23 / 11 / 2024
fuzul

Ilısu müteahhidi Ekrem Cengiz'den Tarkan'a ağır suçlama!

Ilısu müteahhidi Ekrem Cengiz'den Tarkan'a ağır suçlama!

Ilısu Barajı'nın konsorsiyum lideri Cengiz İnşaat'ın Yönetim Kurulu üyesi Cengiz, projenin en popüler karşıtı Tarkan'a sert tepki gösterdi




Hasankeyf'i sular altında bırakacağı için tartışma konusu olan ve batılı bankaların kredi vermeyi reddettiği Ilısu Barajı projesini yürüten konsorsiyumun lideri, Cengiz İnşaat'ın Yönetim Kurulu üyesi olan Ekrem Cengiz, projeyi protesto edenlere sert tepki gösterdi. Cengiz, projenin en popüler karşıtlarından hemşehrisi Tarkan'ın ‘birtakım güçlerin maşası' olduğunu ileri sürdü.

Türkiye'nin en çok tartışılan özelleştirmelerinden biri olan Seydişehir Eti Alüminyum'u özelleştirmeden 305 milyon dolara alan Cengiz Holding'in Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Cengiz, şirketle ilgili gelişmeleri açıklamak amacıyla düzenlediği basın gezisinde, Ilısu Barajıyla ilgili değerlendirmelerde de bulundu.
Birkaç hafta kadar önce, Almanya, Avusturya ve İsviçre'li bankalar, Çevre Bakanlığı baraj yapımıyla ilgili yükümlülüklerini zamanında yerine getirmediği için Ilısu'ya sağladıkları finansmanı geri çekmişlerdi.
Kreditörleri başından beri zorlayan Avrupalı çevre örgütlerinden sonra, son zamanlarda Türk çevre örgütleri ve bazı sivil toplum kuruluşları da Ilısu Barajı'na karşı seslerini yükseltmişlerdi. Popstar Tarkan, çevre örgütlerinin kampanyalarına destek için bir konsere Hasankeyf tişörtüyle çıkmıştı.

Orhan Gencebay'a da çattı
Cengiz İnşaat'ın patronları gibi Rizeli olan Tarkan'ın kampanyaya katılmasına çok kızan şirket yöneticisi Ekrem Cengiz, Popstar Tarkan'a seslenerek, “Sen ne biçim Rize uşağısın?” dedi.
Cengiz, “Tarkan Karadeniz'de onca baraj yapıldı, sesini çıkarmadı. Bu olaya tepki göstermesini, bir takım güçlerin maşası olduğu şeklinde yorumluyorum. Yeşillik istiyorsa Rize'ye gelsin. Kaç kere geldi ki zaten? Benzer bir tepki gösteren Orhan Gencebay'a da yakıştıramadım” dedi.
Ilısu Barajı'nın Hasankeyf'ten dolayı değil, stratejik önemi nedeniyle istenmediğini belirten Ekrem Cengiz, “Bu proje öyle ya da böyle yapılacak. Türkiye'nin hem güvenlik harcamalarını düşürecek, hem de enerji açığını kapatacak. Yani, projeyi istemeyenler Türkiye'nin iki önemli amacının gerçekleşmemesi için çalışıyor” diye konuştu.

‘Seydişehir'i konuşanlar, neden bizden daha iyi fiyat vermedi?'
Seydişehir Eti Alüminyum'u özelleştirmeden 305 milyon dolara alan Cengiz Holding'in Yönetim Kurulu üyesi Ekrem Cengiz, “Burayı bedelinin altında aldığımızı iddia edenler var. İhaleye 10'un üzerinde firma katıldı. 300 değil 400 milyon dolar veren olsaydı, o zaman beni yargılarlardı. Neden bizden çok veren olmadı?” dedi.
Türkiye'nin tek alüminyum üreticisi Seydişehir fabrikasının çok büyük stratejik öneme sahip olduğunu belirten Cengiz, “Ürettiğimiz alüminyumun tonu 1500 dolar. Özel ürünlerle bunuı 40 bin dolara çıkarmak mümkün” dedi.

Cengiz, özelleştirmeyle ilgili Danıştay'ın verdiği satış iptal kararının kendileri dışında bir konu olduğunu iletti. Cengiz Holding Genel Koordinatörü Ömer Mafa da fabrika hakkında şu bilgileri verdi: “200 milyon dolar yatırım yaptık. Üretimimiz yıllık 60 bin ton. Modernizasyon bittiğinde ilk kez savaş uçaklarının tüm malzemelerini kendi kullanan bir Türkiye olacak. Ürünler, yalnızca uçak, gemi, helikopter, denizaltı, tren gibi araçlar için değil, beyaz eşya gibi plastik ve çeliğin ikame edileceği her yerde kullanılacak.”
Serkan Arman/Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Ilısu'ya karşı çıkmayı Tarkan ve Orhan Gencebay'a yakıştıramadım     

Ilısu Barajı'nın en büyük ortaklarından biri olan Cengiz Holding Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Cengiz, kamuoyundaki tepkilere rağmen öyle ya da böyle barajın yapılacağını söyledi

Ekrem Cengiz, özelleştirmeden 4 yıl önce aldıkları Eti Alüminyum'un Seydişehir tesislerinde düzenledikleri tanıtım gezisi sırasında Ilısu Barajı'yla ilgili soruları da yanıtladı.

Ekrem Cengiz, Ilısu Barajı'nın yararını, “Baraj sayesinde 1200 megabayt enerji gelecek. Suriye ile Türkiye arasındaki PKK geçişi engellenecek. PKK'nın mağaraları su altında kalacak. Topraklarımız bizde kalacak. Suyun vanası biz olacağız, kontrol bizde olacak” sözleriyle anlattı.

Baraj aleyhinde yapılan protestoları eleştiren Ekrem Cengiz, “Bu destek Orhan Gencebay'a hiç yakışmıyor” derken sanatçı Tarkan için ise “Sen ne biçim Karadeniz uşağısın” diyerek şunları söyledi: “Tarkan, Karadenizli. Karadeniz'e onca baraj yapıldı sesi çıkmadı. Bu olaya tepki göstermesini bir takım güçlerin maşası olduğu yönünde yorumluyorum.”
Zeynep ŞAFAK/Hürriyet

‘Eti Alüminyum'la savaş uçaklarına üretim yapacağız, bu rahatsız etti'

Eti Alüminyum'u Oymapınar HES ile 305 milyon dolara alan Ekrem Cengiz, ihale ile ilgili iddialara, “Eti, Türkiye'de savaş uçaklarının tüm malzemelerini temin eden ilk üretici olacak. Yurtdışında güçlenmemizden rahatsız olanlar var” diyerek cevap verdi

ÖzelleŞtirme kapsamında olan Eti Alüminyum'u 29 Temmuz 2005'te 7 ruhsatlı maden ocağı, bin 304 lojmanı, 210 yataklı misafirhanesi, Antalya Limanı ve 1 milyar dolarlık Oymapınar HES ile birlikte 305 milyon dolara alan ancak hem değerinin çok altında bedel ödenerek hem de Oymapınar Barajı'nın da bedavaya getirilerek tesisin zarara uğratıldığı iddialarıyla eleştirilen Cengiz Şirketler Grubu, özelleştirme sonrası 5 yıllık süreçle ilgili bilgi vererek iddiaları yanıtladı. Eleştirilerin bilimsel olmadığını söyleyen Cengiz Holding Genel Koordinatörü Ömer Mafa, “Bugün Oymapınar barajı olmazsa, tesisin değeri hurda değeri bile olmaz. Her birim alüminyum üretiminde en az 1000 dolar zarar ederiz. Sadece gelire bakıp maliyeti yokmuş gibi yanıltıcı hesaplar yapmanın bir anlamı yok. Üretim maliyetleri göz ardı edilerek yerin altındaki madenin işlenmiş değeri ile kaynağın değeri bir tutuluyor. Oysa ki o madeni üretebilmek için 5 katı maliyete katlanıyorsunuz” diye konuştu.

İhaledeki artırmanın 250 milyon dolar seviyesinde bittiğini hatırlatan Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Cengiz ise “Rakamı 305 milyon dolara biz getirdik. Milyar dolarlık bir rakam olsa, 10'un üzerinde firma katıldı, biri alıp giderdi. 300 değil 400 milyon dolar veren olsaydı, o zaman beni yüce yargı yargılardı” dedi. İddiaların arasında yabancı güçlerin olduğunu savunan Cengiz, “200 çeşit ürünün geliştirilebildiği entegre tesimimizde savunma sanayinde, otomotiv, uçak sanayi ve beyaz eşya sektöründe kullanılacak 100'ün üzerinde önemli ürünü ilk kez Türkiye'de üretme hedefimiz var. Dünyada bu alanda güçlenmemizden rahatsız olanlar var. Fakat bu yolda kimse bizi korkutamaz“ diye konuştu.

Teknoloji üssü olacak

Teknoloji üssüne dönme planları doğrultusunda Türkiye'de üretilemeyen bu özel alaşımlı ürünlerin ilk deneme üretimlerine başladıklarını söyleyen Ömer Mafa, ”Türkiye, ilk kez kendi savaş uçaklarının tüm malzemelerini kendi üreten bir ülke olacak“ dedi.

ÖİB'e açılan dava bizi ilgilendirmiyor

TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası ve KİGEM Vakfı'nın satışın iptaline yönelik özelleştirme idaresine açtığı davanın Danıştay organlarınca görülmeye devam ettiğini söyleyen Mafa, ” ÖİB ile davayı açan kurumlar arasındaki hukuksal süreç devam ediyor. Bu dava bizi ilgilendirmiyor. Biz paramızı ödedik ve yatırıma devam ediyoruz. ÖİB ile olan ticari anlaşmalarımızın şartlarını yerine getiriyoruz. Bu nedenle kimse gelip bizi suçlayamaz “ diye konuştu.

Tarkan ne biçim Rize uşağısın...

Ilısu Barajı'nı kurmayı planlayan konsorsiyumda olan Cengiz, ”Ilısu ile bölgenin güvenliği artacak, suyun tamamı bize geçecekti“ dedi. Cengiz, baraja karşı çıkan hemşerisi Tarkan'ı ”Ne biçim Rize uşağısın“ diyerek eleştirdi.
Nihal Yuvacan/Vatan

Tarkan'a ağır suçlama!
Hasankeyf'i sular altında bıracakağı için Ilısu Barajı'nın yapımına Avrupa bankaları kredi vermekten vazgeçmişti

Bu projenin en büyük karşıtlarından biri de Tarkan'dı. Barajı yapacak olan Cengiz İnşaat'tan Ekrem Cengiz, Tarkan'a çıkıştı. Ekrem Cengiz "Tarkan, Karadeniz'de onca baraj yapıldı, sesini çıkarmadı. Buna tepki göstermesini, bir takım güçlerin maşası olduğu şeklinde yorumluyorum" dedi. Tarkan ise bu inşaat şirketinden yetkililerin kendisini birkaç kez arayıp "Bu işten vazgeç" dediğini iddia etti.
Posta


Geri Dön