23 / 12 / 2024

İlçe ve mahallelerin 2014 yıl sonu değerlendirmesi!

İlçe ve mahallelerin 2014 yıl sonu değerlendirmesi!

REIDIN, SED ile Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli illerine ait 71 ilçe ve bunlara bağlı 481 mahalleyi refah ve yaşanabilirlik seviyesi açısından derecelendirdiği çalışmasında 2014 yıl sonu verilerini açıkladı.



REIDIN, Sosyo-Ekonomik Derecelendirme (SED) ile Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul,  İzmir  ve Kocaeli illerine ait 71 ilçe ve bunlara bağlı 481 mahalleyi refah ve yaşanabilirlik seviyesi ile kültürel düzey açısından derecelendirdiği çalışmasında 2014 yıl sonu verilerini açıkladı.


Hazırlanan çalışmada, ilçe ve mahalle düzeyindeki bölgelerin göreli sosyo-ekonomik derecelerinin ve sıralamalarının  belirlenmesi amaçlanmaktadır. REIDIN SED değerleri, önceden belirlenen 9 farklı sınıfa göre birbirlerine benzerlik bakımından kümelenmiştir. Belirlenen 9 sınıf; A+, A, A-, B+ , B, B-, C+, C, C- şeklinde olup, ilçe ve mahallelerin sosyo-ekonomik açıdan birbirlerine göre üstünlüklerini göstermektedir.


İlçe Değerlendirmesi:

2014 yılının son 6 ayına ilişkin verileri ortaya koyan REIDIN SED raporuna göre, Türkiye'nin refah ve yaşanabilirlik seviyesi ile  kültürel düzey bakımından en yüksek dereceye sahip A+ ilçeleri, 2014'ün ilk yarıyılında olduğu gibi Ankara, İstanbul ve İzmir şehirlerinde yer almaktadır.


2014 yılında A+ derecesini koruyan ilçelere bakıldığında, Kadıköy ve Şişli'nin yıl sonunda sıralama olarak yükselişte olduğu, Beşiktaş'ın yerini koruduğu, Adalar'ın ise sıra bakımından yılı kayıpla kapadığı söylenebilir.


Bir önceki dönemde A derecesine sahipken  2014 yılını A+ derecesi ile kapatan ilçelerden olan Karşıyaka bir sıra yükselerek 7nci, Üsküdar ise iki sıra yukarı tırmanarak 11inci sırada yer bulmuştur.


Bununla birlikte, 2014 yılında A+ derecesine sahip olan Ankara'nın Çankaya ilçesinin ilk yarıyıla göre bir sıra gerileyerek yıl sonunu 8inci sırada kapadığı görülmektedir.


2014 ilk yarıyıl sonuçlarına göre Kartal ve Altındağ ilçelerinin bir, Başakşehir ve Bayraklı ilçelerinin ise iki sıra yükseldiği görülmektedir. Üç sıra yukarı çıkan Fatih ve dört sıra yükselen Eyüp, gelişimiyle dikkat çeken ilçelerden olmuştur. Kapsanan 71 ilçe arasında 2014'ün ilk yarıyılında son sırada bulunan Sultabeyli bir sıra yükselerek 70inci sırada yer bulmuştur.


Sosyo-ekonomik derecelendirmede esas alınan yüksek öğretim oranı ve konut yoğunluğu değişkenleri için ilçelerdeki duruma bakıldığında;


REIDIN SED sıralamasında birinci sırada yer alan İstanbul'un Beşiktaş ilçesi %35,3 ile yüksek öğretim oranının en yüksek olduğu ilçe konumundadır. İstanbul'un Sultanbeyli ilçesi ise %3,8 ile yüksek öğretim oranının en düşük olduğu ilçe durumundadır.


347.001 daire sayısı ile konut yoğunluğu en yüksek ilçe olan Ankara'nın Çankaya ilçesi, REIDIN SED sıralamasında 8inci sırada bulunmaktadır. 35inci sırada yer alan İstanbul'un Şile ilçesi ise 8.786 daire sayısı ile konut yoğunluğunun en düşük olduğu ilçe durumundadır.


Mahalle Değerlendirmesi:


2014 yıl sonu REIDIN SED raporuna göre A+ mahallerin odak noktası İstanbul olmakla birlikte ilçe dağılımı Bakırköy, Beşiktaş, Beyoğlu, Kadıköy, Sarıyer ve Şişli şeklindedir.


2014 yılında A+ derecesine sahip mahallelere bakıldığında, Maslak ve Levazım'ın yıl sonunda sıralama olarak yükselişte olduğu, Bebek'in yerini koruduğu, Arnavutköy ve Fenerbahçe'nin ise sıra olarak gerileme yaşadığı söylenebilir.  


Bununla birlikte, A+ derecesinde yerini koruyan Bakırköy ilçesine bağlı Ataköy 7-8-9-10 mahallesi sıralamada gelişim yaşayarak 10uncu, hem sıralama hem derece olarak yükseliş gösteren Kadıköy'ün Suadiye mahallesi ise A+ derecesiyle 12inci sırada yer bulmuştur


Tarabya, Barbaros, Nergiz ve Kırkkonaklar mahalleleri, hem sıralama hem derece olarak 2014 yılını yükselişle kapatan mahalleler olarak öne çıkmaktadır. Fener, Altınşehir ve Tellidere mahalleleri, bir önceki döneme göre derecelerini korurken sıralaması gelişim gösteren mahaller arasında yer almaktadır.


Sosyo-ekonomik derecelendirmede esas alınan yüksek öğretim oranı ve konut yoğunluğu değişkenleri için mahallelerde durum incelendiğinde;


Kapsanan 481 mahalle arasında %49,6 ile yüksek öğretim oranının en yüksek olduğu İzmir'in Karşıyaka ilçesine bağlı Mavişehir mahallesi, REIDIN SED sıralamasında 33üncü sırada bulunmaktadır. 481inci sırada yer alan İstanbul'un Esenyurt ilçesine bağlı Pınar mahallesi, %1,9 ile yüksek öğretim oranının en düşük olduğu mahalle durumundandır.


37.637 daire sayısı ile konut yoğunluğu en yüksek olan İstanbul'un Küçükçekmece ilçesine bağlı Atakent mahallesi sıralamada 49uncu, 324 daire sayısı ile konut yoğunluğu en düşük olan İzmir'in Konak ilçesine bağlı Namık Kemal mahallesi ise 431inci sırada yer almaktadır.



Geri Dön