27 / 04 / 2024

Ilısu Barajı 2015'te tamamlanacak!

Ilısu Barajı 2015'te tamamlanacak!

GAP'IN önemli yatırımları arasında yer alan ve enerji bakımında ülkeye büyük bir katkı sağlaması beklenen Ilısu Barajı ve HES'in yüzde 80'i tamamlandı.Ilısu Barajı 2015'te tamamlanacak



GAP'IN önemli yatırımları arasında yer alan ve enerji bakımında ülkeye büyük bir katkı sağlaması beklenen Ilısu Barajı ve HES'in yüzde 80'i tamamlandı.Mardin ve Şırnak sınırları arasında Dicle Nehri üzerinde 8 yıl önce yapımına başlanan ve Türkiye'nin hidroelektrik üretiminin yüzde 10'unu sağlayacak Ilısu Barajı ve HES'in yapımında sona yaklaşıldı. Mardin'in Dargeçit ilçesinin 15 kilometre doğusunda, Şırnak'm Güçlükonak ilçesinin 13 kilometre kuzeybatısında, Suriye sınırına 45 kilometre mesafede, tarihi Ilısu kaplıcalarının kaynağında yapımı süren Ilısu Barajı ve HES'in hizmete girmesiyle bölgede ekonomik büyüme sağlanacak. 


Barajın 2015'te tamamlanması hedefleniyor. DSİ 16. Bölge Müdürü Mahmut Dündar yaptığı açıklamada, müdürlükleri bünye nın en önemli çok sektörlü, entegre ve sürdürülebilir bir kalkınma anlayışı ile ele alman bölgesel kalkınma projesi olan GAP'ın yatırımlarından biri olduğunu ifade etti. 

Ilısu Barajı ve HES inşaatının fiziki olarak yüzde 80'inin tamamlandığını aktaran Dündar, bu kapsamda 24 milyon metreküplük gövde dolgusunun yüzde 95'i, beton imalatlarının da yüzde 55'inin bitirildiğini söyledi. Dündar, şimdiye kadar 4 milyar 130 milyon lira harcama yapıldığını bildirerek, Ilısu Barajı ve HES göl alanında kalan taşınmazların kamulaştırma çalışmalarının alan bazında yüzde 52'si, parsel bazmda yüzde 63'ünün tamamlandığını, bunun için 1 milyar 20 milyon lira harcama yapıldığını dile getirdi. Dündar, baraj gölü altında kalacak olan Batman'm Hasankeyf ilçesindeki kamulaştırma çalışmalarının yaklaşık yüzde 50'sinin A j uzlaşma sağlandığım da sözlerine ekledi. 



Milat 


Geri Dön