Kent Haberleri

İlk Bölgesel İnovasyon Merkezi Konya'da kuruluyor!

Haziran ayında Konya Sanayi Odası (KSO) başkanlığına seçilen Memiş Kütükcü, önüne iddialı bir proje koydu. KSO yönetimi, bölgesel bir inovasyon merkezi kurmak için harekete geçti...

Haziran ayında Konya Sanayi Odası (KSO) başkanlığına seçilen Memiş Kütükcü, önüne iddialı bir proje koydu. KSO yönetimi, bölgesel bir inovasyon merkezi kurmak için harekete geçti. Kütükçü, "Türkiye'nin ilk Bölgesel inovasyon Merkezi'ni .Konya OSB'ye kazandırıyoruz. İnşaatına başladık. Ayrıca Türkiye'nin TÜBİTAK destekli ilk Bilim Merkezi de bölgemizde yükseliyor" diyor. 


Konya, tarihsel olarak kullanılan 'tahıl ambarı' kimliğinin yanına bugün 'sanayi şehri' kimliğini de eklemiş durumda. Kentte, gıdadan otomotive, ayakkabıdan makine sanayiine kadar farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin oluşturduğu mozaik bir sanayi yapısı söz konusu. 


Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında 9, ikinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında ise 15 firması yer alan kent. Konya Sanayi Odası nın (KSO) çalışmalarıyla her yıl hedef büyütüyor. KSO, Konya'da daha yüksek katma değerli üretim yapan bir sanayi altyapısı hazırlamayı ve 2023'te 15 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyor. Bunu başarmak için de lojistikten AR-GE merkezlerine, yatırım yeri tahsisinden mesleki eğitime kadar pek çok konuda Konya'nın uluslararası yatırım kriterlerini yükselterek, kente küresel markaları çekmeyi planlıyor. 


Haziran ayında KSO yönetim kurulu başkanlığı koltuğuna oturan Memiş Kütükcü ile Konya sanayisindeki gelişmelerden hedeflerine kadar pek çok konuyu konuştuk... 


KSO'nun başkanlığına daha yeni geldiniz. Bize hedeflerinizden ve projelerinizden bahseder misiniz? 


İki temel hedefimiz var. Bunlardan biri Konya'da daha yüksek katma değerli üretim yapan bir sanayi altyapısı hazırlamak. Ülkemizin 2023 vizyonuyla da örtüşen bu hedefin, şehrimizi 2023'teki 15 milyar dolar ihracat hedefine daha rahat bir şekilde ulaştıracağına inanıyoruz. 

İkinci temel hedefimiz ise lojistikten AR-GE merkezlerine, yatırım yeri tahsisinden mesleki eğitime kadar pek çok konuda Konya'nın uluslararası yatırım kriterlerini yükselterek, şehrimize küresel markalan çekmek. 


Konya, 'KOBİ Başkenti' olarak anılan bir şehir. Bu kimliğini sürdürecek mi? 


Biz Konya'yı 'KOBİ Başkenti' olmanın ötesine taşıyarak, daha rekabetçi. büyük işletmelerin hayat bulduğu, bilgi temelli kalkınan bir şehir haline getirmek istiyoruz. KSO olarak, firmaların küresel rekabet güçlerinin artırılması için kümelenmeyi çok önemsiyoruz. Bu amaçla otomotiv yan sanayi, ayakkabı ve döküm sektörlerinde kümelenme çalışmaları yürütüyoruz. Ayrıca AR-GE ve inovasyonu özendirerek üretimde katma değeri artırmak amacıyla Türkiye'nin ilk Bölgesel İnovasyon Merkezi'ni Konya OSB'ye kazandırıyoaız. İnşaat çalışmalarına başlanan bu merkez, Türkiye'de üniversite-sanayi işbirliğinde de ömek olacak ve bir akademik girişimcilik modeli ortaya konulacak. 


Konya'nın öne çıkan sektörleri hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz? 


Konya'nın sanayi yapısı çok kendine özgü. Hemen hemen her alanda kendi sektöründe söz sahibi firmalarımız bulunuyor. Dolayısıyla çok mozaikli bir sanayi yapımız var. Konya, 80 değişik alt sektörde üretim yapan bir sanayi altyapısına sahip. Ancak 

özellikle makine imalat sanayi ve otomotiv yan sanayi sektörlerinde dünya markalan ile çalışan bir sanayimiz var. Bunun dışında gıda sanayi, ayakkabı sanayi, döküm sanayi öne çıkan diğer bazı sektörlerimiz arasında yer alıyor. Konya'da sanayi altyapısının büyük çoğunluğu KOBI nitelikli. Genç, müteşebbis ve büyümeye ihtiyacı olan bir sanayi yapımız bulunuyor. Ancak KOBÎ'lerimizi daha büyük ölçekli sanayi işletmelerine dönüştürmeyi planlıyoruz. Önümüzdeki yıllarda böyle bir dönüşüm göreceksiniz Konya'da. 


Konya'da kaç organize sanayi bölgesi yer alıyor? 


Konya'da ilçeleri ile birlikte 9 organize sanayi bölgesi bulunuyor. Toplam 34 milyon 660 bin metrekare büyüklüğünde olan OSB'lerde 37 bin kişi istihdam ediliyor. Ayrıca Konya'daki 14 özel sanayi sitesinde faaliyetlerine devam eden 2 bin 526 işletmemizde 33 bin kişi çalışıyor. Şehrimizde bulunan 39 küçük sanayi sitesinde ise 15 binin üzerinde istihdam sağlanıyor. 


Aynı zamanda Konya Organize Sanayi Bölgesi başkanısınız. Bölgeyle ilgili biraz bilgi verebilir misiniz? 


İlk üretimin 1990 yılında başladığı ve bugün 430 firmanın faaliyet gösterdiği Konya OSB, hem alan olarak hem ele üretim hacmi olarak şelırimizdeki en büyük organize sanayi bölgesi. Konya OSB'de üretim yapılan alan şu anda 12 milyon metrekare. Bu alan 4'üncü kısım genişleme kısmı ile birlikte 16 milyon metrekareye. ayrıca 7 milyon metrekareden oluşan yeni genişleme alanıyla 23 milyon metrekareye ulaşacak. Konya OSB'nin bilgi temelli kalkınan Konya hedefimizde stratejik bir önemi var. Türkiye'nin TÜBİTAK destekli ilk Bilim Merkezi bölgemizde yükseliyor. 


Konya'ya yabancı yatırımcı ilgisi nasıl? 


Konya'nın sanayi dokusunda yerel sanayicimiz ağırlıklı. Yerel sanayicimiz hiçbir kriter gözetmeksizin Konya'ya yatırım yapma konusunda çok rahat. Biz bu dönemde Konya'nın uluslararası yatırımcıların kriterlerini karşılayabilecek standartlarda olması adına çalışıyoruz. Bu bağlamda geçtiğimiz yıl Konya'ya ciddi bir uluslararası yatırımı çektik. Algida, Konya OSB'de yatırımını tamamlayarak üretime başladı. 

Otomotiv sektöründe ise Mahle'nin bölgemizdeki üretimi devam ediyor. Bunların domino etkisi yapmasını ve Konya'ya yabancı yatırımcı ilgisinin artmasını bekliyoruz. Fiziki şartların uygunluğunun kentimize önümüzdeki dönemde daha çok yatırım çekeceğini düşünüyoruz. 


Konya'nın ihracatında son yıllarda nasıl bir gelişme söz konusu? 


Konya'nın ihracatı son yıllarda önemli bir ivme kazandı. Konya, ihracatını son 10 vılda 10 kat artırarak 1,3 milyar dolar seviyesine taşıdı. Yine 10 yılda ihracatçı firma sayımız 520'den bin 3l6'ya yükseldi. Bu süreçte önceden sadece bir tarım şehri olarak bilinen Konya, adını sanayisiyle de dünyaya duyurmayı başardı. 2012 yılı itibariyle 179 ülkeye ihracat yapan şehrimizin ihracatının yüzde 67'sini sanayi mamulleri oluşturuyor.


EKONOMİST