28 / 04 / 2024

İklim krizi için yapı polisi önerisi!

İklim krizi için yapı polisi önerisi!

Son günlerde etkisini hissettiren fırtına ve yangınlar binaların güvenilirliğini tartışılır hale getirdi. TBMM Küresel İklim Değişikliğini Araştırma Komisyonu Başkanı Veysel Eroğlu da iklim krizine yönelik binaların yapı polisi tarafından denetlenmesi yönünde öneride bulundu. 



TBMM Küresel İklim Değişikliğini Araştırma Komisyonu Başkanı Veysel Eroğlu, komisyon olarak yaptıkları çalışmalar ve devlet kurumlarına önerileriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre; Eroğlu, sıraladıkları önerilerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu: 

İklim krizi için yapı polisi önerisi!

“Küresel iklim değişikliğiyle birlikte hem ülkemizde, hem de dünyanın çeşitli yerlerinde aşırı hava olayları sıklıkla görülmeye başlanmıştır. Tropik fırtınaların, şiddetli yağış ve sellerin, sıcak hava dalgaları, orman yangınları gibi meteorolojik olayların şiddet ve sayıları artmıştır. Bir yıl içerisinde yağacak yağışın, üçte birinin iki gün içinde düştüğü görülmektedir.

HOLLANDA’DA ÖRNEĞİ VAR

* Öncelikle tüm kurumların yeni duruma göre, yeni planlar yapması gerekmektedir. Özellikle binaların, kar yükü, rüzgar etkisi, dolu ve fırtınalara karşı dayanıklılığı gözden geçirilmelidir. Bazı ülkelerde olduğu gibi ‘Yapı Polisi’ diye adlandırılan bir kontrol mekanizması kurulabilir. Hollanda örneğinde olduğu gibi, bu teşkilat sürekli olarak binalarda periyotlarla kontrol ve denetleme yapmaktadır.

İLLERDE İKLİM KRİZİ EKİBİ

* Aşırı hava olayları karşısında, zararların en aza indirilmesi için bütün şehir ve ilçelerde bir heyet kurulması faydalı olacaktır. Bu kurulda, Valilik, Çevre, Ulaştırma, Enerji, Tarım, Çalışma bakanlıklarının yanı sıra, AFAD, itfaiye, belediyelerin fen ve imar işleri müdürlüklerinden birer yetkili bulunmalıdır.

İklim krizi için yapı polisi önerisi!

ŞEHİR PLANLARI DEĞİŞMELİ

* Bu kurulun alt birimleri, mevcut yapıları fırtına, hortum gibi aşırı hava olaylarına karşı dayanıklılığını incelemelidir. Bina sahiplerine ikazlarda ve yaptırımlarda bulunmalıdır. Mevcut şehir planlarının meteorolojik tahminler göz önünde bulundurularak yenilenmesi gerekir. Yeni şehir planlarında iklim verileri göz önünde bulundurulmalı, bunun hukuki alt yapısı oluşturulmalıdır.”

İklim krizi için yapı polisi önerisi!

'CEP'TEN ANINDA UYARI

* Eroğlu “Şiddetli meteorolojik olaylar için erken uyarı sistemi, AFAD birimlerine, medya kuruluşlarına, mahalli idareleri, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra, iletişim araçlarıyla vatandaşlarımıza da daha yaygın şekilde ulaştırılmalıdır. Küresel iklim değişikliği ve kuraklıkla mücadele hususunda var gücümüzle çalışmalıyız” dedi.

AKTİF HALE GETİRİLMELİ

* “Kamu kurumları arasında koordinasyonun sağlanmalı, ‘İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu’ yeniden canlandırılmalıdır. Ayrıca ‘Çölleşme ile Mücadele Ulusal Koordinasyon Kurulu’ aktif hale getirilmelidir. Ülkemizde kuraklıklara dayanıklı bitki yetiştirilmesine öncelik verilmelidir.”

İnşaatlarda hedef iklim krizine uyumlu binalar üretmek olmalı!


Geri Dön