Ekonomi

"İktidar resmen gidin döviz alın diyor"

Piyasalarda hükümetin, KOBİ'lere ve esnafa yönelik olarak açıklayacağı Kredi Garanti Fonu paketinin ayrıntıları beklenirken, ekonomistler seçim öncesinde bir kredi bolluğu yaşanacağı tahmin ediliyor. Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Prof

 Peki bu bollaşma ekonomiye nasıl yansıyacak, krediye ulaşanlar yüksek enflasyon ortamında aldıkları kredileri nasıl kullanacak? Krediler üretime ve istihdama mı yoksa döviz ve konut gibi yatırım araçlarına mı gidecek? Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan haberde uzmanların konuyla ilgili görüşlerine yer verildi. Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşçu, iktidarın piyasaya para dağıtacağı beklentisinin arttığını belirterek, kullanılacak düşük faizli kredilerin yatırıma dönüşmesinin mümkün olmadığını söyledi. Kredilerin, yata, kata gitmemesi için bir takım önlemlerin alınacağını ifade eden Babuşçu, düşük faizli konut kredilerinin de kullandırılacağını iddia etti. Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu bir ülkede piyasaya bu kadar sıcak para girişinin enflasyonu tetikleyeceğini ve dar gelirlileri de zora sokacağını kaydetti.

Prof. Dr. Bilsay Kuruç ise enflasyonist ortamda piyasaya dağıtılacak sıcak patanın dövize gitmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Enflasyon bu kadar yüksekken yatırım yapılamayacağını kaydeden Kuruç, "İktidar resmen krediyi alabilecek olanlara ‘Gidin döviz alın’ diyor. Güven kaybı bu kadar düşük seviyedeyken yatırım yapılmaz” diye konuştu.

Ucuz parayı mala bağlayacaklar

Prof. Dr. Aziz Konukman da enflasyon düşürülmeden ve ekonomide güven tesisi edilmeden atılacak bu tür adımların işe yaramayacağını kaydetti. Konukman, “Bu enflasyon oranında alınan ucuz parayı mala bağlayacaklar. Seçim var iktidarın değişme ihtimali var kim neden yatırım yapsın bu maliyetlerle” şeklinde konuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu'na da bir çağrıda bulanan Konukman, toplumun farklı kesimleri için, farklı gelir grubundaki sınıflar için ayrı enflasyonlar açıklanması gerektiğini dile getirdi.

 

KGF hangi krediler için garanti veriyor?

KGF bir kredi tahsis kuruluşu değil ancak krediye ulaşma noktasında sorun yaşayan ve yeterince teminatı olmayanlara garanti vererek krediye ulaşmak için köprü vazifesi görüyor. Sistem aracılığıyla, işletmelerin ihtiyaç duyduğu işletme ve yatırım finansmanı için her türlü nakdi ve gayri nakdi kredilere yönelik kefalet veriliyor. Ayrıca bankaların, ilk defa veya ilave olarak kullandıracakları, yenileyecekleri, yeniden vadelendirecekleri veya yapılandıracakları TL ve/veya döviz cinsinden nakdi ve gayrinakdî krediler ile 6361 sayılı Kanun kapsamında yetkilendirilen finansal kiralama ve yatırıma yönelik finansman sağlanması kaydıyla finansman şirketleri tarafından sağlanan kaynak için de kefalet veriliyor.

Hükümet dev bir paket hazırlığında, dolar, altın, borsa nasıl etkilenecek?

Bakan Nebati için flaş iddia! Yeni kredi paketi yolda...