkinci, üçüncü konutta kademeli vergi artışı barınma sorununu çözer mi?

Ece Çalışkan Vural'ın konutta yaşadıklarımızı, artan inşaat maliyetlerine, arsa fiyatlarına, artan faizlere ve düşen alım gücüne bağladığını aktararak "Depremin de bunu olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekiyor. Yine aynı yazıda, yalnızca İstanbul’da 2023 itibarıyla 450-750 bin arası boş konut olduğu, bunun yüzde 2- 5 arasında olması gereken oranın çok üzerinde olduğu ve ek vergi uygulamaları ile boş konut sayısının azaltılabileceği belirtiliyor" bilgilerini verdi.

Dünyadan örneklere de yer verilen yazıda, Barselona’da boş konutlara devletin el koyabildiği ve sahiplerine ağır cezalar verebildiğinin belirtildiğine dikkat çeken Gül, konut demenin hanehalkı demek olduğunu belirtti. 

Gül, Ortalama hanehalkı sayısının da gittikçe düştüğünü aktardı ve "TÜİK’e göre 2008 yılında 4 olan hanehalkı büyüklüğü 2022’de 3,17’ye geriledi. Bu gerileme ve artan nüfus daha fazla konut ihtiyacı anlamına geliyor. Ayrıca tek kişiden oluşan hanehalkı sayısı da (2022’de yüzde 19,4) ülkemizde hızlı şekilde yükseliyor" ifadelerine yer verdi. 

Bu demografik değişiminde dikkate alınarak konut politikalarının oluşturulması gerektiğinin altını çizen  Prof. Dr. Aykut Gül, yazısını "Bunun yanı sıra, barınma ihtiyacı için alınan ilk eve çok düşük vergi, yatırım amaçlı alınan sonraki konutlara ise kademeli şekilde artan oranlarda vergi uygulaması ile spekülasyonların önüne geçilebileceği düşüncesindeyim" diyerek tamamladı. 

Konut fiyatları düşecek mi?

Çin konut sektörünü ayağa kaldırmak için harekete geçti! 70 milyar dolar ucuz kredi sağlandı!

Akaryakıt fiyatlarına her an indirim gelebilir! Petrol düştü, sıra benzin ve motorinde!


Geri Dön