16 / 05 / 2024

İlk Ayakkabı Köyü Çorum'da kurulacak!

İlk Ayakkabı Köyü Çorum'da kurulacak!

Türkiye'nin ilk Ayakkabı Köyü'nde günde 500 bin çift ayakkabı üretilecek



Ayakkabıcılar Derneği (AYAD) tarafından teşvik kapsamındaki Çorum'da 130 bin metre kare alanda kurulacak 
AYAD Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Selçuk, Türkiye'nin bir ayakkabı sanayi ülkesi olduğunu, bütün Avrupa'ya ayakkabı giydirecek kadar eski ve yeni teknolojilere bulunduğunu belirtti.

10 Euro'dan 100'e

Selçuk, Türkiye'nin ayakkabı ihraç etmesi gerekirken, üretimden kaçılarak, kolay kazanç yolunun seçilerek ithal ayakkabı getirilmesinin sektörün çaresizliğinin göstergesi olduğunu söyledi. Selçuk, ithal mahkumu sektörün, sanayisini kaybettiği gibi yan sanayisini de kaybeden bir yapıda olduğunu bildirdi. Bu koşullara rağmen kişisel birtakım çalışmalarla sektörün canlanmaya başladığını söyleyen Selçuk, yabancı markaların Türkiye'de 10 Euro'ya ürettikleri ayakkabının Avrupa ülkelerinde 100 Euro'ya satıldığını kaydetti.AYAD olarak sektörde yeni çıkış noktaları aramak için çalıştıklarını anlatan Selçuk, nisan ayında Çorum'daki Yan sanayilerle birlikte 65 bin metre kare kapalı alan günde 500 bin çift ayakkabı üreteceklerini kaydetti. Selçuk, "Ayakkabı Köyü"nün 2 yıllık sürede tamamlanacağını ve 7 bin 500 kişinin istihdam edileceğini aktardı.
Hürriyet

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

Ayakkabıcılar iddialı: Uzakdoğu firmalarını Avrupa'dan sileceğiz

Hükümetin iş dünyasına önerdiği, 'Küresel pazardan pay almak isteyen birleşir' modeli sektörlere yayılmaya başladı.

En son perakende sektöründe bakkallarla gündeme gelen birlik çağrısı, ayakkabıcıları da kuşattı. Üç ayda bin kişilik üye grubuna ulaşan ve dün İstanbul'da ilk toplantısını düzenleyen Ayakkabıcılar Derneği (AYAD), birlikte hareket ederek 2 yıl içinde Türkiye ve Avrupa'dan Uzakdoğu'yu silip süpürecekleri mesajını verdi. Toplantıya dernek üyelerinin yanı sıra Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve çok sayıda milletvekili de katıldı. Birlikte hareket eden tüm sektör temsilcilerine destek verdiklerini vurgulayan Bağış, "Türkiye'nin gerçek gündemi bu. Birileri vatandaşın devlete olan güvenini sarsmaya çalışırken siz üretiminize devam ediyorsunuz. Vatandaşın sofrasının daha bereketli hale gelmesi için çalışıyorsunuz. Bilin ki biz sizin hep arkanızda olacağız." dedi. Avrupa Birliği Başmüzakerecisi olarak ayakkabıcılara, "Avrupalıyı ayaklarından tavlayın." talimatında bulundu. AYAD Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Selçuk ise ilk toplantıyı "Ayakkabıcılık sektörünün kurtuluş mücadelesi başladı." şeklinde değerlendirdi. Artık 2 ay çalışıp 4 ay tatil yapmayı bırakacaklarını, meslek liselerinde ayakkabıcılık eğitimi verilmesi için talepte bulunacaklarını açıklayan Selçuk, Türkiye ve Avrupa'dan Çin'i def etmek ve 10 Euro'ya ihraç ettikleri ayakkabının gelişmiş ülkelerde 80 Euro'ya satılmasını engellemek için 300 bine yakın marka-patent başvurusu yaparak ilk önlemlerini aldıklarını ifade etti. Selçuk, Çin ile aralarındaki fiyat farkını yüzde 20'lere kadar indirdiklerini söyledi. 

ÇORUM'A AYAKKABI KÖYÜ KURULACAK

AYAD Başkanı Alpaslan Selçuk, 2 yıl içinde Çorum'da bir ayakkabı köyü inşa edeceklerini duyurdu. Bunun için Çorum Organize Sanayi Bölgesi'nde 130 dönümlük bir arazi satın alındı. Bunun 65 dönümlük kısmında inşa edilecek köyün her 4 bin metrekaresi için 1 milyon 100 bin lira harcama yapılacak. Günlük 500 bin üretim kapasiteli köyde 2 yıl içinde sadece boya, taban ve montaj bantlarında 4 bin kişi istihdam edilecek. Yan sanayi kolları ile birlikte toplam istihdam 7 bin 500'e çıkacak. İlk kazma nisan ayında vurulacak. Ayakkabı köyü sayesinde şu an 300 milyon dolar olan ihracat gelirlerinin de 1,5-2 milyar dolara çıkması hedefleniyor. Sektör şu an 20 bin kişiye iş sağlıyor.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış toplantıda gündeme ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Türkiye'de bugüne kadar en büyük yatırımı demokrasiye yaptıklarını hatırlatan Bağış, "Bir ülkede adalet yoksa kalkınma da olmaz. Bir ülkede demokrasi topallarsa ekonomi felç olur." şeklinde konuştu. Bu sebeple demokratik açılımın tüm sektörleri ilgilendirdiği gibi ayakkabıcıları da ilgilendirdiğini söyleyen Bağış, teşhisin tedavinin yarısı olduğunu aktardı. Türkiye'ye yakışır bir ekonomi için STK'ların yeni bir anayasa için çağrıda bulunmasını istedi.
Zaman/Arif Bayraktar


7.500 kişiye iş sağlayacak ayakkabı köyü kuruluyor  

Ayakkabıcılar Derneği Çorum'da 130 bin metrekare alanda `Ayakkabı Köyü' kurarak 7 bin 500 kişiye iş imkanı sağlayacak

o Ayakkabıcılar Derneği (AYAD) tarafından teşvik kapsamındaki Çorum'da 130 bin metrekare alanda `Ayakkabı Köyü' kurulacak. Türkiye'nin ilk Ayakkabı Köyü'nde günde 500 bin çift ayakkabı üretilecek. Yaklaşık 3 ay önce kurulan Ayakkabıcılar Derneği'nin Wow Otel'de yapılan tanıtım toplantısında konuşan AYAD Başkanı Alpaslan Selçuk, nisan ayında temel atma çalışmalarına başlayacaklarını belirterek "Ayakkabı Köyü'nün 2 yıllık sürede tamamlanacağını ve 7 bin 500 kişinin istihdam edileceğini söyledi.

İHRACAT 1.5 MİLYARA ÇIKACAK

Türkiye'nin yıllık ihracatının 2008'de 300 milyon dolar olduğunu belirten Selçuk, köyün tamamlanmasıyla bu oranın 1.5 milyar dolara çıkacağını tahmin ettiklerini kaydetti. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın da katıldığı toplantıda konuşan Selçuk, köyün yapımı sırasında KOSGEP'ten destek alacaklarını anlattı. AYAD Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk, "Bu köyün faaliyete geçmesiyle birlikte kendisini dünya devi zanneden Çinliler'in seddini yıkarak onların Avrupa ile bağlantısını kesmeye çalışacağız. Üretimin artmasıyla birlikte Çin ile aramızdaki yüzde 20 fiyat farkını kapatmayı amaçlıyoruz. Türkiye'den birkaç dünya markası çıkaracağız. Avrupalı yılda 10 çift ayakkabı tüketirken, Türkler 2.5 çift tüketiyor. Mutlaka üretimimizi artırıp yakın ülkelere satmamız gerekiyor" dedi.

Toplantının ardından Bakan Bağış, AYAD'a 1000. üye olan AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı'ya dernek rozetini taktı.
Star Gazetesi


Ayakkabı sektörü ayağa kalkıyor

Ayakkabıcılar Derneği'nin (AYAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Selçuk, "Hedefimiz ayakkabı sektörünü tekrar ayağa kaldırmak" dedi. AYAD'ın ilk toplantısında konuşan Selçuk, "3 ayda 1000 üyeye ulaştık. Hedefimiz ayakkabı sektörünü hak ettiği eski günlerine kavuşturmak. Paslanmaya yüz tutmuş makineleri tekrar çalışır duruma getirmek. Ayakkabıcılığın Kurtuluş Savaşı'nı başlatmış bulunuyoruz" dedi. Var olan fabrikaların birlik ve beraberlik içinde olması gerektiğini söyleyen Selçuk, "Ayakkabıcılar yan sanayici ve sanayiciyi de yanlarına alarak tek noktadan satış sistemine geçmeli" diye konuştu.
Türkiye


Geri Dön